Menetel a Ferencváros

2019.02.03. 23:31 |
Az FTC legyőzte a Csíkszeredát az Erste Liga középszakaszában, ezzel nagy lépést tett az első hely megőrzése felé. A DEAC visszavágott a Brassónak, a Dunaújváros pedig második meccsét is megnyerte új edzőjével.

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 5-2 (3-1, 1-1, 1-0)

Remek hangulatban kezdődött a rangadó, és ez a ferencvárosi játékosokra ragadt át előbb: az 5. percben Walls érkezett jól Tóth Adrián passzára. A játék képe a gól után sem változott, a vendégek is lendületesen támadtak, sőt, megvolt az esélyük az egyenlítésre is, ám egy kapu mögül visszatett korongra hiába érkezett szépen és lőtt Anyiszin, Pleszkán védett. Maradt lendületben a Csíkszereda, sőt, emberelőnyhöz is jutottak, de a Fradi kivédekezte ezt a periódust, majd ahogy kiegészült, növelte előnyét Switzer nagy góljával. A Sportklub helyzetei nem hoztak eredményt, a hazaiak viszont újabb gólt értek el Jászai révén, így negyedóra után már 3-0-ra ment az FTC. Anyiszin azonban gyorsan szépített, és ez a találat felhozta a szeredaiakat: Részegh Tamás és Taratuhin is lőttek, Pleszkán azonban a helyén volt.

A második harmad is feszült, tempós játékkal indult, de kevés volt az igazi helyzet. A 26. percben aztán a Csíkszereda kihasznált egy fórt Taratuhin révén, és minimálisra olvasztotta a különbséget. Újabb kiállítások jöttek mindkét oldalon, a Fradi öt a három ellen is támadhatott, és ezzel gyorsan élt is: Switzer lendületesen indult meg, lövésébe pedig csak beleérni tudott Lundström. Két páros kiállítás következett, és ekkor az FTC-nek volt ziccere, de Walls nem tudott vele élni.

Az utolsó felvonás elején sem csökkent a feszültség, egymás után jöttek a szeredai büntetések – Papp Szabolcs visszatérése után hat másodperccel ismét ülhetett le – de az FTC a kettős fórral ezúttal nem tudott mit kezdeni. Aztán a Sportklub támadhatott előnyben, de ebből sem született gól, a lehetőségek mindkét kapu előtt kimaradtak. A vendégek másfél perccel a vége előtt lehozták a kapust, sőt, egy perccel a vége előtt Roczanovot kiállították játék késleltetése miatt, így hat a négy ellen rohamozhatott a Sportklub. Don MacAdam időt kért, de ez sem segített, nem tudott újabb gólt szerezni a Csíkszereda, sőt, a végén Jászai az üres kapuba lőtt.

Az FTC ezzel továbbra is hibátlan a középszakaszban, és nyolc pont előnnyel áll az élen, úgy, hogy egy meccsel kevesebbet is játszott.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC: „Jó tempójú meccs volt, kicsit talán sok volt a kiállítás, de elégedett vagyok az emberhátrányos védekezéssel. Azt beszéltük meg a srácokkal, hogy mindent adjanak ki magukból, hiszen három nap pihenőt kapnak, és nem is sok benzin maradt a szervezetekben a meccs után. Nagyon örülünk a három pontnak.”

Don MacAdam, vezetőedző, Csíkszereda: „Szórakoztató, jó meccs volt, nagy tempóval, sok helyzettel mindkét oldalon. Örültem, hogy sok emberhátrányt sikerült kivédekeznünk. Örülök a meccsnek az eredményt leszámítva, remélem, minél több ilyen találkozót játszanak majd a csapatok.”

DEAC-Corona Brasov 3-1 (0-0, 1-0, 2-1)

A Csíkszereda után a Brassónak is visszavágott idegenbeli vereségéért a DEAC. Ehhez kellett a jó helyzetkihasználás, hiszen a hazaiak kevesebb lövésből értek el több gólt ellenfelüknél, valamint Hetényi Zoltán bravúrjai is.

A góltalan első harmad után Hugo Turcotte szerezte meg a vezetést a debrecenieknek a 37. percben, majd a 46.-ban Kovács Bronson is eredményes volt. Bíró Gergő találatával visszajött a meccsbe a Brassó, de az utolsó percben a kapuslehozatal nem hozta meg az egyenlítést, sőt, Dominik Novotny három másodperccel a vége előtt betalált.

A sikerrel a DEAC megelőzte riválisát, és feljött a negyedik helyre.

Nyilatkozatok

David Musial, vezetőedző, DEAC: „Nehezen érkeztünk meg a meccsbe, talán a második harmadban tudtuk felvenni a kellő ritmust. Az első harmadban négy perc emberhátrányt tudtuk kivédekezni. Hetényi Zoli jó teljesítménye az egész meccsen fontos volt. A Brassó jó csapat, de mi lőttünk három gólt, ami három pontot ért.”

Greg Lindqvist, vezetőedző, Brassó: „Az Újpest és a Ferencváros elleni is kemény meccs volt, úgy érkeztünk meg Debrecenbe, ahol mindig nehéz jó meccset játszani. Mi domináltunk, de a legnagyobb különbséget Hetényi Zoltán jelentette, aki mindent megfogott. Az emberelőnyök nem úgy működtek, ahogy kellett volna.”

Dunaújvárosi Acélbikák-Gyergyói HK (román) 3-0 (3-0, 0-0, 0-0)

A mérkőzés előtt búcsúzott el a dunaújvárosi közönség az Acélbikákkal bajnoki címeket és MOL Liga-győzelmeket szerző Sevela Petertől.

Az első harmad derekáig egyenlő erők küzdöttek, és ugyan egy kicsivel a vendégek voltak aktívabbak, a 12. percben Lencsés kékvonalas lövése átcsúszott Ruczuj lábai között, így a DAB szerezte meg a vezetést. A lőtt gól után felszabadultak az Acélbikák, és egy percen belül jött az újabb gól Mestyántól, majd a 15. percben Uski is betalált.

A második harmadban hiába próbált sebességet váltani az erdélyi alakulat, Zaharcsenko remek napot fogott ki, így bármivel is kísérleteztek a vendégek, az ukrán kapus megakadályozta a gyergyói játékosokat a gólszerzésben.

Közben Ruczujra sem lehetett panasz a túloldalon, mert a gyergyóiak kapusa a három kapott gól után sem zuhant össze, s több remek védést mutatott be. Újabb gól azonban sem a második, sem a harmadik harmadban nem született, pedig volt helyzet mindkét oldalon.

A DAB pontszámban beérte a már rájátszást érő helyen álló Vienna Capitals II gárdáját az alsóház tabelláján.

Nyilatkozatok

Borbás Gergely, vezetőedző, Dunaújváros: „A mai minden tekintetben a mi meccsünk volt. Sikerült meglepnünk az ellenfelet egy új védekezési formával. Az első harmadban jobb volt a helyzetkihasználásunk, bár mindkét oldalon megvoltak a helyzetek. Ellentétben a múltbéli tapasztalatokkal, tudtuk folytatni a saját játékunkat a második és a harmadik játékrészben is, megvoltak a helyzeteink, három kapuvasat is lőttünk. A második harmad végén veszítettük el egy kicsit a momentumunkat, de jókor jött a szünet, és helyre tudtuk tenni a fejeket. Nagyon örülünk annak, hogy kiváló volt a kapusteljesítményünk és hogy a fiatal játékosainkat is tudtuk használni, akik nagyszerűen megoldották a rájuk szabott feladatot. Nagyon fontos három pontot szereztünk.”

Mikael Tissell, vezetőedző, Gyergyó: „Az eredmény ellenére nem kezdtünk rosszul, de az első gól megfogta a csapatot és nagy törést okozott, hogy gyorsan megkaptuk a második és harmadik találatot is - ez sokkolta a társaságot. A szünetben felhívtam a figyelmet, hogy még negyven percünk van, ami bőven elég a fordításra. Sajnos az első gólt nem tudtuk megszerezni, pedig volt rá alkalmunk, több helyzetet is kidolgoztunk. Egy kicsit fáradtak is voltunk az utazás miatt.”

(Fotó: fradi.hu/Micheller Szilvia)