Az utolsó harmadban döntött az FTC

2023.01.24. 22:24 |

Hozta a kötelezőt a Ferencváros szezonbeli utolsó hazai alapszakasz meccsén a Dunaújváros ellen.

Hosszabbításban gyűrte le a DEAC-ot az előző fordulóban az FTC-Telekom, amely ebben a hónapban már másodjára fogadta a DAB-ot. A dunaújvárosiak pénteken meglepetésre otthon tartottak egy pontot a listavezető GYHK ellen, így bizakodva várhatták idei második fellépésüket a Tüskecsarnokban. Jobban kezdte a találkozót a Ferencváros, Kulmala, Marva és Boros is veszélyeztetett. Ennek megfelelően a 6. percben meg is szerezték a vezetést a zöld-fehérek: Tóth Gergő tette vissza a korongot a kapu mögül, Kreisz pedig kapásból kilőtte a hosszú felsőt. Két perc múlva Tóth Gergő az asszisztját követően be is talált: egy kapu előtti kavarodás után juttatta a pakkot Jarvinen hálójába. A 13. percben egy eladott ferencvárosi korongból majdnem büntetett a DAB, de Somogyi nem tudott betalálni ziccerben. A harmad végére akadt helyzet az Acélbikák előtt is, de ezeket Nagy Kristóf magabiztosan hárította. 

Villámgyors újvárosi góllal kezdődött a középső felvonás: Ödman Hadzinikolic ment el a bal oldalon, a középre tett pakkot Brus bombázta a kapu üresen maradt bal oldalába. Ment tovább előre a vendég csapat, a harmad közepén Brus járt közel újabb góljához. A 32. percben már összejött az egyenlítés: Valtola tálalt Ödman Hadzinikolic elé, aki betört a harmadon belülre és a jobb felsőbe lőtt. Öt perccel a játékrész vége előtt felélénkült a házigazda játéka, Jarvinen óriási bravúrokat bemutatva állta a sarat. A 38. percben Mihalik ült ki a büntetőpadra, de a ferencvárosiak emberelőnyben sem tudtak betalálni, így 2-2-es döntetlennel mentek pihenni a csapatok kétszer húsz percnyi játék után. 

Egy perc sem telt el a záró harmadból, amikor Hrabal góljával visszavette a vezetést a Fradi: a rutinos játékos kék vonalról eleresztett lövése irányt változtatott, és becsúszott a jobb alsóba. Négy perc múlva újra két gólosra nőtt a zöld-fehérek előnye, egy gyönyörű Kreisz-gólnak köszönhetően: a csatár végigkorcsolyázott a jobb oldalon, majd fonákkal a rövid felsőbe emelte a pakkot. Az 49. percben emberelőnyben támadhatott a Dunaújváros, de csak helyzetekig jutott. Az utolsó két percben kapusuk nélkül támadtak az Acélbikák, nagyobb helyzetig nem jutottak, sőt a vége előtt egy perccel Kulmala üres kapus góllal állította be az 5-2-es végeredményt. 

Az FTC-Telekom február első napján a Vasas Jégcentrumba látogat, ahol a BJAHC lesz az ellenfele, míg a DAB egy hét múlva játssza erdélyi túrája első mérkőzését.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Nem voltunk könnyű helyzetben, ugye elég komoly hétvégénk volt, négy nap alatt kellett három meccset játszani. Ez alapból nem biztos, hogy olyan nagy probléma lenne, de sok ideje beszélünk arról, hogy rengeteg sérültünk van. Voltak ezekben a napokban betegségből, sérülésből visszatérő játékosok, szóval ez most egy picit sok volt nekünk. A Dunaújváros ellenben pénteken játszotta a legutóbbi mérkőzését, ők frissebbek voltak, ami talán látszódott is, pláne a második harmadban. Nem volt könnyű meccs, nem volt szép meccs sem, de ebben a helyzetben nagyon örülünk annak, hogy meg tudtuk szerezni ezt a fontos három pontot - úgy, hogy az Újváros elég jól tekert, és ugye vissza is jöttek a mérkőzésbe. Szóval nagyon örülünk a győzelemnek. Ez volt a célunk, hogy az utolsó három hazai mérkőzésünket az alapszakaszban megnyerjük és ezt tudtuk abszolválni, ami nagyon pozitív.” 

Niko Eronen, vezetőedző, Dunaújvárosi Acélbikák: „Úgy gondolom, a hazai csapat sokkal jobban kezdte a mérkőzést nálunk, frissebbnek tűntek, nagy tempót diktáltak, megpróbáltak fizikális hokit játszani, ennek köszönhetően kétgólos előnyt építettek az első húsz percben. Az első szünetben néhány változtatást kértem a csapattól, ami nagyon jól működött, visszaküzdöttük magunkat a meccsbe, nagyon stabil harmadot játszottunk. Szerintem a harmadik harmad volt az egyetlen, amelyik kiegyenlített volt, a jobb helyzetkihasználás döntött az ellenfél javára. Nekünk is megvoltak a lehetőségeink a kontráink végén, többször mehettünk kettő az egy ellen is, de a befejezéseknél hibáztunk. De azt hiszem, egyedül ez volt ma a különbség, ami miatt az ellenfelünk otthon tartotta mindhárom pontot – egy-egy megnyert és egy egál harmad, amiben élesebbek voltak, amikor helyzetbe kerültek.”