Kiütéses FTC-siker

2019.03.12. 22:58 |

Az FTC magabiztosan nyert a DEAC ellen az Erste Liga elődöntőjének első meccsén.

FTC-Telekom–DEAC 7-2 (2-0, 2-0, 3-2)

Az alap- és középszakaszgyőztes FTC története első Erste/MOL Liga-elődöntőjében a DEAC-ot fogadta. Ebben a szezonban a hat egymás elleni meccsből négyet a zöld-fehérek nyertek, de ebből kettő szétlövéssel dőlt, és a debreceniek mindig nagy csatára késztették Fodor Szabolcsékat. A Fradinál Lengyel Levente és Tóth Renátó maradt ki a keretből, míg a vendégeknél hiányzott a pontkirály Hugo Turcotte.

Az FTC remekül kezdett, és mindössze 52 másodperc elteltével megszerezte a vezetést. Tóth Adrián korcsolyázott be a kapu mögé, majd visszafordult és fonákkal húzta a korongot a kapuba, alaposan meglepve Hetényit. A gól után sem változtatott a DEAC a taktikáján, és a kontrákra próbált építeni, de ezeket megakadályozták a hazaiak. A Fradi nagy tempót diktált és helyzeteket alakított ki, és Hetényi bravúrjai volt szükség, hogy ne változzon az állás. A 11. percben viszont tehetetlen volt a kapus: Jászai távoli lövése kipattant Hetényiről, a korong Tóth Richárd ütőjéről került Switzer elé, aki nem hibázott. A folytatásban a DEAC-nak is volt nagy helyzete, de Arany biztosan védett.

A második harmad elején emberelőnybe került az FTC, és bár beszorította ellenfelét, újabb gól nem született ekkor. Nem sokkal később egy bunyó miatt megint a hazaiak játszhattak fórban, amely alatt mindkét csapatnak volt helyzete, de mindegyik kimaradt. A következő percekben a DEAC is egyre többször jutott el Arany kapujáig, az újabb gólt azonban megint a Fradi szerezte: Perrier löketét kivédte Hetényi, de a kipattanót Nagy Gergő belőtte. Egy perc sem telt el, amikor Rantanen belőtte a hazaiak negyedik találatát. A DEAC stábja ekkor úgy döntött, hogy Hetényi helyett beküldi Gönczit a kapuba. A harmad végén a vendégek játszhattak fórban, ám ebből nem tudtak előnyt kovácsolni.

Az utolsó játékrész visszaesett a tempó, ezen csak az változtatott, hogy a 48. percben a vendégek szépítettek Silló góljával. Fodor Szabolcs FTC-edző gyorsan időt is kért, és rendezte a sorokat. A Fradi emberelőnybe került, Hári kapott 2+2 percet, ám a hazaiak nem éltek a lehetőséggel. Páros kiállítás következett, majd újabb Fradi-fór, amelyet már sikerült gólra váltani: az 53. percben Walls vette be a kaput. A hajrá sem telt eseménytelenül. Előbb Izacky faragott a hátrányon, de egy percen belül Tóth Gergő válaszolt rá, majd az 59. percben Walls egy újabb emberelőnyt használt ki.

A Fradi tehát fölényes sikerrel kezdte az elődöntőt. Folytatás szerdán újfent Pesterzsébeten. Szerdán elkezdődik a másik párharc is, az UTE a Csíkszeredát fogadja.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC: „Próbáltuk kihasználni, hogy kemény szérián van túl a Debrecen, ezért is álltunk bele keményen, nagy elánnal a meccsbe. Ez jól sikerült két harmadon keresztül. 4-0 után mindkét csapat érezte, hogy a meccs eldőlt, és visszavett mindkét együttes. Tudjuk jól, hogy négy nyert meccsre van szükség, el is felejtjük ezt a meccset, és készülünk a következőre.”

Kecskeméti Áron, másodedző, DEAC: „Gratulálunk a Ferencvárosnak, nagyon jól játszott. Nem kell kifogásokat keresnünk, de nem könnyű egy hétmeccses párharc után megérkezni a második körbe, főleg, ha gyergyói túrákkal van tarkítva. A legnagyobb probléma az volt, hogy az edzői utasításokat több figyelmeztetés után sem sikerült betartani, kérdés, ez a fáradtság számlájára írható-e, vagy csak egy ilyen nap volt.”