Megvannak az Erste Liga legjobbjai

2020.05.29. 18:00 |

Kiderült, hogy kik kapták a posztonkénti elismeréseket, valamint az Erste Higgy Magadban díjakat.

Szűk körben, a járványügyi szabályok betartása mellett átadták az Erste Liga 2019-2020-as szezonjának egyéni díjait. A posztonkénti elismerések a liga vezetőedzőinek szavazata alapján dőltek el.

A legjobb kapus az előző idényhez hasonlóan Hetényi Zoltán lett. A DEAC játékosa az alapszakaszban 93,3 százalékkal védett, a középszakaszban 93,16 volt a mutatója, majd a negyeddöntőben még javult, és 95 százalékos hatékonysággal teljesített a Csíkszereda ellen.

„Nagyon megtisztelő megkapni ezt a díjat, hiszen a többi csapat kapusa is remekül védett – mondta Hetényi Zoltán. – Egy ilyen elismerés mindig plusz motiváció a következő szezonra. Emlékezetesek maradnak számomra a Dunaújváros elleni párharcok, valamint az FTC és a Csíkszereda elleni győztes találkozók, hiszen az ember mindig örül, ha jó ellenfelek ellen játszhat. A szezon végén csalódott voltam, mert a Csíkszereda ellen nem volt sok esélyünk a rájátszásban, többet tehettünk volna azért, hogy szorosabb legyen a széria. Jövőre is szeretnénk bizonyítani, hogy jó csapat vagyunk, ezért dolgozunk az edzéseken már most is.”

A legjobb hátvéd díját az FTC-Telekommal bajnok Jere Pulli kapta. A finn bekknek ez volt az első idénye a ligában. Hatékony védőmunkája mellett az alapszakaszt 9+16-tal zárta, majd a középszakaszban három-három gólt és asszisztot jegyzett. A Titánok elleni negyeddöntőben még hat ponttal segítette az együttest.

„Természetesen jó érzés, hogy elismerik az egyéni teljesítményt, de remek csapattársakkal játszottam, és ennek révén tudtam én is jól teljesíteni. A díjért köszönet illeti tehát a csapatot és a stábot is. Úgy érzem, sikerült gyorsan beilleszkednem egy új ligába érkezve, és ebben is sokat segítettek a többiek, szívélyesen fogadtak. A liga színvonala jobb, mint amilyenre számítottan. Persze van különbség az élmezőny és az alsóházi csapatok között, de ez más bajnokságokra is igaz. Sok mindent elértünk, és az én játékom is fokozatosan javult. Kár, hogy a szezonnak így lett vége. A legbüszkébb a csapatunkra vagyok és mindarra, amit együtt véghez vittünk, de ha egyet kellene választani, akkor a Magyar Kupa-diadalt mondanám” – nyilatkozta Pulli.

A csatárok között a szintén megosztott aranyérmes Csíkszeredai Sportklub kanadai játékosa, Joshua Shalla diadalmaskodott. A 28 éves csatár az alapszakasz assziszt- és pontlistáját az első helyen zárta: 34 meccsem 28+39 volt a mérlege. A középszakaszban sérüléssel küzdött, egy meccsen szerepelt, de a negyeddöntőben már volt gólja és gólpassza is, majd a Gyergyó elleni elődöntő két meccsét két góllal és három assziszttal a Sportklub legeredményesebbje volt.

„Hálás vagyok ezért a díjért, de elismerés illeti a csapattársaimat is, remek játékosok mellett játszhattam. Büszke vagyok arra, hogy vezettem a pontlistát a ligában. A szezon jól sikerült nekem és a csapatnak is, biztos vagyok abban, ha nem tör ki a járvány, megnyerjük a bajnokságot. A leállás óta itthon vagyok Kanadában, több időt töltök a szeretteimmel, de az edzés sem marad el: az otthoni gyakorlatok mellett golffal és biciklizéssel is készülök a következő szezonra” – értékelt Shalla.

Az Erste Liga főszponzora, az Erste Bank a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is különdíjakkal jutalmazta az idény kiemelkedő játékosait. Három Higgy Magadban elismerést adtak át, ezekre az Erste Liga csapatai jelöltek, a győztesről az Erste Bank vezetői döntöttek. A díjjal 500 ezer forintos jutalom is jár. Az elismeréseket Szabados Richárd, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője, az Erste Liga alelnöke adta át.

Az év felfedezettjének járó Mr. Rising Star díjat Szűcs István, a Hokiklub Budapest csatára kapta. Az alapszakaszt 36 meccsen 22 góllal és 15 assziszttal zárta, majd a középszakaszban még három gólpasszt gyűjtött. A támadójáték mellett a védekezőmunkája is fejlődött az év során.

„Nagyon örülök ennek a díjnak, ez remek visszacsatolás nekem. Ezzel együtt nem vagyok teljesen elégedett, lehetett volna több ebben a szezonban  csapatszinten és egyénileg is. Sajnos nem tudtuk kinyújtani a jó formát a középszakaszra, gyorsan elbuktuk az esélyt a rájátszásra. Szívesen emlékszem vissza a szeredai meccseinkre, hiszen ott mindig kiváló a hangulat. Örülök, hogy a MAC-cal az Extraligában is bemutatkozhattam. Az első pár meccsen csak kerestem magam, el kellett hinnem, hogy itt is meg tudom csinálni azt, mint az Erste Ligában, hiába gyorsabb a tempó. Azért fogadtam el a DEAC ajánlatát, mert szimpatikus volt, amit felvázoltak, és úgy érzem, megkapom a szükséges lehetőséget. Erős keretünk lesz, bízom a jó szereplésben” – mondta a 22 éves csatár.

Az év legsportszerűbb játékosa a Mr. Fair Play díjat kapta a Higgy Magadban elismerések közül. A választás Léránt Renére, a DEAC hátvédéjére esett, aki mindössze 24 percnyi büntetést gyűjtött, elmondható, hogy a tiszta, de hatékony játék jellemző rá.

„Köszönöm a díjat, amikor kiderült, kicsit meglepődtem, mert utoljára hétévesen kaptam egyéni elismerést. Ez egy pozitív visszaigazolás a számomra. Mindig minden helyzetben igyekszem a szabályos keretek között játszani, és a továbbiakban is a díj szellemében szeretném folytatni. Az edzőnk kicsit keményebben játékot vár tőlem, és erre is fogok törekedni, de természetesen a szabályos keretek között. A szezon előtt kicsit jobb teljesítményt és több pontot vártam magamtól, de így is igyekeztem hátul stabilitást adni a csapatnak” – mondta a bekk, aki reméli, jövőre elkerülik a debreceni csapatot a sérülések, és legalább egy körrel tovább jutnak majd.

A Mr. Spirit díja annak a játékosnak jár, aki példamutató magatartásával, hozzáállásával, munkavégzésével emelkedik ki társai közül. Ezt az elismerést Azari Zsolt, a Dunaújvárosi Acélbikák csapatkapitánya vehette át. A csatár sokat tett a dunaújvárosi jégkorong hírnevének öregbítéséért, és amikor szükséges volt, az életben tartásáért. Az edzésmunkája és hozzáállása ismerői szerint példaértékű, mindig a maximumra törekszik. 485 Erste Liga-meccsen 507 pontot szerzett. Az élsport mellett két diplomát szerzett. Sportemberi magatartása, alázata és elhivatottsága utat mutat a fiataloknak is.

Azari Zsolt kiemelte: sokat jelent számára a díj, megható és nagy megtiszteltetés, hogy elsőként kaphatta meg. „Köszönöm a klubomnak és a családomnak, akik mindvégig támogattak. A liga alapítása óta itt játszom, a Dunaújvárossal sok mindenen átmentünk, voltak szép hegyek és mély völgyek is. A sok érzelem, ami a játékban van, még motivál, és remélem, még pár évig ebben a színvonalas ligában szerepelhetek. Nekem mindig a jégkorong volt az első, mindig összeegyeztettem az edzéseket a tanulással is, nem hagytam ki gyakorlást . Azzal a példával igyekszem a fiatalok előtt járni, hogy minden edzésen ott vagyok és a legjobbamat nyújtom. Azt hangsúlyozom nekik, hogy mindig adjanak bele mindent, és csak azzal foglalkozzanak, hogyan válhatnak jobb játékossá – és azt kívánom nekik, hogy ők is legalább ilyen utat járjanak be.”