Előnyben a Fradi és a Szereda

2020.03.08. 22:34 |

A címvédő FTC az utolsó harmadban döntötte el az UTE elleni derbit, míg a Csíkszereda egy góllal múlta felül a Gyergyót az Erste Liga elődöntőjében.

FTC-Telekom–UTE 6-3 (2-1, 0-1, 4-1)

Az FTC kapuját ezúttal is Nagy Kristóf védte, míg a második oldal a negyeddöntő legjobbjának választott Duschek Dávid állt a kapuban. A zöld-fehérek remekül kezdtek, a 2. percben Kulmala lőtte be közelről Pavuk passzát. Nem kellett sokat várni az első kakaskodásra sem, Pulli és Di Diomete akaszkodott össze és kapott büntetést. A Fradi egymás után háromszor játszhatott fórban, és a harmadikkal élt is, Karmeniemi talált be szép korongjáratás után a 15. percben. Kisvártatva az UTE is emberelőnyben támadhatott, és ezt gyorsan ki is használta Reed révén.

A második harmadot is jól kezdte a Fradi, de nem tudott újabb gólt elérni, majd fórban az újpestiek játéka is feljavult. Tóth Gergő után Pulli kapott büntetést, és ezzel a 32. percben élt is a vendég együttes, Rafaj egyenlített volt csapata ellen. Nagy volt a tempó a folytatásban, de újabb gól nem született ebben a felvonásban.

Az utolsó játékrészre sem ült le a meccs, és a Fradi volt veszélyesebb, de Duschek sokáig jól védett. Tíz perc elteltével viszont már tehetetlen volt a kapus, Roczanov szerezte meg újra a vezetést a hazaiaknak, majd két perccel később a Nagy Gergő által visszapasszolt korongot Tóth Adrián vágta be. A két gól megfogta az UTE-t, a címvédő pedig lendületben maradt, és az 54. percben Nagy Gergő fejezett be egy akciót. Bő négy perc alatt lőtt hármat az FTC. Az Újpest időt kért, és Sikorcin révén gyorsan válaszolt, ezzel újra nyílttá téve a meccset. Varga kiállítása nem tett jót a további felzárkózási kísérleteknek. A hajrában próbálkoztak a lila-fehérek, a kapust is levitték, de Kulmala egészpályás üreskapus gólja eldöntötte a meccset.

A Fradi került tehát előnyben az elődöntőben, ami egyben magyar bajnoki döntő is. Folytatás hétfőn, szintén Pesterzsébeten, azt a meccset az M4 Sport is közvetíti.

Nyilatkozat

Sport Club Csíkszereda-Gyergyói HK 4-3 (1-0, 1-0, 2-3)

Történelmi székely rangadóra készültek a Csíkszeredai Sportklub, illetve a Gyergyói HK játékosai, hiszen a felek a Román Kupa döntőjét követően, ezúttal az Erste Liga elődöntőjébe találkoztak, először. A meccset viszont szurkolók nélkül rendezték meg, mert a román katasztrófavédelmi igazgatóság az ezer főnél többet vonzó eseményeket betiltotta.

A nézők és a hangulat hiánya rányomta a bélyegét a mérkőzésre, amelyet a Sportklub kezdett aktívabban és már az első percben emberelőnybe került. Ezt még nem sikerült kihasználni, de öt az öt ellen is a kék-fehérek akarata érvényesült. A GYHK tartotta magát, leginkább Cooke védéseinek köszönhetően. A gólcsendet végül a 15. percben törte meg a szeredai csapat egy szerencsés góllal: Becze tört kapura, de Cooke a helyén volt, ám a tisztázni igyekvő Vorobjev Jonest találta fejen a pakkal, amely így behullott. Szinte rögtön veszélyeztett a Gyergyó, de Ferencz-Csibi lövését bravúrral védte Szamankov.

A második felvonásra határozottabban jöttek ki a vendégek és kettős előnyre tettek szert. Meg is votlak a helyzetek, de Szamankov védett, vagy a vas mentett. Egyenlő létszám mellett hulámzott a meccs, aztán a Sportklub fokozatosona átvette a játék irányítását. A meccs derekán Shalla előnyből megduplázta a hazaiak vezetését.

Az utolsó harmad áthúzó gyergyói fórral indult, és Ryan Rupert ezt gyorsan ki is használta. A Sportklub viszont ismét rákapcsolt, és kettős emberelőnybe került. Ezt duplán sikerült kihasználni, előbb Taratuhin, majd fél percen belül Brophey volt eredményes, s 4-1-re ellépett a Szereda. A hazaiak vissza is vettek, míg a Gyergyó nem adta fel. Az 52. percben Malcolm Cameron időt kért és az 55. percben egy eladott korongból Daradics Betalált. Három perccel a vége előtt a kapust is lehívta a vendégek mestere. A Csíkszereda nem tudta bevenni az üres kaput, a vendégek viszont még lőttek egyet Vorobjev révén. 15 másodperc maradt hátra, az egyenlítés már nem jött össze.

A tavalyi döntős került tehát előnybe. A párharc hétfőn folytatódik Csíkszeredában.

Nyilatkozat

Jason Morgan, vezetőedző, Csíkszereda: „Egy picit több időnk maradt a pihenésre, mint ellenfelünknek, akik hétmeccses szériát játszott a Brassó ellen. Tudtuk, hogy a sérüléseik miatt öt védővel kénytelenek játsznai, ezért igyekeztünk nagyobb nyomás alatt tartani a védelmüket. Ugyanakkor tudtuk azt is, hogy emberelőnyben jól játszanak és veszélyesek, de sajnos nem minden esetben játszottunk fegyelmezetten. Amikor viszont kettős hátrányba kerültünk, nagyot küzdöttünk. Tanulságos viszont az utolsó perceink játéka, hiszen ezúttal is bebizonyította a sport, hogy egy másodpercre sem szabad kihagyni. Mi a háromgólos vezetésünk tudatában kiengedtünk és az ellenfél büntetett. Ebből tanulnunk kell. Nagyon fura volt nézők nélkül. Az extra plusz, amit ők tudnak adni hiányzott, hiszen mindenki tudja, hogy remek szurkolóink vannak. Ezt viszont megbeszéltük a srácokkal még az öltözőben.”

Malcolm Cameron, vezetőedző, Gyergyó: „Az első harmadban nagyon érződött, hogy a lábak nem a legfrissebbek, ennek ellenére próbálkoztunk. A második harmadban vasat találtunk, ez nagy sansz volt az egyenlítésre, hogy majd mi kapjunk gólt emberhátrányban. A harmadik harmad elején visszajöttünk a meccsbe, esélyt kaptunk. Ezt sikerült elengednünk és nagyon gyorsan két gólt kaptunk. Ilyen a rájátszás. Erőt kell merítenünk a folytatásra.”