Az FTC nyerte az idény első derbijét

2022.09.18. 21:15 |

Már az Erste Liga második napja elhozta az idény első derbijét, amelyből óriási csatában az FTC került ki győztesen.

Ha a Ferencváros labdarúgócsapata nem játszik éppen Magyar Kupa-meccset Bicskén, akkor talán teljesen megtelik a Tüskecsarnok az Erste Liga-idény első derbijére. Persze így is nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a helyszínen kell átélniük az FTC-UTE feszültséget sosem nélkülöző meccs hangulatát.

Nem kellett sokáig várni az első találatra, a 28. másodpercben az UTE szerzett vezetést. A zöld-fehérek a buliból még elhozták a korongot a kapujuk elől, ám elhagyták a saját harmadukban, Oleksandr Pereszunko meg lecsapott rá, majd a bevetődő védő mellett Benk Andráshoz passzolt, aki közelről a kapuba lőtt. Két és fél perc múlva újabb orbitális hibát használtak ki az újpestiek: Seregély Máté a kapu mögül kipasszolta középre a korongot, ott meg éppen Pereszunko érkezett, és mattolta Aranyt. 

Az eltiltását a DEAC ellen letöltő Fodor Szabolcs azonnal időt kért, és ez jó húzásnak bizonyult, ugyanis rögtön jött a válasz az újpesti gólokra: Rasmus Kulmala a kapunak háttal állva lőtt a jobb alsóba. Alig öt perc múlva Nagy Gergő csapott le erőszakosan egy kapu mögé tett korongra, majd azzal a lendülettel az érkező Kulmalához passzolt, ő pedig nem hagyta ki a ziccert. A Fradi nem elégedett meg az egyenlítéssel, a 12. percben emberhátrányban szerzett korongot Oliver Betteridge, elkorcsolyázott vele a szélen, majd  Lowhoz passzolt, aki egy csel után eltette a Rajna Miklós mellett a korongot. 

A Fradi az első harmad végén emberelőnyben lőtt még egy kapuvasat, a következő találatra viszont a második harmad közepéig várni kellett. Addig mindkét csapat kihasználatlanul hagyta a fórját, a zöld-fehérek viszont kihasználták, hogy az újpesti védelem nélkülözte az agresszívitást, s a saját kapujuktól indulva, igazi tiki-takával kétgólosra növelték az előnyüket. A tetszetős akciót Aku Kestila fejezte be. Az imént hiányolt agresszívitás, illetve a hatékony letámadás aztán meghozta a lilák harmadik találatát: a szépen kijátszott akció során Kiss Patrik lövetett gólt Toni Henttonennel. Ezután szinte azonnal emberelőnybe került az UTE, de nem élt vele, míg a Fradinak akadtak még nagyobb helyzetei a szünetig, de a felek végül 4–3-as állásnál fordultak az utolsó harmadra.

Az utolsó játékrész elején mindkét csapat kihasználatlanul hagyta a fórját, s bár a folytatásban nagy csata folyt a következő találat megszerzéséért, az sokáig egyik oldalon sem esett. Az utolsó öt percre fordulva az UTE emberelőnybe került, s az egyenlítés reményében időt is kért. Próbálkozásai azonban elakadtak a hátvédekben vagy Arany védett. A lilák az utolsó percre lehozták a kapusukat is, de ezzel csak annyit értek el, hogy az FTC Nagy Gergő üres kapus góljával beállította az 5–3-as végeredményt.

Nyilatkozat:

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC-Telekom: „Az elején az időkérésnél megnyugtattam a srácokat, hogy rengeteg idő van még hátra, és hogy jól néz ki a játék, de csináltunk két buta hibát, ami nem fér bele, ha ezt kivesszük, akkor rendben leszünk. Szerencsére megfogadták, és így is lett. Szokták mondani, hogy a jégkorong a hibák játéka, de ha valaki hibázik, a többiek ki tudják javítani. Ez akarva-akaratlanul benne van, ha valaki betartja, ami a feladata, de azon belül hibázik, ez természetes, pláne egy ilyen gyors sportágban. Az a nagy dolog, ha a többiek ezt ki tudják javítani, és most ki tudták, a szurkolóink segítségével, akik óriási pluszt adtak nekünk ma.”

Virág Csaba, vezetőedző, UTE: „A Ferencvárossal játszottunk, amelyik egy nagyon jó csapat, bármikor vissza tud jönni egy mérkőzésbe, ha kicsit több helyet és időt hagyunk nekik, ez pedig meg is történt sajnos. Ki-ki mérkőzés volt végig, megvoltak nekik és nekünk is a helyzeteink, az üres kapus gólt nem számítva eggyel többet lőttek hasonló helyzetekből, mint a mieink. Az biztosan nem fér bele, hogy emberelőnyből ne szerezzünk gólt, pláne az nem, hogy kapjunk, ezen dolgoznunk kell. Fair mérkőzés volt, az biztos, hogy ha itt nyerni szeretnénk, ahhoz extra teljesítmény kell, ez ma nem annyira valósult meg.”

Fotó: Tumbász Hédi/Fradi.hu