Készen állnak a csapatok az Erste Liga új idényére

2021.09.09. 13:45 |

Kiélezett bajnokságra számítanak a részt vevő csapatok képviselői. Az Erste Liga jövő pénteken rekordlétszámmal, 11 együttessel indul.

Csütörtökön megtartották az Erste Liga idénynyitó sajtótájékoztatóját. Szőke Álmos ligaelnök szerint sikerült előrelépni és fejlődni az előző szezonban is. A meccsek kétharmada szoros küzdelemben dőlt el, a rájátszás is kiélezett csatákat hozott. Reméli, hogy idén végig lehetnek nézők a mérkőzéseken, és hasonló izgalmakat láthatnak. A DVTK Jegesmedvék visszatérését, az új győri klubot és az FTC-Telekom első nézők előtti teljes szezonját a Tüskecsarnokban mind fontos fejleménynek nevezte.

A lebonyolításról elmondta, nem lesz középszakasz, az első hat helyezett a rájátszásba jut, a 7-10.-ek pedig playoff-kvalifikációs párharcot játszanak három nyert meccsig.

Szabados Richárd, a liga alelnöke, az Erste Bank vállalati üzletágának vezetője szerint pikáns és izgalmas bajnokság elé nézünk. Örömtelinek nevezte, hogy a nézők visszatérhetnek a csarnokokba, és azt is, hogy új együttesek is indulnak.

"A legfontosabb cél, hogy népszerűbb legyen a magyar jégkorong, ezt a nézők számán lehet lemérni. Újdonság, hogy minden klub első hazai meccse ingyenesen lesz megtekinthető. Továbbá olyan városokat is bekapcsolunk a vérkeringésbe, ahol nincs felnőttcsapat, Zalaegerszegen és Ajkán is lesz találkozó, ezek mellé roadshow-t, más programokat szervezünk" – jelentette be, hozzátéve, a klubok több eszközre is pályázhatnak, hogy jobban kiszolgálják a szurkolóikat. Az új szezonban szurkolói mentorprogram is indul, az ebben kiválasztottak csatornaként működnek a csapat és a nézők között, a cél az, hogy minél több embert kicsábítsanak a meccsekre.

Minden jó, ha a vége jó – mondta az alelnök a Brassó indulása körüli helyzetről. A csapat emeli a liga színvonalát, és azzal hárult el az akadály a nevezése elől, hogy már nem támasztott olyan feltételeket, mint korábban.

Szabados Richárd megerősítette: az Erste Bank továbbra is a liga mögött áll.

A Brassó részéről Mihály Árpád csapatmenedzser azt mondta, az előző majdnem tökéletes szezon volt a számukra, és örülnek, hogy újra az Erste Ligában indulhatnak. Tudja, hogy nehéz lesz meghaladni a tavalyi eredményeket, de igyekeznek ütőképes csapatot kiállítani, és a még hiányzó Erste Liga-aranyérmet megszerezni.

A kupagyőztes DEAC szakosztályvezetője, Fodor András is arról beszélt, mindent megtesznek, hogy a tavalyi eredményeket megismételjék, és ha ezúttal 2-0-ra vezetnek majd az elődöntőben, akkor már meglesz a rutin, hogy megnyerjék a párharcot. A mostani szezont tartja a legnehezebbnek a klub életében, mert kiegyenlített a mezőny. A cél, hogy a legjobb hat közé jusson a csapat az alapszakaszban, és kényelmesen várhassa a rájátszást.

A Dunaújvárosi Acélbikáktól Azari Zsolt csapatmenedzser arról számolt be, hogy változott a klub finanszírozása, és új működési modellre állnak át. Szeretnének bekerülni a mini rájátszásba, és mindenki ellen méltóképpen képviselni a várost.

Az Erste Ligába három év után visszatérő DVTK Jegesmedvék képviseletében Láda Balázs általános igazgató hasznosnak és tanulságosnak nevezte a szlovák Extraligában töltött időszakot. Az együttes fiatalításba kezdett, szeretnének lehetőséget adni a tavaly az U21-es bajnokságot megnyerő játékosoknak, ami tudja, hogy némileg kockázatos, de bízik benne, hogy megugorják a szintet. Az a cél, hogy megfelelő terhelés mellett egy-két éven belül alapemberré váljanak a fiatalok.

Az FTC-Telekomtól Hudák Gábor szakmai igazgató azt mondta, kudarc volt az előző idény, mert az Erste Liga döntőjéről és a Magyar Kupa-fináléról is lemaradt a gárda. Most az a cél, hogy mindenhol döntőt játsszon a zöld-fehér csapat, bár tudják, hogy nehéz lesz, hiszen a riválisok is erősödtek.

A Gyergyói HK általános igazgatója, Bereczky Szilárd örömét fejezte ki, hogy visszatérhetnek a nézők, akik nagy pluszt jelentenek. Úgy érzi, hogy minden csapat sokat erősített, és reméli, kemény és férfias harcban dől el, hogy ki lesz a legjobb.

Az UNI Győr ETO HC szakmai vezetője, Szuper Levente azt mondta, melós volt a költözés, de örül annak, hogy az a munka, amit elkezdtek Budapesten, folytatódhat tovább. Győrben minden adott ahhoz, hogy méltóképp képviseljék Nyugat-Magyarország jégkorongját, és stabil középcsapattá kívánnak válni.

Jászai Dávid, a MAC HKB Újbuda csapatvezetője úgy érzi, sikerült megfelelően pótolni a távozó csatárokat. Azt mondta, tavaly az első két sorra támaszkodtak leginkább, most próbálnak ezen változtatni, négy magas szinten teljesíteni képes sorral várják a rajtot. A klub célja, hogy egyenes ágon jusson a rájátszásba, és ott is menjen legalább egy kört.

A Csíkszeredai Sportklub képviseletében Sprencz István csapatmenedzser elmondta, a címvédés a cél, de tudja, hogy mindenki a bajnokot szeretné megverni. Az együttes megerősítette a hazai magot, minőségi légiósokat igazolt, köztük a volt NHL-es Szergej Kosztyicint, és még két külföldi játékost szerződtethet is. Készen állunk az új szezonra, reméljük, hogy izgalmas és kiélezett lesz – emelte ki.

A Titánoktól ifj. Kovács Csaba, az ifj. Ocskay Gábor Nemzeti Jégkorong Akadémia sportigazgatója azt mondta: fontosnak tartották, hogy a projektet folytassák, mert sok játékos került ki a rendszerből, ami igazolja, hogy jól működött. Fiatalokból áll a fehérvári együttes, és remélik, hogy nagy fejlődést mutatnak majd, segítve az utánpótlás-válogatottatkat is. A cél, hogy a játékosok egyénileg fejlődjenek, mindenkivel kemény meccset játsszanak, időként megcibálva az oroszlán bajszát is – és bekerüljenek a mini playoffba.

Az UTE részéről Ancsin János, a klubot működtető cég ügyvezető igazgatója azt mondta, a tavalyi év csalódás volt, nyáron sok változás volt a keretben, és sok lehetőséget kapnak a fiatalok is. A legjobb négy közé kerülés a cél Újpesten.

A hazai hokiidény szombaton az Andersen Szuperkupával kezdődik, az FTC-Telekom és a DEAC a Tüskecsarnokban találkozik.

Ezek a mérkőzések lesznek ingyen megtekinthetők:

Szeptember 17., péntek, 18:00, DVTK Jegesmedvék–UNI Győr ETO HC, Miskolci Jégcsarnok

Szeptember 17., péntek, 18:30, Gyergyói Hoki Klub–Dunaújvárosi Acélbikák, Gyergyószentmiklósi Műjégpálya (romániai idő szerint)

Szeptember 17., péntek, 19:00, MAC HKB Újbuda–DEAC, Budapest, Tüskecsarnok

Szeptember 19., vasárnap, 16:30, FTC-Telekom–UNI Győr ETO HC, Budapest, Tüskecsarnok

Szeptember 24., péntek, 18:00, Dunaújvárosi Acélbikák–UNI Győr ETO HC, Dunaújvárosi Jégcsarnok

Szeptember 26., vasárnap, 18:30, DEAC–MAC HKB Újbuda, Debreceni Jégcsarnok

Szeptember 26., vasárnap, 17:30, UNI Győr ETO HC–Titánok, Győr, Nemak Jégcsarnok

Szeptember 28., kedd, 19:15, Titánok–DEAC, Székesfehérvár, Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok

Szeptember 30., csütörtök, 18:00, UTE–Gyergyói Hoki Klub, Budapest, Újpesti Jégcsarnok