Megvan a negyeddöntők párosítása

2021.03.01. 14:07 |

Megtartották az ellenfélválasztást az Erste Ligában. A liga és a klubok képviselői is kiélezett és izgalmas rájátszásra számítanak.

Bravúr és köszönet – ezzel a két szóval kezdte beszédét az ellenfélválasztó sajtótájékoztatón Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke. Mint mondta, a jégkorongban, a kluboknál és a szövetségben dolgozók hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen helyzetben is fantasztikus alapszakaszt tudhatunk magunk mögött, és azt várjuk, hogy a rájátszás kicsit már egyszerűbb lesz.

„Nagy a hiányérzet a közönség miatt, hiszen azért dolgozunk, hogy a nézőket kiszolgáljuk. A járvány miatt a csarnokokban nem, de az M4 Sporton és az Erste Liga TV-n nyomon lehetett követni a meccseket. Azt lehetett látni, hogy az Erste Liga töretlenül fejlődik, a szakemberek szerint is fantasztikus úton halad. Egyre több fiatal játszik a csapatokban, és minőségi légiósok is szerepelnek a ligában. A rájátszásban minden eddiginél szorosabb meccsekre számítunk, szinte bárki esélyes lehet a végső győzelemre. Az alapszakaszban tapasztalt küzdelmet és hasonlóan színvonalas meccseket szeretnénk látni a továbbiakban is” – mondta a liga elnöke. 

Szabados Richárd, az Erste Liga alelnöke, az Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője arról beszélt, nagy öröm, hogy a bizonytalan környezetben is sikerült ennyi mérkőzést lejátszani, és színvonalas összecsapásokat hozott az alapszakasz.

 „A szezon előtt azt mondtuk, az egészség a legfontosabb, és második körben a sport diadalmaskodjon a nehéz körülmények felett is. Mindkettőt sikerült megvalósítani. Szomorú, hogy nézők nem vehetnek részt a találkozókon személyesen, de reméljük, hogy ez változni fog, és azt is, hogy a rájátszásban magas színvonalú, éles párharcok lesznek” – mondta Szabados Richárd, aki megköszönte a kluboknak, hogy ebben a megváltozott helyzetben megvolt az összhang és az együttműködés.  Beszélt arról is, hogy a Magyar Jégkorong Szövetségben elkezdődött a következő ötéves stratégia kidolgozása, amiben hangsúlyos rész jut a sportág népszerűsítésének. Hozzátette, az Erste Bank továbbra is biztosítja a stabilitást, ennek jegyében hozta előre az idei támogatások kifizetését.

A negyeddöntő párosítása:

Corona Brasov Wolves–Opten Vasas HC

Mihály Árpád, az alapszakaszt megnyerő brassói csapat általános igazgatója azt mondta, az edzői stáb a hagyományos megoldás alapján járt el, az első a nyolcadik helyezettet választotta. Hozzátette, sok jó együttes került be a rájátszásba.

Az Opten Vasas HC részéről Janzsó Tamás arról beszélt, nagy megtiszteltetés lesz a Brassóval találkozni. Úgy érzi, méltó ellenfelei lesznek az erdélyi együttesnek, és a fiatal csapat már több esetben megszorította az erősebbeket is, így izgalmas meccseket vár. 

FTC-Telekom–MAC HKB Újbuda

Az FTC-Telekom részéről Hudák Gábor szakmai igazgató azt mondta, sokáig gondolkodtak, kit válasszanak, és végül az utazások számának csökkentése miatt döntöttek a MAC HKB mellett a járványhelyzetben. A riválist jó csapatnak tartja, kiélezett párharcot vár, de a zöld-fehérek célja a címvédés. 

Kangyal Balázs, a MAC HKB vezetőedzője is arról beszélt, hogy a ferencvárosiak logikus döntést hoztak. Úgy látja, sokat lépett előre idény közben az együttese, amelynek arra is volt esélye, hogy az első négybe kerüljön. 

SC Csíkszereda–Gyergyói HK

A Csíkszereda vezetőedzője, Jason Morgan azt mondta: a kevesebb utazás miatt döntöttek a Gyergyó mellett. A riválist erős csapatnak tartja, amelynek jó kapusa és légiósai vannak az erős hazai mag mellett, de a cél az, hogy megismételjék a tavalyi eredményt, amikor megosztott bajnokok lettek.

A GYHK képviseletében Bereczky Szilárd arról beszélt, hogy erre a párosításra számítottak, és sajnálja, hogy nem lehetnek nézők a meccseken, mert ez a negyeddöntő a székely hoki ünnepe lehetne telt házas csarnokokkal. „Megtiszteltetés, hogy a Csíkszeredával játszhatunk, megteszünk mindent, hogy mi jöjjünk ki győztesen a párharcból.” 

DEAC–UTE

A DEAC-tól Fodor András szakosztályvezető azt mondta, büszke arra, hogy a csapat mind a három évében a felsőházba került. Az UTE-t idegenben még nem sikerült legyőzni, de azt ígérte, hogy ez most változni fog. „Magas színvonalú volt eddig a bajnokság, és a playoffban kiszámíthatatlan majdnem mindegyik párharc.”

Az UTE szakosztályvezetője, Ancsin János azt mondta, megtiszteltetés, hogy az első háromból senki sem merte vagy akarta a lila-fehéreket választani. Reméli, hogy a hektikus alapszakasz után a rájátszásra összeáll teljesen a csapat.

A negyeddöntő március 2-án kezdődik mind a négy párharcban. A további játéknapok: március 3., 6., 7., 9. (ha szükséges), 11. (ha szükséges), 13. (ha szükséges)

A rájátszásban valamennyi párharc az egyik csapat negyedik győzelméig tart. Először az alapszakaszban magasabban rangsorolt együttes fogadja ellenfelét kétszer, aztán kétszer a másik csapat otthonában találkoznak a felek. Ha nem dőlt el a párharc, ezt követően felváltva rendezik a mérkőzéseket.

Hosszabbítás esetén teljes további harmadokkal folytatódnak a mérkőzések, 4 a 4 elleni játékkal az első gólig. Mérkőzéshalasztásra nincs lehetőség, ha egy csapat nem tud kiállni, automatikusan az ellenfelet illeti a győzelem.

Az elődöntő előtt nem lesz újabb ellenfélválasztás, a párosítás az alapszakasz- helyezések alapján alakul ki.

A magyar bajnok az a csapat lesz, amelyik a legtovább jut. Ha két magyarországi együttes is ugyanabban a körben búcsúzik, akkor az alapszakaszban elért helyezés alapján rangsorolják őket.