Megvan a negyeddöntő párosítása

2022.02.28. 10:40 |

A címvédő Csíkszereda a MAC HKB Újbudát választotta. Az FTC a DVTK-val, az UTE a DEAC-cal, a Gyergyó a Brassóval találkozik a négy közé jutásért.

Megtartották az Erste Liga rájátszásának ellenfélválasztását. Az alapszakaszt megnyerő és címvédő Sportklub Csíkszereda az ötödik helyen végzett MAC HKB Újbudát választotta. A második FTC-Telekom a DVTK Jegesmedvékkel játszik majd, megismétlődik a tavalyi negyeddöntőben is látott UTE-DEAC párharc, míg a Gyergyó a Brassóval találkozik.

A negyeddöntő március 1-jén kezdődik. Kedden és szerdán az FTC és az UTE játszik hazai pályán, a Csíkszereda-MAC HKB Újbuda és a Gyergyói HK-Brassó párharcok első meccseit csütörtökön rendezik.

A rájátszás során minden párharc az egyik fél negyedik sikeréig tart.

Az elődöntő párosítása már nem választás, hanem az alapszakasz helyezés szerint alakul ki, a legmagasabban rangsorolt továbbjutó a legalacsonyabban rangsorolttal játszik, a második pedig a harmadikkal.

Döntetlen esetén a mérkőzés további harmadokkal folytatódik. A hosszabbítás első harmada a rendes játékidőhöz hasonlóan 5-5 ellen zajlik, a másodiktól viszont minden további játékrészben már 3 a 3 ellen folytatódik a játék.

Rico Rossi, a Csíkszereda vezetőedzője elmondta, hogy korábban nem volt része hasonló ellenfélválasztásban. „A döntésben kikértem a stáb és a játékosok véleményét. Bárki is következik, kemény csata vár ránk ki-ki meccsekkel.”

Marton Tibor, a MAC HKB másodedzője úgy látja, a fiatal csapat előre tudott lépni az előző idényhez képest. Az újbudaiak örülnek, hogy erős csapattal találkoznak a negyeddöntőben, és várják a sorozatot.

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője azzal indokolta a választást, hogy a második legközelebbi csapatot választották, mivel a kevesebb utazás miatt a frissesség fontos szempont lehet.  Hozzátette, hogy az eddigi eredmények már nem számítanak, teljesen új bajnokság kezdődik.

Láda Balázs, a DVTK általános igazgatója azt mondta, hogy nem lepte meg őket a választás. A 2016-2017-es idényben fordított helyzetben találkoztak a felek a rájátszásban, de most is hasonló párharcra készülnek.

Ancsin János, az UTE ügyvezető igazgatója is azt mondta, a kevesebb utazás miatt döntöttek a DEAC mellett. „Az alapszakaszban 120 százalékot teljesítettünk. Szeretnénk a legjobb négyben maradni, visszavágni a DEAC-nak a tavalyi vereségért, és utána jöhetne egy Fradi elleni házidöntő.”

Fodor András, a DEAC szakosztályvezetője arról beszélt, a rájátszásban már mindegyik ellenfél komoly játékerőt képviselő. „ Kicsit meglepett, hogy az UTE minket mert választani a tavalyi után. Nagyon várjuk a mérkőzéseket. A minimális elvárást teljesítettük, szeretnénk még továbbmenni.”

Bereczky Szilárd, a Gyergyó menedzsere szerint pozitívum, hogy a Brassó ellen nem kell sokat utazni. „Tudjuk, hogy új bajnokság kezdődik, és mindenki ellen nehéz lett volna. Igyekszünk a feladatnak megfelelni és bízunk abban, hogy sikerrel vesszük az akadályt.”

Strenk Hunor, a Brassó másodedzője elmondta, számítottak arra, hogy a GYHK-val találkoznak, és már el is kezdték a felkészülést. „Az alapszakaszban nem voltunk sikeresek a Gyergyó ellen, de a playoff más. Bízunk abban, hogy néhány játékosunk szintet tud lépni és a fizikális játékban ki tudnak teljesedni. Veszélyes támadósora van az ellenfélnek, izgalmas párharc várható.”

Szőke Álmos, az Erste Liga elnöke elmondta, hogy a 11 csapatossá vált bajnokságban 220 mérkőzést rendeztek, és a járvány miatt mindössze 11 találkozót nem tudtak megrendezni, ez nagy siker a szervezők és a csapatok részéről ilyen kiszámíthatatlan időszakban.

Felidézte, hogy a szezon végig izgalmas alakult. „Az utolsó körben dőlt el csak a második hely sorsa, az FTC és a Gyergyó sokáig emlékezetes meccset játszott. A bajnokság kiegyensúlyozottságát mutatja, hogy a Titánok legyőzték az első négy helyezettet. A liga fejlődik, ezért sok mindent meg is teszünk. Arra számítunk, hogy a rájátszásban minden eddiginél izgalmasabb meccseket láthatnak majd a nézők” – mondta a ligaelnök, aki szólt arról is, hogy a következő szezontól bevezetik a licencrendszert.

Szabados Richárd, az Erste Liga alelnöke, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője szerint a járvány minden sportágban hatással van a nézőszámra, ennek ellenére nem adták fel azt a cél, hogy a szurkolók száma emelkedjen. Megemlítette, hogy a szezon első találkozóit ingyen lehetett megtekinteni, ami jó kezdőlökést adott. Több rendezvényen is lehetett belépőket nyerni, sikerrel mutatkozott be az Erste Liga Matiné, amelynek során családi programokkal várták a kilátogatókat, és a nézőszám az átlagos kétszeresére-háromszorosára emelkedett. Közel telt ház mellett rendeztek meccseket két új helyszínen, Ajkán és Zalaegerszegen. A rájátszásban is lesz újítás: ingyensörrel és -teával várják az első száz drukkert.

„Az izgalmas meccsek mellett történt előrelépés a marketingterületen is, ezt szeretnénk folytatni, hogy igazi élmény legyen a meccsre járás” – tette hozzá Szabados Richárd.