Háromgólos hátrányból felállva verte a címvédőt a Sportklub

2023.11.19. 19:51 |

A csíkszeredaiak 0-3-ról húzták be a székely rangadót.

Agafonov hiányában Salló és Láday egy bekkpárt alkottak ezúttal; Rokaly Szilárd nem öltözött be a mérkőzésre. A vendégek keretében nem volt ott Horvath, Györfy, Kozma és Biró sem, viszont Szilassy Zoltán ismét számíthatott Sárpátkira, így DiDiomete újra visszakerült a negyedik egységbe. A Csíkszereda új szerzeménye, O’Connor védett az Adorján által használt, de a név részénél leragasztott mezben a hazaiaknál, míg Rinne kezdett a vendégeknél.

A Vákár nézőserege már a mérkőzést megelőző percekben kiváló atmoszférát varázsolt a lelátókra. Feltüzelve kezdte a találkozót a Sportklub, 30 másodperc elteltével rögtön Péter Balázs és Reisz óriási helyzetei után Rinnének hatalmasakat kellett védenie. Nem sokkal később következhetett a hidegzuhany a hazaiak szempontjából, ugyanis kevesebb mint másfél perc leforgása alatt berámolt kettőt a Gyergyó: Fejes távoliját követően O’Connor ügyetlenkedett, Sylvestre elé pattant a pakk, aki nem hibázott közelről (0-1). Nem sokkal később Sándor-Székely sebes léptekkel viharzott el a jobboson, majd a ketrec megkerülése után Dalhusienhez készített vissza, a légiós bekk palánk mellől leadott kísérlete utat talált a hálóba (0-2). A folytatásban kihasználatlan maradt egy csíki emberfór, ami megbosszulta önmagát, ugyanis a GYHK a 14. minutumban szintén emberelőnyben berámolta a harmadikat is: Bodóék iskolapéldáját prezentálták a fór megjátszásának, remekül táncolt a pakk a vendég ütőkön, végül Orban keresztpasszát Sylvestre zúdította a felsőbe – ekkor még O’Connor látszólag nem akklimatizálódott teljesen az új körülményekhez. Nem kellett sokat búslakodnia a népes hazai nézőseregnek, 20 másodperccel később Brown visszahozta a reményeket. Emberelőnybe került a Sportkub, egy távoli löket a kék-fehérek légiósa elé pattant, aki közelről megoldotta a rutinmunkát (1-3). Éledeztek a házigazdák, Péter és Dalhusien akadtak össze, a páros kiállítás végül a szentmiklósiakat zavarta meg jobban – Gecse távolija ugyanis a takarásnak és a vas hathatós közreműködésének köszönhetően beakadt a ketrecbe (2-3).

Ami nem sikerült az első játékrész legelején Reiszéknek, az a második etap kezdetén kereken 20 másodperc elteltével összejött a légiósoknak: Levin keresztpasszára Milan remek ütemben érkezett, a Sportklub 23-asa irgalmatlan nagy gólt vert kapásból a rövid felsőbe (3-3). Újra nyíltsisakos lett a találkozó, ami egyben feszültséget is tartogatott, DiDiomete keveredett kisebb nézeteltérésbe csíki kollégáival. A 23. minutumban Demeter váltotta Rinnét a vasak között, az elmúlt szezont teljes mértékben végigvédő finn hálóőr rejtélyes okok miatt bevonult az öltözőbe – így a Gyergyó 21 esztendős portása 2022 februárja után ismét védhetett Erste Liga-mérkőzésen. Óriási tartásról tett tanúbizonyságot Vaclav Novák együttese, ugyanis a Csíkszereda háromgólos hátrányból megfordította a mérkőzést: a végig remeklő Levin korongot szerzett az ellenfél védőharmadában, majd az izraeli válogatott egy lekövethetetlen csel meghúzása után ajtó-ablak ziccerbe hozta Milant, aki a közelről élt is a lehetőséggel (4-3). A korongbedobás után Szigeti és Silló koprodukcióját O’Connor hárította földöntúli bravúrral, az NHL-t is megjárt hálóőr így jóvá tette korábbi hibáját. Zajlottak az események, a 33. minutumban a vendéglátók harmadik emberfórjukból megszerezték második találatukat. Részeghék kékvonalas próbálkozásai először még rendre elhaltak a blokkokban, ám a pakk egyszer csak Rutkowskihoz került, a kanadai védő bombáját pedig mintha csak zsinóron húzták volna be a jobb sarokba (5-3).

A 47. percben emberelőnybe került a Gyergyószentmiklós, O’Connor újabb védésekkel igazolta tehetségét. A folytatásban ment előre a GYHK becsülettel, Vincze riogatott a kapu előteréből, ám O’Connor eszén újfent nem lehetett túljárni. A gyergyói előnyös sor három ízben is próbálkozott, a társak folyamatosan Vinczéhez szerettek volna centerezni, ám a figura nem akart összejönni az este folyamán. A végén Demeter még lekorcsolyázott a kispadra, a székely derbi 6-3-as végeredményét végül Levin állította be egy üres kapus találattal, így a csíkiak egyben revansot vettek a korábbi 7-1-es vereségért.  A Csíkszereda november 23-án Dunaújvárosba látogat majd, ugyanezen a napon Szilassy Zoltánék a listavezető Újpest otthonában játszhatnak csúcsrangadót.

SC Csíkszereda–Gyergyói HK 6-3 (2-3, 3-0, 1-0)

Václav Novák, vezetőedző, Sportklub Csíkszereda:

"Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, a Gyergyó nagyon erős csapat. Rosszul kezdtünk az első tíz percben, az ellenfél 3 góllal vezetett. Utána sikerült felállnia a csapatnak, elkezdtünk jól és főleg szívvel játszani, így sikerült 6-3-ra nyernünk. Csak gratulálni tudok a fiúknak, nagyon jól harcoltak. Köszönöm szépen nekik!"

Szilassy Zoltán, vezetőedző, Gyergyói HK:

"Először is gratulálok az ellenfélnek, nagyon jó munkát végeztek! Gyakorlatilag hipp-hopp, 3 gól volt ide, s ez elvette a védekezésünk élességét. Kaptunk aztán 2 gólt az első harmad végén, egy harmadikat pedig a második játékrész elején, ez kicsit felelőtlenné tett minket. Megfordult a tendencia. A Szereda nagyon felpaprikázódott, mi pedig kerestük önmagunkat egészen a harmadik harmadig. A harmadik húsz percben nagyon keményen dolgoztunk, magas erőbedobással és energiaszinttel. Volt elegendő helyzetünk, hogy visszajöjjünk, de mindig ezt nem lehet csinálni, mint ahogy tettük azt a múltban. Az első harmad utolsó néhány cseréjének és a második játékrésznek megfizettük az árát. Az ellenfél strukturált volt. Még egyszer gratulálok nekik, megdolgoztak a sikerért! Nekünk pedig tanulni kell ebből nyilván!"