Kétgólos hátrányból fordítva nyert rangadót a BJA

2023.01.22. 21:50 |

Két pontra csökkent a különbség a Gyergyó és a BJA között.

A BJHC sima Brassó elleni győzelemmel hangolt a listavezető elleni rangadóra, a GYHK csak hosszabbítás után tudta megverni a DAB-ot az előző fordulóban. Ahogyan arra előzetesen számítani is lehetett, óriási vehemenciával vetette bele magát mindkét csapat a mérkőzésbe. Az első helyzet Djumic nevéhez fűződött, majd a hazaiak kapujába visszatérő Kornakkernek kellett többször is védenie. Két perc sem telt el, amikor a vendégek emberelőnybe kerültek, de mind ez, mind a házigazdának három perc múlva megítélt fór is gól nélkül zárult. A harmad közepén sorra jöttek a helyzetek: előbb Viikila lőtt közelről, majd a Gyergyó is közel állt a gólhoz egy kapu előtti kavarodás után. Öt perccel a harmad vége előtt újra emberelőnyben próbálkozhatott a BJA, de gól ekkor sem született. A 19. percben végül a vendégek örülhettek: Bodó indult meg befele a koronggal a bal oldalról, a jobb alsóba tartó lövése pedig utat talált Kornakker kapujába. 

A középső játékrész sokáig eseménytelenül telt, a 28. percben Silló előtt adódott óriási lehetőség, de az ütőjéről a kapu fölé pattant a korong. Két perccel később a hazaiak veszélyeztettek, Rinne eszén viszont nem tudtak túljárni. A harmad közepén kezdett felpörögni a BJA, egyre több dolga akadt a vendégek finn kapusának. Öt perccel később a gyergyószentmiklósaik jártak közel előnyük megduplázásához, Bodó centerpasszát viszont nem tudta eltalálni Brance Orban. A 37. percben a meccsen már harmadszor támadhatott emberfórban a házigazda, a vendégek viszont ezt is kivédekezték. Hiába lőtt 19-cel többször kapura a második 20 percben a BJA, 1-0-s gyergyói vezetéssel mentek pihenni a csapatok. 

A záró felvonás rögtön egy Haaranen-góllal kezdődött: a finn légiós előbb a kapuvasat találta el, majd újra hozzá került a korong, amit ezúttal már a kapuba továbbított. A gól hatására felerősödött a BJAHC játéka, Rinne kapusnak kellett résen lennie. A 49. percben aztán összejött a szépítés a hazaiaknak: Schlekmann tört be a támadóharmadba, és lőtte ki a jobb felsőt. Ment tovább az egyenlítésért a BJA, nyolc perccel a vége előtt ismét emberelőnybe kerültek, amit ezúttal rendkívül gyorsan ki is használtak: Garát passzát követően Nagy Krisztián lőtt nagy erővel a rövid felsőbe. Alig tíz másodperccel később már a BJA-nál volt az előny: Djumic lövése még lejött a kapusról, a kipattanóra viszont Culigin eszmélt a leggyorsabban, így alig több mint három perc alatt hármat berámolva a házigazda átvette a vezetést. Két perccel a vége előtt Szilassy Zoltán időt kért, Garát kiállításával pedig megkapták az esélyt az egyenlítésre a vendégek. Az utolsó percben kapusát is lehozta a GYHK, de a BJA, és Kornakker kapus lehúzta a rolót hátul, ezzel megnyerve a mérkőzést. 

A két csapat között így két pontra csökkent a különbség, ráadául a fővárosiak egy meccsel kevesebbet játszottak. A BJAHC legközelebb kedden fogadja a DVTK, míg a GYHK hétfőn FEHA19 vendége lesz.

Nyilatkozat

Marton Tibor, másodedző. BJA HC: " Még egy ilyen szép győzelem után is nehéz a meccsről nyilatkozni, mert a pénteki események hatása alatt vagyok, ami pénteken történt az megengedhetetlen és keményebb reakciót érdemel. Nagy sebességgel kezdtünk, de az első harmad kiegyenlített volt, de nem tudtunk betalálni. A második harmad lövéséi aránya is magáért beszél, de ennyi helyzetből gólokat kell szerezni, nincs mese. A harmadik harmad elején az eredmény jelző nem tükrözte a játék képét, de közben még azt is mutatta, hogy rengeteg időnk van fordítani. Nem tértünk le a jó útról, ami hatékonysággal, gólokkal párosult, megérdemelt, szép győzelmet arattunk." 

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK: " Nyilván a szánk keserű, hogy az 50. percig 2-0 volt, hoztunk két rossz döntést, és az ellenfél azt megbüntette. Topcsapattal játszottunk. Nagyon fontos, hogy akármennyi az eredmény, a ki nem kényszerített hibák számát csökkenteni kell. Ez a két nagy hiba megbosszulta magát. Utána kapaszkodtunk, de a kettőre rálőttek egy harmadik gólt, gondolkodtam, hogy kérjünk-e időt, de azzal is próbáltam kalkulálni, hogy esetleg a végén hat az ötre kell időt kérni, így azzal takarékoskodtam, talán ebben jól döntöttünk. A második harmadban olyan képe volt a meccsnek, hogy kettőt lőttünk kapura, de rengeteg helyzetünk volt. Nem találtuk el a kaput, ebben kicsit jobbnak kell lennünk, hogy a sok helyzetünket kapura juttassuk. Abból lehet buli, kipattanó vagy gól, és nagyon egyszerűen kell jégkorongozni. Fiatal, energikus csapat a BJA, ráadásul tele van eredményes, jó képességű játékossal, akik nem véletlenül vannak ott a tabellán ahol vannak. Összességében a hazai szurkolók nyilván nagyon boldogok, mi nem annyira, de a semleges szurkolóknak ez egy minőségi hokimeccs volt, magas tempóval. Meglátjuk, hogy a mi három meccsünkön és az ő négy meccsükön ki gyűjt több pontot. Nyilván szeretnénk megőrizni a helyünket, most per pillanat a matematikai helyzeti előny a BJA-nál van. Ettől függetlenül meccsről meccsre gondolkodunk, jön az újabb bevetés, megyünk tovább, és készülünk a rájátszásra természetesen."