Nagy a jövés-menés az Erste Ligában

2018.07.06. 12:30 |
Már készülnek a csapatok az Erste Liga következő idényére. Több együttes új edzővel és megerősített kerettel vág neki a következő szezonnak. Összegyűjtöttük az eddigi változásokat.

Brassó

Az Erste Liga csapatai közül elsőként a Corona Brassó jelentette be, hogy teljes a kerete a következő idényre. A brassói csapat alaposan átalakul: a kispadra érkezik a Ferencvárostól Greg Lindqvist, és mind a hat légiós helyére újakat szerződtetett a klub. Nagy fogás az előző két szezonban 92 pontig jutó Jereme Tendler, aki az FTC-től követi edzőjét. Érkezik három kanadai hátvéd, Craig Cescon, Garrett Clarke – ő 2015-2016-ban a Miskolccal lett bajnok – és Cody Carlson, továbbá egy svéd és egy dán csatár. A Brassó Csíkszeredáról Molnár Zoltánt, Fehérvárról Péter Balázs Szabolcsot, míg Gyergyószentmiklósról Pavlo Boriszenkót igazolta le.

Érkezett: Molnár Zoltán, Jereme Tendler, Craig Cescon, Mikael Lidhammar, Cody Carlson, Pavlo Boriszenko, Henrik Nielsen, Garrett Clarke, Péter Balázs Szabolcs

Távozott: Richard Filip, Jevgenyij Jemeljanyenko, Logan MacMillan, Maksims Sirokovs, Kirill Knyazev, Jere Ölander, Martin Saluga, Braden Walls, Mason Wilgosh, Gyenyisz Zabludovszkij

Csíkszeredai Sportklub

A tavaly elődöntős Csíkszereda egyelőre visszafogottabb a piacon: három játékos érkezését jelentette, köztük Részegh Tamásét, aki Fehérvárról tér vissza szülővárosába, és együtt játszhat testvérével, Részegh Zsolttal. Új ember a 38 éves cseh kapus, Vlastimil Lakosil, aki korábban a Galaci Dunarea együttesében is játszott, és a tíz év után távozó Ruczuj Gellértet pótolja. Visszatért Csíkszeredába Becze Tihamér, aki korábban négy szezont már lehúzott a csapatnál. A Sportklub több kulcsemberével, így Fodor Csanáddal, Antal Zsomborral, Rokaly Szilárddal és Papp Szabolccsal is hosszabbított, és marad a 35 éves orosz Andrej Taratuhin is.

Érkezett: Vlastimil Lakosil, Részegh Tamás, Becze Tihamér

Távozott: Moldován Ervin, Molnár Zoltán, Ruczuj Gellért, Antal Norbert

Ferencváros

A Ferencváros is új edzővel, Fodor Szabolccsal vág neki a következő szezonnak. A MAC U20-as csapatától érkező szakember több korábbi játékosát magával hívta, emellett a DVTK-tól is igazolt a Fradi, a legnagyobb név Pavuk Attila és a finn Anssi Rantanen a Miskolcról érkezők között. Nagy szerzemény lehet a kanadai Braden Walls, aki tavaly Brassóban 39 pontig jutott.

Érkeztek még a kanadai ikrek, Leo és Myles Fitzgerald, egy korábbi utánpótlás-válogatott finn bekk és egy kanadai center, aki tavaly Nizzában játszott. A tavalyi csapatból marad többek között Rafaj Attila, Roczanov Dezső, Jászai Dávid és a daganatos betegségből felgyógyuló Hardi Richárd is. A távozók között van több közönségkedvenc légiós, valamint a válogatott bő keretében szereplő Sevela Peter és Németh Attila.

Érkezett: Pavuk Attila, Boros Dániel, Leo Fitzgerald, Myles Fitzgerald, Tóth Adrián, Tóth Gergő, Sarcia Antonio, Dósa Krisztián, Arany Gergely, Tórh Richárd, Brett Switter, Lauri Kärmeniemi, Anssi Rantanen, Braden Walls.

Távozott: Jereme Tendler, Juhamatti Hietamaki, Németh Attila, Henrich Jabornik, Sevela Peter, Nick Owen, Joni Tuominen, Preston Shupe, Kovács Viktor László

UTE

Újpesten is alakul a jövő évi csapat, több válogatottal erősített a lila-fehér klub. Visszatér a Megyeri útra Csányi Karol, Szaller Márk, Kocsis Ferenc pedig Fehérvárról költözik a fővárosba. Új szerzemény az NCAA III-ból érkező hátvéd, Phil Kiss és a kanadai támadó, az ECHL-es és AHL-es múlttal is rendelkező Taylor Stefishen.

A távozók között van Kiss Dániel és Erik Caladi. Szilassy Zoltán csapatának magja, Ales Silával, Nagy Nilannel, Benk Andrással, Varga Arnolddal és Peter Hubával együtt marad, és több tehetséges fiatal, Pokornyi Dávid, Nemes Benjámin, Márkus Levente és Szalma Zsolt is új szerződést kapott. A távozók között van a Miskolcra költöző Kiss Dániel, valamint két légiós, Erik Caladi és Martin Frolík.

Érkezett: Szaller Márk, Kocsis Ferenc, Phil Kiss, Csányi Karol, Taylor Stefishen

Távozott: Kiss Roland, Erik Caladi, Kiss Dániel, Dósa Krisztián, Martin Frolík, Turbucz Martin, Pichler Ádám, Pápa Márton

Dunaújvárosi Acélbikák

Dunaújvárosban a legnagyobb bizonytalanságot az okozta, hogy váratlanul távozott Jason Morgan vezetőedző. Az Acélbikák vezetése a finn Antti Karhulát nevezte ki helyette, a tréner eddig a finn második vonalban dolgozott, és három finn játékos már alá is írt a csapathoz.

A távozók között van a tehetséges válogatott támadó, Odnoga Mátyás, aki a MAC-ban folytatja, valamint Duschek Dávid. A kapust az Újvárosban két bajnoki címet szerző Sevela Peter és a Vasastól érkező Garbacz Máté pótolhatja. A Fehérvártól érkeznek fiatal tehetségek, és nagy név a Brassótól megszerzett Martin Saluga, valamint egy finn csatár. A magyar kulcsemberek, így Léránt René, Mestyán István, Azari Zsolt és Lencsés Tamás, maradnak a DAB-nál.

Érkezett: Tóth Gergely, Pinczés Bendegúz, Pinczés Olivér, Szabó Dávid, Garbacz Máté, Martin Saluga, Oula Uski, Miika Franssila, Sevela Peter, Artem Iossafov

Távozott: Duschek Dávid, Dominik Novotny, Jakub Izacky, Orbán Attila, Odnoga Mátyás, Silló Arnold, Hári Norbert, Daniel Nageler, Becze Tihamér

Fehérvári Titánok

A Fehérvári Titánoknál is jelentős változások történtek. Kiss Dávid az új vezetőedző Kóger István helyett, a keretből pedig távoztak a tavaly remeklő támadók, Derek Schoenmakers és Kelin Ainsworth. A csapat egyelőre három légiós érkezését jelentette be: a 24 éves amerikai hátvéd, Myles McGurty mellett két kanadai, Jack Lewis és Curt Gogol folytatja Fehérváron.

Természetesen a fiatalok maradnak főszerepben, közülük többen hosszabbítottak, és a magyar és osztrák utánpótlásligában is nagyszerűen teljesítő akadémiáról újabb tehetségek érkeznek: Sándor Flórián, Péter Andor, Erdély Botond, Madácsi Benedek, Vincze Gergő, Nagy Ákos, Mihály Ákos, Vas Márk, Szeles Martin, Császár Hunor és Buzás Arnold is a felnőttek között bizonyíthat.

Érkezett: Kiss Roland, Myles McGurty, Jack Lewis, Curt Gogol

Távozott: Varga Balázs, Takács Bence Gáspár, Szaller Márk, Kelin Ainsworth, Derek Schoenmakers, Iiro Vehmanen, Joe Antilla, Részegh Tamás, Péter Szabolcs Balázs, Szabó Dávid, Arnold Antal, Erdei Zoltán

KMH

A KMH Budapest szakmai megállapodást kötött a DVTK-val arról, hogy a következő szezonban az a szlovák Extraligában induló miskolci egyesület farmcsapataként kíván működni. A DVTK legalább nyolc játékost ad a budapesti csapatnak, az ő személyük még nem ismert.

Az viszont biztos, hogy a rutinos, többszörös válogatott Orbán Attila az újoncnál folytatja.

Érkezett: Orbán Attila

Távozott: Vincze Péter

Vasas

A másik fővárosi újonc még nem jelentett be új igazolásokat.

DEAC

Az újoncok közül a Debrecen volt a legaktívabb. A csapat edzője a cseh David Musial lesz, aki az előző idényben a DAB-nál dolgozott. Hozott is magával több játékost, Silló Arnoldot, valamint honfitársait, Jakub Izackyt és Dominik Novotnyt. Nagy fogás a MAC-tól érkező Kovács Bronson Zoltán és a rutinos finn bekk, Nico Vourijarvi.

Megszerezte Miskolcról Berta Ákost és a Ferencvárosból Németh Attilát. Folytatja pályafutását az idény közben a visszavonulás mellett döntő Hetényi Péter, és érkezett a korábbi utánpótlás-válogatott cseh bekk, Kiri Behal is.

Érkezett: Berta Ákos, Németh Attila, Molnár Dávid, Vincze Péter, Jakub Izakcky, Dominik Novotny,  Silló Arnold, Hetényi Péter, Jiri Behal, Erdei Zoltán, Antal Arnold, Nico Vourijarvi

Gyergyói HK

A tavalyi keretből 11 játékossal hosszabbítottak. Egyelőre két fiatal érkezett a DVTK-tól, ketten pedig távoztak.

Érkezett: Ivacson Roland, György Rajmond

Távozott: Pavlo Boriszenki, Vladimir Alekszjuk

Vienna Capitals

A bécsiek farmcsapatánál egyelőre az biztos, hogy Szabad Kevin a MAC-ban folytatja, és Dominik Schönwetter is távozott.