Erdélyi döntő lesz

2021.03.25. 20:50 |

A Csíkszereda hosszabbítás után győzte le az FTC-Telekomot, így 4-2-es összesítéssel bejutott az Erste Liga elődöntőjébe. Ellenfele a Brassó lesz, miután újra nyert Debrecenben.

SC Csíkszereda-FTC-Telekom 4-3 (2-1, 1-1, 0-1, 1-0) - hosszabbítás után

A hazaiaknál Kuljas került be Loginov helyett a keretbe, a Fradinál nem volt változás a névsorban.

A Csíkszereda gyorsan vezetést szerzett, 25 másodperc után Combs volt eredményes, miután Tousignant harcosan korongot szerzett az FTC harmadában. Bő másfél perccel később hasonló volt a leosztás, de most egy gyors kontrát vezettek végig a Sportklub csatárai. A vendégek a 7. percben  szépítettek, Kóger lövése meglepte Szamankovot. A Fradi fórban is rohamozhatott, de egyenlíteni nem tudott, majd egyenlő létszámnál inkább a Szeredának voltak nagyobb helyzetei.

A második harmad elején a Sportklub kettős fórba került, és ezt gyorsan ki is használta: Wishart bombázta be távolról a jól megjáratott korongot. A zöld-fehérek a kiegészülés után többször veszélyeztettek, és a gól végül a 38. percben jött össze: emberelőnyben Tóth Adrián egy kapu előtt kavarodásban csökkentette a különbséget.

A Fradi nagy tempót diktált a harmadik harmadban is. Sági ziccerben a kapuvasat találta el, videózás után nem ítéltek gólt a játékvezetők. A 46. percben Somogyi egyenílíteni tudott közelről. A hátralévő percekre is maradt a jó iram, a vendég csapat tűnt élesebbnek, de a Csíkszereda kapusa nagy napot fogott ki. Az 56. percben aztán ferencvárosi kiállítás után a hazaiak próbálkozhattak, de Arannyal az élen kibekkelte ezt a 2 percet az FTC. A hajrában Tóth Adrián eldönthette volna a meccset, ám Szamankov bravúsoran hárított.

A hosszabbítás izgalmasan alakult, mindkét együttesnek volt helyzete bőven. Hajós gyorsan lezárhatta volna a meccset, ám nem volt elég határozott, mg a hazaiaknál főleg Taratuhin veszélyeztett, Aranynak is kellett nagyokat védenie. Nem volt megállás, bírták az oda-vissza hokit a felek. A 73. percben döntött a Csíkszereda: Papp jó passzát a Tóth Gergely mellett kibújó Kuljas lőtte be.

A két megosztott tavalyi aranyérmes közül a Csíkszereda jutott be a finéléba, 4-2-es összesítéssel. Az FTC a magyar bajnoki címmel vigasztalódhat.

Nyilatkozat

Jason Morgan, vezetőedző, Csíkszereda: „Nem kezdhettük volna jobban a meccset, egy cserében két csodálatos gólt szereztünk. Viszont a Fradi nagyon erős csapat, rengeteg rutinos és bajnoki tapasztalattal rendelkező játékos jégkorongozik ott, tudják, hogy ilyen szituációkban mit kell játszani ahhoz, hogy győzhessenek. Tudtuk, hogy sosem fogják feladni, vissza is jöttek egy gólra. Egy óriási kettős előnyben szerzett góllal újra kettővel vezettünk. Azt is tudtuk, hogy nem lesz vége a végső dudaszó megszólalásáig, ki is egyenlítettek. Aztán a ráadásban nagyon jó párosokat sikerült összerakni, akik rengeteget veszélyeztettek a vendégek kapuja előtt. Nagyszerű teljesítményt láthattunk ma Kuljashtól, hiszen amíg nyerő szériában voltunk, Loginov volt az, akire számítottunk. Hihetetlen kitartásról és önfegyelemről tesz tanubizonyságot, hogy ennyi kihagyott meccs után, ilyen figyelemreméltó teljesítményt nyújtott. Szamankov ma is eszméletlen védéseket mutatott be, óriási biztonságot adott az egész csapatnak”.

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC: „Az első két meccset kivéve a másik négy mérkőzés szinte ugyanolyan volt. Nagyon sok helyzetet dolgoztunk ki, de a Csíkszereda kulcsjátékosai lőtték a gólokat, amikor arra szükség volt, Szamankov meg rendkívül jól védett. Nekünk is megvoltak a helyzeteink minden meccsen, amelyekkel eldönthettünk volna a mi részünkre a továbbjutást. Ma is, különösen az utolsó harmadban frissebbek tudtunk maradni és ott nagyon ráborítottuk a pályát a Csíkszeredára. Hősiesen kivédekezték, és egy góllal többet lőttek, mint mi. A helyzeteink megvoltak újfent, de nem tudtuk kihasználni, a hazaiak pedig belőtték, így megérdemelten mennek a döntőbe.”

DEAC-Corona Brassó 3-5 (1-1, 2-0, 0-4)

A Brassó szerezte meg a vezetést McFadden révén, nagy gólt szerzett a bekk, de Turcotte kettős fórban egyenlített. A debreceniek büntetőt lőhettek a Kulesovval szembeni szabálytalanságért, ám Hári nem tudott túljárni Tőke eszén.

A második harmadban a DEAC magához ragadta a vezetést: egy kivédekezett kiállítás után Pesztunov, majd ismét Turcotte volt eredményes. A két találat között a Brassó is sokat veszélyeztetett, de Hetényi jól védett.

Az utolsó harmad nagy vendég feltámadást hozott. Gliga csökkentette a különbséget, majd emberhátrányba került a Corona, de ezt is kihúzta. A hajrában pedig fordított: Valchar fonákkal emelt Hetényi kapujába. Nem sokkal később Klempa szerzett szerencsés gólt, a korong a kapusról pattant be. A hajrára a DEAC lehozta Hetényit, de a Brassó korongot szerzett, és Finucci zárta le a meccset, valamint az egész párharcot is.

A Brassó 0-2-ről nyert négy meccset zsinórban, ezek közül hármat idegenben, így hét év után került újra döntőbe.

2009 után lesz újra két erdélyi csapat a fináléban.

Nyilatkozat

David Musial, vezetőedző, DEAC: "Nagyon nehéz mit mondani egy ilyen mérkőzés után. Azt gondolom, egy jó szezonon vagyunk túl, elértük a rájátszást, amit remekül kezdtünk, hiszen az UTE-t 4-1-es összesítéssel búcsúztattuk. Az elődöntőben a sok tapasztalt játékossal rendelkező Brassóval találkoztunk, nagyon jól teljesítettünk ellenük, megnyertük az első két meccset. Később Izaczky és Novotny hiányát megéreztük, de küzdöttünk a végsőkig. Nagyon büszke vagyok arra, amit a szezon során a csapattól láttam. Van még egy esélyünk a Magyar Kupában. Meglátjuk, talán sikerül nyernünk valamit, és jól lezárni az idényt."

Dave MacQueen, vezetőedző, Brassó: "Kemény mérkőzést vívtunk a DEAC ellen. Amikor hátrányba kerültünk, akkor is mondtam a játékosoknak, hogy jó teljesítményt nyújtanak, és előbb-utóbb a gólszerzési lehetőségek jönni fognak. Amikor 3–1-re vezetett az ellenfél, és már csak bő 10 perc volt hátra, akkor is igyekeztünk nyugodt állapotban tartani a srácokat, megerősítve őket, hogy rendben vagyunk. A játékosok keményen dolgoztak és tartották magukat a tervhez. Örülök, hogy a következő héten nem kell 10 órát utaznunk."