Titánok: versenyképesnek maradni

2020.07.01. 13:00 |

Szélig Viktor általános igazgató elégedett a Fehérvári Titánok előző szezonjával, elmondta az edzőváltás okait, és arról is beszélt, hogyan áll a győri költözés.

Mennyire elégedettek az előző idénnyel?

Eléggé hullámzó volt a szezon, voltak jobb és kevésbé jó periódusok is, amin annyira nem lehet csodálkozni, hiszen a csapat magja fiatal játékosokból áll. Ha összességében nézzük a szezont, akkor az, aminek érdekében dolgozunk, többé-kevésbé összejött, hiszen bejutott a csapat a rájátszásba, ahol élvezetes és kompetitív meccseket játszott az FTC-vel, ez mindenképpen pozitívum. A cél az, hogy a srácokat próbáljuk meg minél jobban felzárkóztatni az osztrák ligában játszó együtteshez, és találjuk meg azokat, akiket ott is tudunk lehetőséget adni.

Hiányérzet maradt valami miatt?

Nem igazán, hiszen a cél, hogy versenyképes legyen a csapat, az többé-kevésbé összejött, ahogy az is, hogy a játékosok fejlődjenek.

Mi marad a legkedvesebb emlék a szezonból?

Elsősorban ez a rájátszásbeli menetelés. Jó volt látni, hogy a srácok felszívták magukat és felvették a kesztyűt a Ferencváros ellen is, élvezetes párharcot produkálva. Ennek a társaságnak mindig az volt az erőssége, hogy közösen küzdenek a játékosok. Az edzői stáb jól megoldotta ezt a feladatot, és a srácok is vevők voltak rá, jól harcoltak. A szezon közepén kicsit nehezebben ment a szekér, de pont az a lényeg, hogy amikor igazán számít, a tétre menő meccseken lássuk, hogy milyen karakterek a játékosok. Ebben pedig többé-kevésbé jól vizsgáztak.

A héten jelentették be, hogy új edzővel, a finn Kapser Vuorinennel folytatják a munkát. Miért érezték úgy, hogy új ingerekre van szükség?

Kiss Dávid vezetőedző Arany Mátéval együtt jó munkát végzett. Elég régóta dolgozik ezekkel a srácokkal, jól ismerik egymást. Úgy gondoltuk azonban, jó dolog lehetne, ha a játékosok hallanának mást is, más szemszögből is látnák a jégkorongot, és tanulnának mást is, mint amit eddig láttak. Nem arról van szó, hogy amit eddig végeztek, az ne lenne jó, de úgy véljük, ettől lesznek majd komplexebb játékosok. Fontos volt, hogy a Titánok stábja továbbra is szinkronban dolgozzon az osztrák bajnokságban érdekelt csapattal, és ez a jövőben is működni fog. Olyan edzőt kerestünk, aki a céljainknak, a játékosfejlesztésnek meg tud felelni, ebben van tapasztalata, és aki motivált. Kiss Dávidra továbbra is számítunk majd, más pozíciót adunk neki.

A játékoskeret összeállításában marad az eddigi koncepció?

Igen, természetesen, ezeknek a gyerekeknek szeretnénk minél több lehetőséget adni, hogy megmutathassák, mire képesek. Lesznek új csatlakozók is, de továbbra is az akadémián nevelkedőkre építünk. Örülök, hogy a játékosok túlnyomó többsége marad, és bízunk abban, hogy az osztrák ligás együttesben is kapnak lehetőséget, de ez persze elsősorban rajtuk múlik. Remélem, hogy találunk egy-két olyan játékost, akinek tudunk játéklehetőséget adni az osztrák bajnokságban is. A nemzetközi tendencia az, hogy az utánpótlás akkor végez jó munkát, ha évente egy olyan hokist kinevel, aki aztán meg tud ragadni a felnőttcsapatban. Mi annak örülnénk, ha ez több lenne. Persze figyelni kell arra, hogy akkor próbáljuk ki őket magasabb szinten, amikor már készen állnak rá, ott fizikálisan is nagyobb a megterhelés, és az eredmény is fontosabb.

A finn edző miatt a légiósoknál európai vagy kanadai vonal fog élni?

Nem az útlevél a lényeg, hanem a karakter. Tavaly is négy emberrel kezdtünk, hárommal fejeztük be a szezont, de ismét olyanokat sikerült szerződtetnünk, akik nemcsak a teljesítményükkel, hanem a személyiségükkel is illettek ebbe a társaságba. Ez a legfontosabb. Meglátjuk, hogy mikor és hány külföldit tudunk a kerethez adni. Tervben van a légiósok szerződtetése, hiszen látjuk, hogy a liga többi együttese hogyan erősít, és azt szeretnénk, ha továbbra is versenyképesek lennénk.

Az első hazai meccset már Győrben rendezik?

A vírushelyzet az egész sportra rányomta a bélyegét, nincs olyan klub, amely ne érezné meg ennek a hatását, így a következő szezon tervezése nem egyszerű. Él a győri klubbal egy hároméves szerződésünk, amit szeretnénk folytatni. Az előző idényben még nem tudtunk Győrben játszani, de az új idényben a hazai meccseket már az új csarnokban rendeznénk. A bázis marad Fehérváron, továbbra is ott készülünk, csak a mérkőzésekre utaznánk Győrbe. Mindenki erre készül, de akad bizonytalanság a kialakult helyzet miatt, sok esetben nem ismerjük még a válaszokat.

Hogyan zajlik most a felkészülés?

A szárazedzéseket végzik a játékosok közösen. A fizikai felkészülés fontos, hiszen nagy kihívás, hogy a junior évekből hogyan tudnak a felnőttbajnokságba belecombosodni. A képességekkel nincs gond, de a fizikális állapot az egyik legnagyobb különbség a junior és a felnőtt hoki között. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy megtanulják, hogyan legyenek profi sportolók, hogyan készüljenek, ismerjék meg, mi kell ahhoz, hogy a legjobb állapotba kerüljenek. Egy felnőtt ligában plusz kilókkal és tapasztalattal találják szembe magukat, így ez talán a legnagyobb lépés a karrierjük során, de bízom abban, hogy meg tudják tenni.

Mi a cél a következő szezonra?

Elsőként azzal lennék elégedett, ha rendben lemenne a szezon, normális körülmények között, nézők előtt. Örülnék neki, ha pár sráccal arról beszélgetnénk, hogyan kössünk szerződést az osztrák ligás csapathoz. Célunk, hogy versenyképes legyen a csapat, és mivel erősebb lesz a liga, így lesz kihívás bőven a következő idényben is.