Erősorrend: a Csíkszereda az élen

2021.09.16. 18:40 |

Az Erste Liga rajtja előtt elkészítettük az amerikai sportokban megszokott power rankinget, vagyis erősorrendet, és az alapok, a nyári igazolások, valamint a felkészülési mérkőzések alapján néztük meg, hogy melyik csapattól mi várható.

1. Csíkszeredai Sportklub: A címvédő új edzővel és továbbra is bombaerős kerettel vág neki a szezonnak. A Németországba távozó Jason Morgan helyett a svéd Magnus Sundquist irányítja a csapatot, aki hazája bajnoksága mellett a norvég és a dán élvonalban is dolgozott. Az öltözőben is nagy volt a mozgás, 15-en távoztak, köztük olyan közönségkedvencek, mint Andrej Taratuhin, Colton Yellow Horn, vagy a rájátszás legjobb támadójának választott Jack Combs. Tucatnyian érkeztek, és egyáltalán nem tucatjátékosokról van szó: hazatért szülővárosa csapatába a rutinos válogatott Sofron István és Reisz Áron, a szlovák Extraligába is belekóstoló Adorján Attila, Rokaly Szilárd és Részegh Tamás. A légiósoknál a cseh vonal lett erősebb, hárman is érkeztek, közülük Vojtech Polaknak NHL-es és KHL-es múltja is van. Nála is nagyobb név Szergej Kosztyiciné, aki fehérorosz válogatottként, 353 NHL- és 329 KHL-meccsel a tarsolyában költözik a Vákárba, de Jevgenyij Szkacskov is eltöltött tíz évet az orosz ligában. És persze ugyanilyen fontos, hogy a hazai mag, Becze Tihamérrel, Fodor Csanáddal maradt.

2. FTC-Telekom: A zöld-fehéreknél nem volt ekkora mozgás, és az állandóság lehet a csapat egyik erőssége. A kulcsemberek többsége maradt, a három kanadai légiós helyére érkezett a ligát Brassóból már jól ismerő Cody Fowlie és Josh McFadden, valamint tapasztalt, az osztrák bajnokságba is belekóstoló finn és szlovák játékos. Az FTC a Szuperkupában már jelezte, hogy idén is erős lesz, és komolyan gondolja a célt, hogy visszaszerezze az aranyérmet a ligában.

3. Gyergyói HK: A tavalyi felemás szezon után nagy átalakulások voltak a székelyföldi csapatnál: 14 érkező és 15 távozó a nyári mérleg. Nagy erősítést jelenthet Brance Orbán, Bodó Chris, Sárpátki Tamás és Tranca Dániel is. Együtt játszhatnak a Vincze testvérek. Egy kanadai center mellett érkezett három, korábbi utánpótlás-válogatott finn játékos. A Fehérvár elleni felkészülési meccsen megmutatta a GYHK, hogy stabil és harcos csapat lesz idén.

4. Corona Brassó: Az előző idény döntősét továbbra is Dave MacQueen készíti fel, segítőjeként csatlakozott a stábhoz Strenk Hunor. A mag nagy része maradt, bár Tomas Klempa távozása nagy érvágás, de Tranca és Péter Balázs is hiányozhat. A légiósok kicserélődtek, közülük a 34 éves Brock Trotter kétszer az NHL-ben is játszott, valamint a KHL-ben is szerepelt, ahogy Patrick Mullen, Garet Hunt és Gyenisz Oszipov is, míg Nick Huard négy DEL2-es év után váltott, vagyis a tapasztalattal nem lesz gond.

5. UTE: A legutóbb a negyeddöntőig jutó újpestiek is előrelépnének, ennek érdekében sok változás volt a keretben. A legnagyobb távozónak Bodó Chris, valamint a visszavonuló Sikorcin Ladislav számít. Jöttek rutinos játékosok – Kiss Dániel és Németh Attila, tehetséges fiatalok – Kiss Patrik, Kovács Alex, Balogh Bence –, és még több lehetőséget kaphatnak a saját nevelésűek. Két légiós maradt tavalyról, melléjük érkezett a svéd és a norvég bajnokságba már belekóstoló Sam Coatta, a tengerentúl mellett cseh és szlovák ligában játszó Richard Nejezchleb, valamint még egy kanadai bekk és egy amerikai csatár. A felkészülési meccseket önbizalmat növelő győzelmekkel zárta a csapat.

6. DEAC: A kupagyőztes, liga-elődöntős debreceniek az állandóságban hisznek, a tavalyi sikerek után a keret jelentős része együtt maradt. Az érkező fiatalok mellett a válogatott Gőz Balázs, valamint a korábbi KHL-es Rasztiszlav Spirko jelentheti a rutint. A kispad viszont nem túl hosszú, így néhány hiányzó pótlása is gondot okozhat, ahogy az a Szuperkupa-döntőben is látszott.

7. DVTK Jegesmedvék: Három, a szlovák Extraligában töltött idény után játszik újra az Erste Ligában a miskolci csapat. A Jegesmedvék fiatalításba kezdtek, több lehetőséget adnak az U21-es bajnokságot megnyerő csapat tagjainak, ők pedig tapasztalt hokisok, mint Galanisz Nikandrosz, Wehrs Kevin, Miskolczi Márk és Szirányi Bence mellett fejlődhetnek. A tavalyi légiósok közül Jack Walker maradt, érkezett a jókora Liiga-rutinnal bíró Ville Hyvärinen, míg a kanadai Kayle Doetzel első európai csapata lesz a DVTK. A Duschek Dávid-Kiss Bence kapuspáros sokra hivatott.

8. MAC HKB Újbuda: Olyan gól- és ponterős játékosok távoztak, mint Sofron István, Brance Orbán, Terbócs István és Nagy Krisztián, ezt pedig minden csapat megérezné. Az így is több válogatott kerettaggal és a tavaly már meglepetést okozó fiatalokkal felálló együttes a ligát jól ismeri Jakub Izackyval és Keegan Dansereau-val erősített, továbbá érkezett az Alpesi Ligából Trevor Gooch, míg Marc Stevens először szerepel Európában. Tóth Gergely és Tóth Richárd a MAC-ban nevelkedett, most pedig válogatottként és bajnoki címekkel a hátuk mögött térnek vissza.

9. UNI Győr ETO HC: A piros-kékből zöld-fehérré változott csapat a liga üde színfoltja lehet. Ladányi Balázsék tavaly közel álltak ahhoz, hogy a Brassót kiejtsék a negyeddöntőben, akkori teljesítményük sokak szimpátiáját elnyerte. Most Győrben folytathatják a fejlődést. A keret jelentős része együtt maradt, és érkezett öt tehetség a Titánokból és a MAC HKB-ból. Az alázatos, energikus játékkal bárki dolgát megnehezíthetik.

10. Dunaújvárosi Acélbikák: A fiatalokra építenek Újvárosban is, részben kényszerűségből. A klub új működési modellre áll át, így pedig nincs esély a korábbi sikerek megismétlésére. Azari Zsolt immár csapatmenedzserként segíti az együttest. Visszavonulásával Szappanos Dávid és Németh Péter képviseli a rutint, valamint a Gyergyóból érkező Igor Bobcek. Szűcs István Gábor az Acélbikáknál próbál rátalálni két évvel ezelőtti formájára.

11. Titánok: A korábbi éveknél is fiatalabb a kerete az újra Székesfehérváron szereplő együttesnek, amely mögött immár akadémia áll. Az új edző az ukrán-finn Anatolij Bogdanov, aki először dolgozhat felnőttcsapatnál. A teheséges ifjoncok mellé érkezett a svéd Jacob Lundin, valamint a GYHK-ból, Csíkszeredából és a Vasasból is ismert Makszim Vesutkin.