Erősorrend: a rajt előtt

2020.09.11. 09:00 |

Szombaton indul az Erste Liga új idénye. Az amerikai sportokban megszokott power rankinget, vagyis erősorrendet a holtszezonban történtek és a keretek mélysége alapján állítottuk össze. Nem tudtunk különbséget tenni az FTC és a Csíkszereda között.

1. FTC-Telekom: Az előző két szezonban győztes, idéntől a Tüskecsarnokba költöző zöld-fehérek célja a triplázás. A keret nem gyengült, elég csak a két, NHL-es és KHL-es múlttal is rendelkező kanadaira, a bekk Keaton Ellerbyre és a center Justin Hodgmanra gondolni. A rutinos Somogyi Balázs, valamint a fiatal Imre Patrik és Sági Martin is hasznos tagja lehet a csapatnak. Maradtak a magyar kulcsemberek, továbbá Rasmus Kulmala és Lauri Kärmeniemi is. Ráadásul még két légióssal bővülhet a névsor. Fodor Szabolcs vezetőedző csapata a favoritok közé tartozik.

1. Csíkszeredai Sportklub: A két éve döntős, legutóbb megosztott aranyérmes szeredaiak az új szezonra is erős csapattal készülnek. A hazai alapemberek közül egyedül Rokaly Szilárd távozott, de hazatért egy svédországi év után Részegh Zsolt. Maradt Szamankov, Taratuhin és Kuljas is. A kanadai légió kicserélődött, és most nincsenek köztük ex-NHL-esek, de Justin Maylan, Colton Yellow Horn, Judd Blackwater és Mathieu Tousignant neve is jól cseng, európai élbajnokságokban is megfordultak és valamennyiüket láthatták már Magyarországon. Jason Morgan vezetőedző legénysége idén is ott lesz a végelszámolásnál a várakozások szerint.

3. Gyergyói HK: Az előző idény egyik kellemes meglepetését a Gyergyó szolgáltatta, a középszakasztól kezdve belelendülve a játékba, egészen a bronzéremig menetelt. Az alapok tehát jók voltak, és a hazai mag mellett sikerült megtartani a gólerős Andreas Valdixot, Jereme Tendlert, a kapuban remeklő Jordon Cooke-t, valamint a stabil teljesítményre képes Igor Bobceket és Timor Raszulovot. A közönségkedvenc Pavel Vorobjov távozott, de az érkezők névsora jóval hosszabb, és a szurkolók büszkén nézhetnek rajta végig. A fiatal magyar válogatottak, mint Szabó Krisztián, Fejes Nándor és Szigeti Ákos mellett jó szezon után érkezik Silló Arnold. A légiósok közül a finn Tero Koskiranta neve ismerős lehet, hiszen Fehérváron töltött egy szezont. A két tapasztaltabb és egy fiatal tengerentúli játékos is nagy erősítést jelenthet. A szakmai stáb is erősödött, Malcolm Cameron munkáját Szilassy Zoltán és Jukka Konstas segíti.

4. DEAC: Folytatta a megkezdett okos építkezést a debreceni csapat a holtszezonban. Kulcsembereivel gyorsan hosszabbított, megszerzett több fiatal, de már válogatott magyar tehetséget, valamint az előző idény egyik kellemes meglepetését, Szűcs Istvánt. A tengerentúli légiósok közül Clint Filbrandt maradt, a többi pedig két cseh játékos érkezett, továbbá az a Dmitrij Pesztunov, aki a Gyergyóban jó teljesítményt nyújtott. A tudatos munkának köszönhetően jó esélye van előrelépnie a DEAC-nak.

5. Corona Brassó: A rájátszás előtt érkezett, NHL-es és EBEL-es tapasztalattal is rendelkező Dave MacQueen folytathatja a munkát a csapatnál. Amíg edzőposzton nem változtattak, a keretben nagy mozgás volt. Zsók Levente másodedző lett visszavonulása után, a Bíró testvérek és a légiósok távoztak, a helyükre pedig rutinos játékosok jöttek, nagy részük európai tapasztalattal. A francia Olivier Dame-Malka két A csoportos vb-n is játszott. A legnagyobb fogás persze a MAC-tól érkező Tomas Klempa, valamint az egykori csíkszeredai közönségkedvenc, mostanra azonban inkább közellenség Radim Valchar, sok pont várható kettejüktől. Ha a védelem erősebb lesz, mint tavaly, és az új légiósok is gyorsan beilleszkednek, akkor az előző évinél is jobb szereplésben reménykedhetnek.

6. UTE: Az őszi gyengébb teljesítmény után tavaszra összeállt a lila-fehér csapat, és végül bronzérmesként zárt. Erre nyugodtan lehet építeni Újpesten, na meg arra is, hogy a magyar kulcsemberek maradtak, és a fiatalok is többször megmutatták oroszlánkörmeiket. A légiósokat teljesen lecserélte a klub, de az érkezők tapasztalt hokisok: Maks Selan szlovén válogatott, az EBEL-ben is megfordult, az orosz Roman Ljuducsin és Dmitrij Vorobjev pedig egykori KHL-es, előbbi 358 meccsen játszott a világ második legerősebb ligájában. És persze nagy erősítés a gólvágó Chris Bodó is. A koronavírus-fertőzések miatt a felkészülés leállt, így időre lehet szükség, amíg formába kerül az UTE.

7. Dunaújvárosi Acélbikák: Kétarcú volt tavaly a csapat, hiszen a remek középszakaszt a rájátszásban nagy összeesés követte, de a klubnál azt mondják, tanultak a hibákból. A csapatot továbbra is David Leger irányítja, aki januárban érkezett. Az előző évi kulcsemberek közül sikerült megtartani az egész liga egyik legjobb kapusát, Garret Hughsont, a védelemben Kovács Bronson Zoltánt, valamint a gólerős David Mazureket és Keegan Dansereau-t. Melléjük szerződtették a már 37 éves, de NHL- és KHL-tapasztalattal is rendelkező kanadai-kazah Martin St. Pierre-t, a rutinos Szappanos Dávidot és Mestyán Istvánt, továbbá a HKB-ben jól teljesítő Kristoffer Pihlqvisttet. Somogyi Balázs és Silló Arnold ugyan távozott, de a fiatalokkal kiegészülve ütőképes lehet a gárda – kérdés persze, hogy a vírus miatti újbóli szünet után mikorra tud összeállni.

8. MAC HKB Újbuda: Egyelőre sötét ló a szlovák ligából hazatérő MAC és a Hokiklub Budapest együttműködésével létrejött együttes. A keretben 11 válogatott játékos szerepel, köztük vb-ken járt rutinos hokisok is, a névsor másik felét pedig a MAC utánpótlásának legügyesebbjei adják, akiknek egyelőre kevés felnőttmeccs van a lábukban, de jól ismeri őket a szakmai stáb. Kérdés, hogy ez az elegy mire lesz elég a bajnokságban, mindenesetre a felkészülési meccseken mutatott teljesítmény bizakodásra adhat okot Kangyal Balázséknak.

9. Titánok: Tavasszal a Fradi dolgát is megnehezítették a negyeddöntőben, így joggal remélhetik, hogy az új szezonban is kellemetlen ellenfél lesz mindenkinek a fiatal együttes. A szakmai munkáért már egy finn edző, Kasper Vuorinen felel, aki két honfitársával, valamint egy kanadai védővel erősítette meg a keretet. A hazai meccseket Fehérvár helyett már Győrben rendezik, az ottani utánpótlásból is csatlakoztak többen. Az előző idénybeli légiósok távoztak, ahogy elhagyta a klubot a válogatott Imre Patrik és Kiss Roland is.

10. Opten Vasas HC: új többségi tulajdonossal és névadó szponzorral folytatja a Vasas, amelynél fontos elem, hogy együtt tudta tartani tavalyi csapatát. Ladányi Balázsék abban bízhatnak, hogy a fiatalok már két év erste ligás tapasztalattal a hátuk mögött érettebben és kiegyensúlyozottabban fognak játszani, de a lendület is megmarad. A keret a külföldről hazatérő Horváth Bencével, valamint a válogatott Léránt Renével erősödött, továbbá még két légiós bekkel egészül ki.