Hetedik meccs hosszabbításában lett döntős a GYHK

2023.03.17. 20:17 |

Egy rendkívül hosszú és izgalmas párharc negyedik hosszabbítása ezúttal Gyergyói Hoki Klubnak kedvezett, Sylvestre túlórás találatának köszönhetően történelmet írt, s fennállása óta először jutott be az Erste Liga fináléjába.

Az utolsó, mindent eldöntő hetedik összecsapásra egyetlen helyen sem változtattak a vezetőedzők a legutóbbi mérkőzéshez képest. Továbbra sincs bevethető állapotban Sárpátki Tamás. A kapukban Rinne és Toth álltak. Szilassy legénysége lényegesen jobban állt bele a mérkőzésbe, mint legutóbb, ám a meccs első nagy helyzete mégis Sills előtt adódott, a kanadai csatár szólóját Rinne bravúrral hárította. Ezt követően is maradt a hazai dominancia, a Brassó ekkortájt egyszerűbb megoldásokkal operált. A 6. minutumban következhetett az első GYHK-fór, fantáziadúsan tették-vették a pakkot Bodóék, de a vendégek védelme stabilan zárt. A folytatásban is a piros-fehér fölény érvényesült, ami a harmad második felében Bodó kiállítása nyomán szakadt meg egy kis időre: Valcharék fel tudtak állni a támadóharmadban, de egy kapáslövést leszámítva nem forgott igazán veszélyben a gyergyóiak ketrece. Mikor már úgy tűnhetett, hogy nem bírnak egymással a csapatok, akkor a 16. percben Bodó lépett elő vezérré: a honosított támadó gyönyörű testcselekkel mozgatta ki Tothot kapujából, majd az alapvonalon túlról kiválóan Orbanhoz centerezett, az aranysisakos pedig nem hibázott kulcsfontosságú pillanatban (1-0). A harmadzáró dudaszó előtti percekben a Gyergyó első két sora hajszálhíján megduplázta az előnyt csapatának, a sárga-kékeknek kimondottan jól jött a szünet.

MacQueen mester szemmel láthatóan rendet tett a fejekben, a pihenő után a vendégek rögtön rárontottak ellenfelükre, aminek következtében Valchar és Sills előtt adódott két nagy lehetőség. Nem kellett sokat várni az erdélyiek válaszára sem, néhány minutummal később Bodó kiszolgálását Orban, majd Tranca váltotta majdnem gólra. Az etap közepére állandósult a vendégnyomás, Kógerék óriási energiákat mozgósítottak az egyenlítés érdekében. A magyar válogatott támadó egy ízben óriási kapuvasat durrantott Szabó trükkjeit követően. A 27. percben kimaradt egy újabb brassói emberelőny, MacQueen tanítványai életveszélyesen forgattak, de a háló ezúttal is érintetlen maradt. A játékrész vége többnyire mezőnyjátékkal telt, továbbra is veszélyesebben játszott a Brassó; a dudaszó felharsanása után felpaprikázódott a hangulat, a játékvezetőknek győzködniük kellett a feleket a pálya elhagyásának érdekében.

A harmadik felvonás elején egy rossz vendég cserét követően Sándor-Székely lépett ki, s tévesztett pár centit. A folytatásban újra lendületet vett a Brassó, amit a 47. percben már nem bírt el a GYHK védelme: Williams távoli lökete Rinnéről Kóger elé pattant, aki magabiztosan a gólvonalon túlra juttatta a pakkot (1-1). Nem sokkal később emberfórban veszélyeztethettek a hazaiak, a brassói védelem azonban remekül tömörült, ezért Vinczéék alig tudtak lövőhelyzetet kialakítani. 7:42-vel a vége előtt Kógerék kontrázhattak három az egy ellen, aminek a végén Schaber óriási lehetőséget puskázott el. Az utolsó 5 minutumban rendkívül őszinte és izgalmas oda-vissza hoki vette kezdetét, mindkét együttes pontot akart tenni a történet végére, de a hálóőrök eszén nem lehetett túljárni. A döntés a párharc negyedik hosszabbítására maradt.

A túlóra elején Sylvestre próbálkozott fonákkal, s döntötte el kis híján a fináléba jutás sorsát, később pedig VanWormer középtávoliját néhány brassói fanatikus már bent látta. Óriási izgalmakat élhetett át a publikum, a barcasági együttes rá tudott tenni még egy lapáttal a tűzre. A negyedik felvonás derekán újra magára talált a Gyergyó, a 74. percben Szigeti és Sylvestre ment el kettő az egyben, a fiatal magyar csatár kiszolgálását pedig a GYHK 81-ese gólra váltotta.

A Gyergyói HK 2-1-re nyert, 4-3-mal behúzta a párharcot, története első Erste Liga-döntőjére készülhet.