HKB: a középszakaszra elfogyott a lendület

2020.05.12. 15:00 |

A 2019-2020-as idényben bravúrokat is bemutatott, de végül a rájátszásról lemaradt a Hokiklub Budapest. Az egyesület a következő idényben a MAC Újbudával együttműködve indul az Erste Ligában. Az előző két idény tapasztalatairól és a tervekről Preisinger Gábor, a Kandai Magyar Hokiklub alelnöke beszélt.

A kilencedik helyen zárta az előző idény a Hokiklub Budapest. Hogyan értékelik a szezont?

A 2019-2020-as szezonban már egy sokkal egységesebb, jobb csapatot tudtunk kiállítani. A kilencedik hely azért csalódás, mert határozott célunk volt, hogy a legjobb nyolcba kerülve megmérethessük magunkat a rájátszásban. Ez nem sikerült, a középszakaszra elfogyott a lendület, a csapat fontos meccseken nem tudott nyerni.

Melyek a legemlékezetesebb meccsek, gólok az idényből?

Szívesen emlékszünk vissza arra, hogy nálunk sokkal erősebb játékoskerettel felálló csapatokat tudtunk megverni, mint például az Újpestet és a Dunaújvárost, míg Kristoffer Philquist a hét gólját is meglőtte az Erste Ligában. A legnagyobb örömmel Szűcs István Gábor játékát néztük, aki erre a szezonra nagyon nagy fejlődést mutatott, és az egyik legjobb feltörekvő játékos lett a ligában.

Milyennek ítélik meg a legutóbbi két évet az Erste Ligában, sikerült elérni a célokat? Milyen fejlődés volt látható a két év alatt?

Az első szezonban a szakmai koncepció a fiatalok mellé szerződtetett rutinos magyar játékosokra és légiósokra épült. Sajnos sérülések miatt már a szezon elején elvesztettünk fontos játékosokat, és nem tudott magára találni a csapat az alapszakaszban. Ezért Dusan Kapusta helyét az addig videóelemzőként dolgozó Gröschl Tamás vette át, és a középszakaszban már azt a hokit láttuk, amit szerettünk volna az egész szezonban. Sajnos a rájátszás nem jött össze így sem. A második évben módosult a légiós igazolási koncepciónk, tengerentúli és skandináv fiatalok adták a csapat erejét. Ebben a szezonban is edzőváltás történt, Gröschl Tamás helyét Jens Brandström vette át. Mindkét szezonban kiváló együttműködésünk volt előbb a DVTK-val, majd a MAC Újbudával.

Az előző idényben is volt együttműködés a MAC-cal, de a következő szezonban már közösen, MAC HKB Újbuda néven indul a csapat. Hogyan alakult ki, hogy az együttműködés szintet lép?

A szezon végéhez közeledve elemeztük a két év eredményeit, tanulságait, és arra a következtetésre jutottunk, hogy egy erősebb kohézió segíthet a továbblépésben. A MAC csapatával évek óta kiváló kapcsolatunk van, februárban Kangyal Balázzsal és Jászai Péterrel elkezdtük felvázolni egy olyan farmcsapat koncepcióját, mely a két utánpótlásklub gondozásában, a MAC Újbudával szoros szakmai kapcsolatban tud továbblépni. Még februárban létrehoztunk egy új sportszervezetet mely 50-50 százalékban a MAC, illetve a KMH érdekeltségében van, végigvittük a folyamatot, melynek eredménye, hogy a HKB Erste Liga licence az új sportszervezethez kerülhetett, és május 4-én beadtuk a nevezést a ligába. Eközben a koronavírus-járvány nem várt módon kezdte átrajzolni a lehetőségeket, és mind a magyar, mind a szlovák liga helyzete számos bizonytalansággal bővült. A MAC Újbuda tulajdonosai és menedzsmentje úgy döntött, hogy a biztonságos megoldás az, ha a szlovák projektet felfüggesztik, és a következő szezonban Magyarországon maradva a MAC-HKB csapatot támogatják. Ez a változás a csapat játékerejére mindenképpen pozitív hatással lesz. A folyamat részeként sikerült a XI. kerülettől az Újbuda nevet is megkapnunk, így lett a csapat MAC HKB Újbuda.

Azt már lehet tudni, hogy Kangyal Balázs lesz edző, és csak magyar játékosokat szerepeltetnek. Hány HKB-s játékos lehet majd a keretben?

Az első pillanattól világos volt, hogy a KMH tulajdonosai szakmai kérdésekben semmilyen formában nem akarnak szerepet vállalni az új csapatban, Kangyal Balázst kiváló szakembernek tartjuk és nyugodtan rábízzuk magunkat a döntéseire. A játékoskerettel kapcsolatban nincsenek konkrét elvárásaink, minden játékos tudása és elkötelezettsége szerint kerülhet a csapatba. A szezon végén minden HKB játékos szerződése lejárt, vagyis nincs élő kötelezettség senkivel szemben. Fontosnak tartjuk, hogy az utánpótlásból érkező juniorok mindkét klubból lehetőséget kapjanak, de csak abban az esetben, ha megugorják a szükséges szintet.

Milyen lesz a közös csapat színe, logója?

A grafikus most dolgozik a logón és a mez tervén. Azt kértük, hogy olyan legyen, ami mindkét klub szurkolóinak tetszeni fog. 

Mi a cél a következő idényre?

A közös sportszervezet létrehozása egy hosszú távú koncepció része, de a februárban eltervezett jövőről nagyon nehéz ma bármi biztosat mondani. Természetesen szeretnénk jövőre is ott lenni az Erste Ligában.