Egy 80. percben lőtt góllal jutott elődöntőbe a Sportklub

2024.03.20. 22:19 |

A csíkszeredaiak egy drámai hosszabbítást követően gyűjtötték be a negyedik sikerüket a BJAHC elleni párharcban, aminek köszönhetően bejutottak a legjobb négy közé.

Mindkét stáb megvariálta a sorokat az előző mérkőzés után, a kapukban viszont nem volt változás, ezúttal is Farkas és O’Connor kezdett. Hamar egymásnak ment a két csapat, az együtt maradó Levin, Sofron, Péter szeredai ásztrió ismét nagyon élt, a hazaiak is gyorsan belőtték O’Connort. Az események az ötödik percben pörögtek fel. Előbb a vendégek Salló szezonbeli második találatával megszerezték a vezetést – Farkas előtt Rokaly és Reisz is takart, így Farkasnak nem sok esélye lehetett –, majd rögtön a gólt követő korongbedobás után Asuchak könyökölte le középen Galohát, a kanadai támadó videózást követően joggal kapott 5+20-at a teljesen felesleges fejre irányulóért. A komoly egyenlítési lehetőséggel azonban nem sikerült élnie a BJAHC-nak, kivédekezte az öt percet a Csíkszereda, a fennmaradó harmadrészben pedig mindkét hálóőr lehúzta a rolót (0-1).

BJAHC-momentumokkal indult a középső etap. Először Mozer remekül áthámozta magát két szeredai bekken, majd rendkívül önzetlen módon Viikilä-t hozta helyzetbe, a finn légiós azonban nem tudott túljárni O’Connor eszén. A 23. percben már a vendégek hálóőre is tehetetlennek bizonyult, Tóth Gergely távolija akadálytalanul a jobb felsőbe vágódott (1-1). A folytatásban Schlekmann keménykedett Levinnel, aminek következtében emberfórban támadhatott a Csíkszereda, Becze két ízben is kimondottan közel járt a másodikhoz – a rutinos csatár előbb futballistákat megszégyenítő módon gyönyörűen belsőzött bele egy lőtt passzba, a korong viszont a vason csattant; néhány pillanattal később pedig Szkacskov gólpasszt érő átadását nem tudta értékesíteni a csíkiak 20-asa. A hazai védelem nem bírta tovább a nyomást, a 28. minutumban Levin ismét vezetéshez juttatta csapatát: az izreali válogatott elegánsan kibújt egy ütközés elől, majd megnézte a hosszút, s magabiztosan kilőtte azt (1-2). A korongbedobást követően Sofron közelijénél Farkasnak újra észnél kellett lennie, ezt követően viszont fordult a kocka, újfent a budapestiek pillanatai következhettek. A 31.percben emberfórban támadhatott Kangyal Balázs együttese, fővárosiak speciális egysége először egy bődületesen nagy kapuvasat durrantott, majd a bírók úgy vélték, hogy Nagy Krisztináék a gólvonalon túlra tunkolták a játékszert, ám a sípmesterek hosszas videózás után perdöntő bizonyíték hiányában erdélyi előnyről indították újra a találkozót. A játékrész végén Nagy Krisztián tette fel a palánkra Péter Balázst, az ijesztő jelenetek ellenére a vendégek támadója szerencsére saját lábain korcsolyázott le a cserepadra.

A záró húsz perc kezdetén most a szeredaiak támadósora csilingeltette meg a keresztvasat, ám a kihagyott lehetőség megbosszulta magát, a túloldalon ugyanis a 43. minutumban Tóth Richárd középtávolija átcsorgott O’Connoron (2-2). A hátralevő időben mindkét ketrec előtt akadtak meccskorongok, ám a kapusok remekül segítették csapataikat, így ismét hosszabbítás döntött a széria sorsáról.

A túlóra első felében a BJA akarata érvényesült, Mozer a kapu megkerülése után kiválóan lövette meg Dame-Malkát, pár másodperccel később azonban a házigazdák aranymezese egy ártalmatlan szituációt követően fájdalmas arccal lennmaradt – a közvetítésben elhangzottak szerint az első orvosi diagnózis hasizom-szakadást állapított meg az orosz légiósnál. Legjobbja elvesztését következtében picit visszább esett a házigazdák lendülete, Farkasnak Casaneanu távoliját kellett lekapnia lepkéssel, majd Rokaly Szilárd próbálkozásánál remekül zárta a rövidet. Három perccel a harmadzáró dudaszó előtt Nagy Krisztián rávezetését védte O’Connor, a túloldalon Szkacskov vezérletével több ordító székelyföldi helyzet kimaradt, aztán 28 másodperccel a vége előtt jött a sluszpoén: Részeg kapott korongot, az erdélyiek 29-ese pedig kegyetlenül kipókhálózta a bal felsőt, lezárva ezzel a párharcot (2-3). Ezzel egyidejűleg az is eldőlt, hogy az FTC a magyar bajnok 31. alkalommal, és a Csíkszereda az elődöntőben éppen a nagy rivális ferencvárosiakkal találkozik majd.

BJAHC–SC Csíkszereda 2-3 (0-1, 1-1, 1-0, 0-1)

Kangyal Balázs vezetőedző, BJAHC:

"Az előző két mérkőzésen jobban játszottunk, mint a Csíkszereda, de ez csak egy megállapítás a részemről. Ha jobban is játszol, mint az ellenfél, ezt valahogy érvényesíteni kell. Ha nem tudod, akkor nem érdemled meg a továbbjutást. Tavaly a Ferencváros ellen négy hazai meccsünket veszítettük el, majd utána a következő négy mérkőzésünkből is egyet tudtunk csak megnyerni hosszabbításban, ezt pedig most szintén hosszabbításban veszítettük el. Ez nem elég ahhoz, hogy szintet tudjunk lépni. Persze, abszolút büszke vagyok a srácokra, mert lehajtott fejjel dolgoztak egész évben. A Ferencváros mögött megint mi vagyunk a másodikak a magyar bajnokságban, Magyar Kupa-döntőt játszottunk, pont a Ferencvárost kiejtve, mindezt ilyen háttérrel, ilyen életkorral. Összességében nem szabad azt mondani, hogy ez olyan rossz volt, de megvolt a sanszunk, hogy továbblépjünk egy ilyen erős Csíkszereda ellen. Ha ott a lehetőség, fel kell nőni a feladathoz és ezeket a találkozókat meg kell nyerni. Zárszóként gratulálok a Csíkszeredának és sok sikert kívánunk nekik."

Mark LeRose másodedző, Csíkszereda:

"Pontosan erre számítottam, ez a két csapat közötti múlt: minden meccs ebben a párharcban egyetlen gólon múlt. Mi edzők azt mondjuk, négyet kell nyerni. A liga döntése miatt ez most öt volt, de meg kell dicsérnem a játékosainkat, akik követték a tervet és megértették, hogy ez egy harc lesz és valóban az volt."