Erősorrend: előzött a Csíkszereda és a DEAC

2019.11.05. 09:00 |
Az Erste Liga novemberi válogatott szünetére elkészítettük az amerikai sportokban megszokott power rankinget, vagyis erősorrendet.

1. Csíkszeredai Sportklub: Megérdemelten vezeti a tabellát a csapat, amelynek kilencmeccses győzelmi szériája vasárnap szakadt meg. Jason Morgan együttese már kétszer legyőzte a bajnok FTC-t, és egyre gólerősebben játszik. Egy rossz meccse volt két hónap alatt, a DEAC elleni. Az új légiósok gyorsan beilleszkedtek, mindegyikük erősítést jelent. Joshua Shalla már 38 pontnál jár. A gárda eddigi vezérei is hozzák magukat, így Becze, Taratuhin és Belov is fontos pontokat szerez.

2. DEAC: A debreceniek szeredai sikerük után még nyolc mérkőzést nyertek meg zsinórban, övék a leghosszabb sorozat a bajnokságban. A gárda védekezése összeállt, a legutóbbi kilenc meccsen 17 gólt kaptak, két meccsen érintetlen maradt Hetényi Zoltán hálója. A cseh légiósok remekelnek, és az idény közben érkezett Rutherford, valamint Essery is nagy fogásnak bizonyult. A fiatalok közül Sági és Vokla teljesítménye is dicsérhető.

3. FTC-Telekom: A címvédőnél voltak biztató jelek a szezon során, de még nem tudja kiegyensúlyozottan hozni azt, amit előző idényben, amikor ligarekordot állított fel a győzelmekkel. Ebben közrejátszhat a nemzetközi szerepléssel járó többletterhelés és néhány kulcsember sérülése is. Kulmalának vannak zseniális megoldásai, de teljesítménye nem konzisztens, és Németh Attila is sokáig gólképtelen volt. A védelemben Pulli nagy igazolás.

4. Brassó: Egy-két megingástól eltekintve, a kötelezőket ha nem is gólzáporral, de biztosan hozza a Corona. Ha a rangadókon még jobban szerepelnének, előrébb is állhatnának a tabellán. Az új légiósok közül Fowlie gyorsan felvette a tempót, de a többiekre sem lehet panasz, Plante az utóbbi hetekben lendült bele. Péter Balázs már két hónap alatt majdnem hozta a tavalyi számait, és Boriszenko is remekül játszik.

5. Dunaújvárosi Acélbikák: Sokáig veretlen volt a csapat, és a Fradit is legyőzte, aztán jött egy rosszabb periódus. Amikor úgy tűnt, ebből is sikerült kilábalni, következett a nulla pontos erdélyi túra, benne a 0-4-es gyergyói meccsel. A kiegyensúlyozatlanság róható fel a kulcsembereknek is: Mazurek a legutóbbi tíz meccs alatt egy gólt szerzett a remek kezdés után, de ez elmondható Dansereau-ról is. Somogyi és Silló hozza magát, és a kapus Hughson is nagy vétel volt. A csapat emberhátrányos védekezése a legjobb a ligában, erre lehet építeni.

6. Gyergyó: az edzőváltás után magára talált a csapat, ez főleg az utolsó két mérkőzésen volt látható. Csíkszeredában vélhetően nem sok együttes fog győzni ebben a szezonban. A feltámadáshoz kellett Vorobjov javuló formája is. Ha Zagidullin is visszatér a szezon eleji teljesítményhez, és az újonnan érkezett Rupert ikrek is beválnak, bárkire veszélyes lehet a Gyergyó.

7. Fehérvári Titánok: Az FTC és az UTE legyőzése is nagy fegyvertény volt, vagyis a bravúrok jönnek, az előrelépéshez az kellene, hogy a középmezőny tagjaitól többször raboljon pontot a csapat. A fiatal együttes sokat lépett előre egy év alatt, és már senki sem mehet ellenük biztosra. Emberelőnyös játékuk remek, időnként viszont a védekezésben lenne szükség nagyobb higgadtságra. A légiósok jól illeszkedtek be, Zion, Campbell és Mangone is segíthet a fehérvári ifjoncoknak, akik közül Mihály Ákos idén is nagyszerűen játszik.

8. Hokiklub Budapest: Az edzőcsere után néhány nappal nagy győzelem az UTE ellen, és ez megmutatta a csapatban rejlő potenciált. A külföldiek közül Koski néhány hét alatt is igazolta, hogy jó vétel volt, Pihlqvist fontos gólokat szerez, de a csapat fiataljai, így Szűcs és Lőczi is húzóemberré váltak.

9. UTE: Szilassy Zoltán leváltása nem oldotta meg a gondokat Újpesten. A csapat teljesítménye továbbra is hullámzó, egy-egy meccsre fel tudják szívni magukat, ahogy tették a derbin is, aztán jönnek a pofonok, mint a Gyergyó, vagy a HKB ellen. A két rutinos róka, Benk és Sikorcin viszi hátán a csapatot, mögöttük nem látszik, ki szállítja a pontokat.

10. Schiller-Vasas: A piros-kékek is előrébb tartanak, mint egy éve, ez látszik a Gyergyó legyőzéséből és a nagyágyúk megszorongatásából. Jönnek időnként bravúrpontok is, de hullámvölgyek is. Most éppen utóbbi van: a legutóbbi négy meccsen 25 gólt kapott a csapat.