Bajnok a Ferencváros

2019.04.02. 20:14 |
Az FTC-Telekom 5-2-re verte a Csíkszeredát, ezzel megnyerte az Erste Liga döntőjét.

FTC-Telekom–Sport Club Csíkszereda 5-2 (0-1, 3-0, 2-1)

Az nem volt meglepő, hogy a Csíkszereda kapujában nem az előző meccsen több gólban is benne lévő Lundström, hanem Onodi kezdett. Mindkét együttes idegesen kezdett, sok volt a pontatlanság a játékban. A győzelmi kényszerben lévő vendégek találták meg előbb a játékukat, és Krasznoszlobodcev, majd egy páros kiállítás Sulakov veszélyeztetett. Az FTC is kezdett magára találni, és gyors kontrák végén közel járt a vezetéshez, de sem Nagy Gergő, sem Roczanov nem tudott betalálni. A 8. percben a Csíkszereda került emberelőnybe, és ezt gólra is váltotta: a 10. Percben szép adogatás után Sulakov távolról vette be a kaput. A vezetés után is a Csíkszeredának volt helyzete Valchar révén. Az FTC is fórba került, de ezt különösebb gon nélkül védekezték ki a vendégek. A harmad hajrájában is a Sportklub akarata érvényesült, biztosan védekezve és Onodi megbzható teljesítményével tartották az előnyt.

A második felvonás elején próbált rákapcsolni az FTC, de ezt megakasztotta, hogy kétszer is emberhátrányba kerültek. A Csíkszereda bátran támadott, ám Arany jól védett, így a vendégek nem tudták növel a különbséget. A másik oldalon Nagy Gergő lőtt sistergős vasat. A Fradi is emberelőnyhöz jutott, és bár ekkor közel volt az egyenlítés, végül csak a kiegészülés után jött össze: a 34. percben Karmeniemi emelt be egy kipattanót. És ahogy a döntőben már sokszor, ezúttal is gyorsan jött az újabb gól: 46 másodperc múlva Farkas Simon eszmélt leggyorsabban a kicsorgó korongra, és közelről nem hibázott.

A vezetés még jobban felpörgette a hazaiakat, és ismét emberelőnybe kerülve támadhattak, A gól azonban nem körbeadogatás után született, hanem egy gyorsan végigvitt akcióból: Pavuk passzára Tóth Adrián érkezett jó ütemben, így a 37. percben 3-1 volt az állás. A Fradié volt a harmad hajrája is, és az újabb gólt csak a Krasznoszlobodcev akadályozta meg, ütőjéről fölé vágódott a korong. 

Az utolsó harmadra duzzadt az erőtől és az önbizalomtól a Fradi, és gyorsan újabb gólt szerzett: a 42. percben Nagy Gergő lövése csapta be Onodit. A vendégek is rákapcsoltak, és újra szükség volt Arany bravúrjaira, hogy ne változzon az állás. Aztán a 47. Percben is a ferencvárosi kapus volt a főszereplő - ezúttal gólpasszt adott. Tóth Gergely iramodott meg, és egyedül fejezte be az akciót.

A hazaiak a biztos vezetés tudatában már nem erőltették a támadásokat mindenáron, és a CSíkszereda sem tudott fölénybe kerülni. Az 56. Percben Krasznoszlobodcev kozmetikázott az eredményen, miután belőtt egy kipattanót. Ettől felcsillant a reménysugár a vendégek előtt, akik ráadásul emberelőnybe kerültek, és kapusukat is levitték, de már nem tudtak közelebb zárkózni.

Az FTC hátrányból fordítva nyerte meg a döntő utolsó meccsét és az egész párharcot, így története során először lett az Erste Liga bajnoka.

A finálé legértékesebb játékosa Pavuk Attila, az FTC csatára lett.

A rájátszás legjobb kapusa Hetényi Zoltán (DEAC), a legjobb védő Varga Arnold (UTE), a legjobb csatár Nagy Gergő (FTC) lett.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC: „Az első harmadban a tét rányomta a bélyegét a játékunkra, ám feljavultunk, szinte hengereltünk. Óriási meló és Fradi szív, ez a siker titka. A befektetett munka kifizetődik. Egész évben jók voltunk. Óriási dolgot értünk el, visszahoztuk a magyar hoki térképére a Fradit. A srácok sokat melóztak egész szezonban, jó a brigád, imádtam ilyen csapatban játszani és most edzősködni is.”

Václav Novák, vezetőedző, Csíkszereda: „Másfél harmadon át jól játszottunk. A középső elején növelhettük volna az előnyünket, de nem sikerült, és ezt megbüntette a Ferencváros. Gratulálok, összességében megérdemelten lettek bajnokok.”