Mindhárom játékrészt behúzva nyert a DEAC

2023.11.19. 20:22 |

A debreceniek elmozdultak az utolsó helyről, míg az UTE zsinórban harmadszor maradt pont nélkül.

A hazaiaknál lábsérülés miatt hiányzott Usnyev, így Jakabfy Sámuel csúszott fel a harmadik bekkpárba, miközben Vojtech Klozt még nem nevezte a mérkőzésre a szakvezetés. Az Újpestnél 10 mérkőzést követően visszatért Kyle Just: a rutinos észak-amerikai támadó Kiss Patrik és Laskawy Ferenc között centerezett a második sorban, míg Sam Coatta, Nádasy, Szabó Rácz és Kovács Viktor másodedző nem tudta vállalni az összecsapást, Balázsi Márton hátvéd helyett centert játszott a negyedik egység közepén. Mindkét együttes másodszámú kapusának adta a mérkőzést: Szeles Martin és Sági Máté kezdett a vask között.

Az első helyzet Jeliszejenko előtt adódott, majd szép csendben az UTE vette át a kezdeményezést. A 8. percben érkezett az első kiállítás, az UTE hiába lőtte Szeles kapuját, a gól nem volt benne a játékukban. A kiegészülést követően feljött a DEAC, oda-vissza hoki alakult ki a pályán. A 17. percben Jeliszejenko lövése a kapu karimájára pattant, majd Bucskin lőhetett közelről, Sági bravúrral hárított. A következő minutumban elcserélte magát az Újpest, már majdnem lejárt a két perces kisbüntetést, amikor Szmirnov keresztpasszát Bucskin egy állítást követően bebombázta a rövid felsőbe, a Sági kulacsa le is repült a háló tetejéről, 1-0. A 26 lövést, de kevés minőségi helyzetet hozó harmad egy újabb újpesti kiállítással ért végett.

A második játékrész elején Kiss Dánielék kivédekezték az áthúzódó kisbüntetést, majd Laskawy álomszerű passzából Szabó Dániel egyenlíthetett volna. A 26. percben Szmirnov ült ki magasbotért, a fórt jól játszották meg a fővárosiak: Metsavainio passzolt le az alapvonalnál helyezkedő Tialának, a házi pontkirály egy fordulást követően eltette a korongot Szeles mellett, 1-1. A gól felpörgette az UTE-t, egyre több helyzetet alakítottak ki a hazai kapu előtt. A 32. perben Tiala szúrt bele egy kékvonalas löbbölésbe, és bár a korong becsúszott a DEAC kapujába, a játékvezetők jogosan, magasbot címszó alatt annulálták a találatot. A 33. percben Kovács Alex ülhetett ki, a harmadik emberelőnyéből pedig második gólját ütötte a hajdúsági alakulat: egy figura végén Bucskin lőhetett, a korong Szabó Dánielen irányt váltva a kapuba vágódott, 2-1. Támadásban maradt a DEAC, egy újabb újpesti kiállítás során Bucskin nagyobbnál nagyobb bombákat eresztett meg, az egyik a vason csattant, majd Szmirnov ismétlését bravúrral védte Sági. A kiegészülést követően már a lilák kapusa sem segíthetett, Bucskin menetrend szerinti lövése elkerülte volna kaput ám Szmirnov jól tette bele botját, Sági tehetetlen volt, 3-1. A játékrész hajrájában az UTE is kapott egy emberelőnyt, Nyqvisték nem tudtak veszélyes akciót kialakítani.

A harmadik felvonás is Bucskin lövéssel indult, Mihalik András lekészítését követően tüzelhetett a fehérorosz, Sági bárddal védett, majd a következő akciónál is az újpesti portáson múlott hogy nem nőtt tovább a hazai vezetés. A 45. percben Silfver lépett fel egy támadáshoz, a DEAC lefordult a helyén, Jeliszejenko akcióját követően Dobmayernek csupán pár centiről kellett volna behúznia korongot az üresen tátongó kapuba, ám Sági földöntúli bravúrral visszaért és lepkéssel elkapta a játékszert. A folytatásban a remekül védő Szeles fejvédővel hárított egy középtávolit. Az 51. percben Bucskin ütött oda Justnak, a megítélt kiállítást azonnal ki is használta az UTE: Silfver távoli lövésébe Benk tette bele az ütőjét a kapu előtt, a korong becsúszott Szeles mamutja mellett, 3-2. Ismét a vendégek vették át az irányítást, a nagy gólhelyzet azonban váratott magára, Metsavainio lövését sisakkal tolta ki Szeles. Az 57. percben azonban egy szerencsés találattal lezárta a mérkőzést a DEAC: Dobmayer kékvonalas lövése Rétfalvi korcsolyájáról vagy ütőjéről a kapuba pattant, 4-2. Markus Juurikkala mester lehívta kapusát, nyolc másodperccel a vége előtt Mingazov saját harmadából emelve, üres kapura beállította az 5-2-es végeredményt.

A DEAC 5-2-re megnyerte a mérkőzést és a Dunaújvárost megelőzve elmozdult az utolsó helyről, míg az UTE nem tudta kihasználni a GYHK botlását. A két együttes legközelebb kedden játszik, amikor is Magyar Kupa visszavágót vívnak egymással, szintén Debrecenben.

DEAC–UTE 5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

Vaszjunyin Artyom vezetőedző, DEAC:

 „Hasonló meccsre számítottunk. Örülök, hogy már meccsek óta sikerül kevés gólon tartani az ellenfelünket. Ezt az Újpestet nem egyszerű, nagyon jól dolgoznak elöl a támadóharmadban. Végre, ahogy beszéltük, sikerült gólokat szereznünk. Bár ha megnézzük a második vagy a harmadik harmadban a helyzeteinket, több gólt is lőhettünk volna. Mégse legyünk telhetetlenek. Kedden egy teljesen más mérkőzés következik, ahol kezdődik minden elölről.”

Juurikkala Markus Sakari vezetőedző, UTE:

„Nem tudtunk azt a szintet nyújtani, amit szerettünk volna. Néha-néha jól játszottunk, de a teljes mérkőzésre ez nem igaz. Nem tudtunk 60 percen keresztül jól játszani. Gratulálok az ellenfélnek, nagyon jól kihasználták az emberelőnyöket. Úgy gondolom, hogy ez volt a fő különbség. Mi is szereztünk gól előnyben, de az 5-5 elleni helyzeteinket jobban ki kell használnunk.”