Corona-sikerrel indult az erdélyi elődöntő

2024.03.22. 20:25 |

A brassóiak a 2+2 pontot gyűjtő Radim Valcharnak köszönhetően győztek a címvédő Gyergyói Hoki Klub ellen.

Úgy indult a 2023-as elődöntő visszavágója, ahogy a tavalyi zárult: Sylvestre góllal. Egy perc sem telt el a meccsből, gyergyói ütőkön járt a pakk, végül a kanadai támadó a bal oldali bedobókörből kilőtte a hosszú felsőt (0-1). Gyorsan feszülté vált az összecsapás, a 4. perc elején Orban szabálytalansága után Dalhuisen és Sills is összekapaszkodott, mindannyian lehiggadhattak a büntetőpadon. Jól járt a korong, a kiegészülés után Gajdó és Zagidullin próbálták áttuszkolni a korongot Rinnén, nem jártak sikerrel. A 6. minutumban kettős emberelőnybe került a Corona, Valchar-ék mindent bevetettek, de az önfeláldozó gyergyói védekezést nem tudták feltörni. Rinne repkedett a vasak között, mindent fogott. A szimpla hátrányban ráadásul Szigetiék eljöttek egy kontrával, a lövés már nem ért célt. Jó volt a tempó és a rájátszás-keménységű ütközések sem maradtak el. A 15. percben gyergyói fór következett, Bodó középre tett korongja pattant veszélyesen. A 17. minutumban sikerrel jártak a hazaiak: emberelőnyben támadtak, az elhozott buli után a kékről leadott lövésbe Cornet beleért, ez becsapta Rinnét (1-1). A folytatásban is maradtak a jégen a speciális egységek, még a harmad végét jelző dudaszó sem oldotta a feszültséget, kisebb ütésváltás után mehettek az öltözőbe a játékosok.

A középső felvonás nyugodtabb mederben és brassói lehetőségekkel indult; Blackwater megpattanója volt veszélyes. Kijöttek a szorításból a látogatók, Bodó megtornáztatta Dubeau-t. Továbbra is remek volt a hangulat, ritmust fogott a házigazda, Boriszenko távolról tüzelt, közel járt a gólhoz. Helyzetek sokasága maradt ki, mindkét oldalon brillíroztak a kapusok. A 29. perc hozta a harmad első kiállítását, Sills ült ki, emberhátrányban is veszélyesebbek voltak a barcaságiak. El is jöttek egy kontrával, Valchar indította az akciót, majd kapta vissza a korongot, végül két védő között kibújva, fonákkal emelt a rövid felsőbe (2-1). A 33. percben Valchar közel járt a harmadikhoz, ez még kimaradt. Egy perccel később már nem volt pardon: két passzból kettő-egyes szituációt alakítottak ki a sokadszorra elcsúszó gyergyói védelemmel szemben, a mattig játszott támadás végén Valchar lövetett gólt Cornet-vel (3-1). A felpörgött Brassó a meccset is eldönthette volna, fölényük újabb emberelőnyt kamatozott. A kiváló fórjáték ezúttal is gólt hozott: egy gyors és pontos keresztpasszt Zagidullin zúdított a hálóba (4-1). Gyorsan érkezett a válasz: Császár közelről bekotort egy kipattanót (4-2). Újabb gól nem esett, a lendületes hazaiak így is magabiztosan kézben tartották a meccset.

A záró játékrész is hazai ziccerrel indult: Blackwater bolondította a védőket, lövését Rinne hárította. Próbálták átvenni az irányítást Bodóék, de a Corona magas letámadásával nem boldogultak, jó öt perc telt el, mire Orban egyéni akciójával veszélyeztettek. Császár kiharcolt egy emberelőnyt övéinek, kulcsfontosságú két perc következett. Kihasználták a fórt a székelyek, Haaranen pontos távolijával nyílttá tette az összecsapást a 47. percben (4-3). Kimaradt egy hazai emberelőny, majd az utolsó tíz perchez érve Császár ziccerét kifogta Dubeau. Izgalmas végjáték következett. A kőkemény bodicsekek mellett szurka-piszkából sem volt hiány. Sylvestre helyzetei következtek, majd Szilassy Zoltán időt kért, két és fél perccel a vége előtt Rinne is lekorcsolyázott. Valchar korongot lopott, csak szabálytalanul tudták megállítani, a kiállítás eldöntötte a mérkőzést: Valchar húzott kapura, majd szép csuklómozdulattal helyezett a hálóba (5-3). Kirobbant a feszültség a játékosokból, gólöröm helyett kishíján tömegbunyó alakult ki. A végén még hat a négyben támadhattak a székelyek, de a jól blokkoló hazaiak nem engedték közelebb őket. A meccset verekedés zárta, DiDiomete az öltözőbe menet még élénk eszmecserét folytatott a hazai paddal. A meccs nagyobb részében domináló Corona Brasov megérdemelten húzta be a mérkőzést, így 1-0-ra vezet a párharcban.

Corona Brasov–Gyergyói HK 5-3 (1-1, 3-1, 1-1)

Dave MacQueen vezetőedző, Corona Brassó:

"Tavaly hét meccset játszottunk velük, idén is hat vagy hét alkalommal, szóval nagy titkaink nincsenek egymással szemben. Ez egy óriási csata, ez egy háború. Aki azt hiszi, könnyű játszani a Gyergyóval, az menjen ki a jégre és próbálja ki. Fizikálisan óriási megterhelést jelent. Mindkét csapat nyerni akar, és a speciális egységeknek ebben a párharcban óriási jelentősége van. Lőttünk pár nagy gólt emberelőnyben, és most ki fogjuk élvezni a mai estét egy pár perc erejéig. Tudjuk ugyanis, hogy holnap már újra nagy kihívás vár ránk. Készen kell állnunk. Megtettük, amit meg kellett ma, és megvan az esély, hogy holnap ugyanilyen jók legyünk."

Szilassy Zoltán vezetőedző, Gyergyói HK:

"Ez egy teljesen més playoff meccs volt, mint az előző ellenfelünkkel játszott mérkőzések. Mondtam a srácoknak, ez egy harc, ahol az ellenfelünk keményebb, jobb csapat. Így nekünk is sokkal keményebben kell játszanunk. Ma sajnos nem voltunk elég agresszívek. Csak a harmadik harmadban ébredtünk fel. Ez azért érdekes, mert volt egy jó első cserénk, lőttünk egy gólt is, jól játszottunk. Aztán jött nagyon sok kiállítás, nyolc perc, ha minden igaz, ez egyetlen harmadban nagyon sok, le kell csökkentetünk a kiállításokat. Meg kell néznem videón, hogy jogos volt-e a túl sok játékosért megítélt büntetés, úgy érzem, igen, mindenesetre, ezekért drágán megfizettünk. A Brassó a DVTK ellen is az emberelőnyös játékával jutott tovább, ezt tudjuk, tudtuk róluk. Okosabbnak kell lennünk, és hatékonyabban kell játszanunk. A harmadik harmad rendben volt, újra nyílt lett a meccs, de ma a Brassó jobban játszott nálunk, gratulálok nekik, holnap találkozunk."