Már az első meccsen elvette az FTC a BJA HC pályaelőnyét

2023.03.04. 21:54 |

Taktikailag igen fegyelmezett játékkal elvette az FTC-Telekom a BJA HC pályaelőnyét, miután az elődöntős párharc első mérkőzésén 5–2-re nyert. 

Az első harmad első felében a BJA HC előtt adódtak nagyobb helyzetek, de Arany átmentette a jó formáját a negyeddöntőről. S ha már itt tartunk, a DVTK elleni párharcot lezáró Turbucz volt az, aki a 12. percben vezetéshez juttatta a Ferenvárost, miután Nagy Gergő korongot szerzett a kék vonalnál, passzolt, ő pedig középtávolról a hálóba lőtt. Egészen pontosan négy percet kellett várni az újabb zöld-fehér gólra, emberelőnyben Kulmala mutatott be  egy remek cselt, majd Farkas mellett a felsőbe bombázott. Akár még tovább növelhették volna előnyüket a vendégek, de először Kreisz, majd Tóth Gergő lövését védte a BJA kapusa.

Így a harmadik Fradi-találat csak a második harmad első percében érkezett: Sailio szlalomozott el a védők között, adott egy keresztpasszt  Sointunak, aki visszapasszolt középre, ahol Betteridge érkezett. Nem sokkal később a BJA kettős emberelőnyben jöhetett volna vissza a meccsbe, de az FTC kiválóan védekezett, és így a legveszélyesebb lövéseket elengedő Elo csak kapuvasig jutott. A játékrész közepe ismét ferencvárosi gólokat hozott, először négy a háromban mehettek a vendégek a kapura, Hrabalnak bőven volt ideje arra, hogy átgondolja, hová lőjje a korongot, végül a botos felsőt választotta. Két perc sem telt el, amikor fórban Sailio lőtt a kék vonalról, Tóth Adrián bottal még beleért a kapu előtt, így ő módosította 5–0-ra az állást.

A 34. percben Elo ziccert hibázott, majd a 39. percben az időközben a BJA kapujába beállt Kornakkernek emberelőnyben kellett kijönnie a kapuból, hogy megakadályozzon egy indítást, de eldobta a botját, így büntetőhöz jutott az FTC. Nagy Gergő szépen elfektette a kapust, majd a mamutja felett a hosszú oldali kapuvasat találta el. Miután ezt megúszta a hazai csapat, fel tudott állni fórban és Culigin révén szépített is. 

A harmadik harmad BJA-góllal indult: Tóth Richárd a szélről Szitához passzolt, aki továbbadta Nagy Krisztiánnak, ő pedig  a kapu melől kapásból Arany mellett a hálóba lőtt.  Az utolsó tíz perchez közeledve a hazaiak kivédekeztek egy emberhátrányt, és nyilván mentek előre, hogy tovább csökkentsék a hátrányt, s bár két és fél perccel a vége előtt betaláltak, de a játékvezetők jelezték, Galoha gólját Djumic magas botja előzte meg. 

Az utolsó két perc kezdetén időt kért Kangyal Balázs, a BJA lehozta a kapusát, de hat az ötben sem voltak már eredményesek. Az elődöntő első mérkőzését a Ferencváros nyerte 5–2-re, és elvette az alapszakasz-győztes pályaelőnyét. 

Kangyal Balázs, a BJA HC vezetőedzője: Azt mondtam az elején is, hogy nehéz lesz. Egy kiváló csatából jöttek, amit a Diósgyőrrel játszottak, mi kilenc napig ültünk az öltözőben. Nyilván edzettünk és készültünk, de ezt nem lehet modellezni sehogy. Nem kifogás, de azért lehetett látni, hogy más sebességen ment a két csapat az elején. Nekünk a harmadik harmadban lehetett nyomokban látni azt, amire mi képesek vagyunk, de akkor már tulajdonképpen a meccs akkorra már elment. Nyilván a legfontosabb az, hogy mennyit tudunk belőle tanulni, hogyan tudunk holnap más sebességgel kezdeni. Ilyen a playoff. Ebben azért van még mit tanulnunk és tapasztalatot szerezni, úgyhogy jön a pihenő este és holnap minden kezdődik elölről.

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője: Nagyon keményen dolgoztunk csapatként, én azt gondolom ez a legfontosabb. És ugye együtt a közönségünkkel, akik nagyon hangosan buzdítottak bennünket és nagyon sokan jöttek ki ide - erről már beszéltem -, hogy ez így tud sikerülni, ha egymásra találnak az elemek, csapatként, egy egységként tudunk küzdeni. Azt gondolom, hogy ez ma látszott. És nagyon gyorsan el kell ezt felejteni, mert az látszott, hogy a BJA mennyire rendkívüli  erős csapat. Ha csak végignézzük az összeállításukat, nem véletlenül voltak ott ahol végeztek az alapszakaszban és nem véletlenül vannak itt, szóval, azt gondolom, hogy most ezt elfelejtjük, és holnap ugyanilyen csapat egységgel kijövünk és meglátjuk mire lesz elég egy rendkívül erős csapat ellen.