Fordulatos meccsen, hosszabbítás után verte a Fradi a DEAC-ot

2023.01.22. 21:43 |

A zöld-fehérek győztes gólját Aku Kestila szerezte a ráadás utolsó percében.

A Sportklub elleni sikerből érkező FTC-Telekom a Corona Brasov elleni vereség után javítani próbáló DEAC-ot fogadta igazi „hatpontos meccsen” a Tüskecsarnokban. A két csapat azonos pontszámmal állt a tabellán a hatodik és hetedik helyen, bár a hazaiak kettővel kevesebb meccset játszottak.

A találkozó elején Sándor Bence maradt hosszasan a jégen, és sajnos csak hordágyon tudta elhagyni a játékteret. Az ijesztő jelenetek után megindult a gólgyártás. A 4. percben megszerezte a vezetést a Fradi: Hrabal felpasszával Matias Sointu a kapuig száguldott, és egy az egyben szép mozdulattal verte át Hetényit (1-0). Alig telt el egy perc máris egyenlített a DEAC: Dalecky viharzott el a jobb oldalon, középre tett korongjába pedig Mesikammen kapott bele szerencsétlenül, és saját kapujába juttatta azt (1-1). Később kapuvasig jutott a DEAC Zalamay tiszta lövőhelyzete után. A 13. percben már a vezetést is megszerezték a vendégek: Spirko a saját harmadában csinált meg egy szép cselt, majd szöktette a meglógó  Daleckyt, aki a hosszúba lőtt (1-2). Másfél perccel később az egész szezonban működő gyilkos ellentámadásból növelte előnyét a DEAC: Versich-Izacky-Novotny volt a korong útja, utóbbi pedig a félig üres kapuba ütött (1-3). Nem szegte az FTC kedvét a két bekapott gól. A 17. percben Karmeniemi lövését még védte Hetényi, a kipattanót viszont Rasmus Kulmala vágta hálóba (2-3). A gólzáporos harmadot Nagy Gergő koronázta meg: a Fradi kapitánya tulajdonképpen az egész DEAC-on végig vezette a korongot, majd az utolsó másodpercben eleresztett lövése utat talált a kapuba - parádés gól volt (3-3).

A 22. percben Molnár két perce után Hetényi mutatott be több bravúrt is. Később a Fradiból küldték le Nagy Gergőt, és mire visszatért, Hrabalt is leültették a játékvezetők, de megúszta a négy perc emberhátrányt a Ferencváros. A 30. percben Kozma kapott kisbüntetést bottal akasztásért, de a DEAC volt közelebb a gólhoz: Nagy Kristóf egy ártalmatlannak tűnő szituációban Mazzaghoz passzolt, aki kapuvasra lőtt. A másik oldalon a Nagy Gergő-Kulmala féle sortüzelést Hetényi védésekkel élte túl a debreceni gárda. A 34. percben újra a DEAC szerzett vezetést, a Kreisz kiállítása miatti emberelőnyös szituációból: Dalecky kapu mögül érkező előkészítését Izacky lőtte a hálóba (3-4). Alig fél perccel később válaszolt a Fradi: Turbucz korcsolyázott egészen a DEAC ketrece mögé, előkészítését pedig Kestila ütötte be Hetényi közreműködésével a bal alsóba (4-4). Később még mindkét csapat átvészelt egy-egy emberhátrányt, 4-4-el fordulhattak az utolsó játékrészre.

A 46. percben Karmeniemi, majd a másik oldalról Novotny kapott két percet, a négy a négy elleni játékból nem született gól. Az 54. percben Révész cselezte magát a Fradi kapujáig, csak a befejezés hiányzott. Turbucz ziccerébe Hetényi kapott bele bravúrosan. Gól már nem esett, hosszabbításba torkollott a találkozó. A ráadás első perceiben Kulmalának és Izackynak is megvolt a lehetősége a győztes gól megszerzésére, de Hetényi és Nagy is védett. Az utolsó percre fordulva érkezett a döntés: Sointu szerzett korongot a DEAC harmadában, majd passzából az üresen maradt Kestila nem hibázott (5-4).

A Sportklub elleni siker után újabb fontos pontokat gyűjtött a Fradi, kedden pedig a DAB-ot fogadja. A DEAC a BJA HC otthonában javíthat.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Annak örülünk azért, hogy tudjuk szórakoztatni a közönségünket. Pláne így, hogy győzelem a vége, így mindig egy picit jobban meg tudunk emészteni egy-egy ilyen meccset, de azt gondolom, hogy azért, volt rá kifogásunk, hogy egy picit őrült meccs volt. A szombati nagyon sokat kivett belőlünk, és utána én mondtam, hogy a profi játékosok fel vannak erre készülve, de azért azt is látni kell, hogy az utóbbi időben elég kevesen voltunk, és ez meglátszódott a tegnapi meccsen is. Először általában az ember fejben fárad el, nem hoz olyan jó döntéseket, amiket amúgy meghozna és utána a láb is jobban fárad. De azt gondolom, hogy a szívünk vitt előre, és tényleg, a szív diadala volt a végén. Tudtuk nagyon jól, hogy az utolsó húsz percet csak úgy tudjuk megnyerni, ha a szívünk a helyén van, és ugye energiánk már nem nagyon volt, de a szívünk a helyén volt, és ezért meg tudtuk nyerni ezt a mérkőzést.” 

György József, vezetőedző, DEAC: „Ez egy hullámvasút játék volt mind a két csapat részéről. Nem éreztem a 3-1-es vezetésnél sem, hogy jól játszunk. Jó, kikaptunk, rendben van, de hogyha győzünk, akkor sem tudtam volna azt mondani a srácoknak, hogy ez jó mérkőzés volt. Öt hátvéddel jöttünk, második percben kilőtték az egyiküket. Utána próbáltam egy csatárból, aki életében nem játszott hátul, hátvédet csinálni, de hát egy nagy hibából már gólt is kaptunk, utána visszaálltunk négy hátvédre. A hibák jöttek. Tudtuk, hogy a Fradi tegnap játszott, de igazából nekünk sem volt meg az az energia, ami kellett volna ehhez a mérkőzéshez, csak felvillanásaink voltak. Az első harmadban a 0,2 másodperccell a vége előtti gól, az is eléggé egy olyan momentum volt, ami a mérkőzésre kihatott. Vissza tudtunk jönni, utána pedig egymás hibáiból próbáltunk táplálkozni, mert a Fradinál is nagyon sok ilyen volt, de hát senki nem tudta érvényesíteni a hibákat. Hosszabbításban szintén elég egy olyan hiba, ahol elengedik ennyire az embert, ezt büntetik mindenhol.”