Az FTC nyerte az alapszakaszt

2019.01.18. 23:43 |
A Ferencváros nagy csatában legyőzte a Gyergyót, így biztosan az élen végez. A Csíkszeredát hosszabbításra kényszerítette a Hokiklub, a Brassó nyolc, az UTE pedig öt gólig jutott az Erste Ligában.

FTC-Telekom–Gyergyói HK 4-3 (3-1, 1-1, 0-1)

Az alapszakasz első helyéért küzdő FTC nem kezdett jól, a vendégek Góga Attila távoli lövésével másfél perc után előnybe kerültek. A gól ébresztőt fújt a zöld-fehéreknek, és letáboroztak Ruczuj Gellért kapuja előtt, majd egyenlíteni emberelőnyből sikerült Rafaj Attila góljával – jöhettek a plüssmacik a pályára a meghirdetett akció nyomán.

A 10. percben újabb emberelőnyös góllal már a Fradinál volt az előny: Marcus Perrier bombázott a kapuba. A Gyergyó is megkapta első fórját, de ebből is a hazaiak jöttek ki jobban, és egy kontra után Brett Switzer talált be.

A második játékrész elején közelebb zárkózott a Gyergyó, a gólt Elekes Darabont szerezte. A Fradi volt fölényben a folytatásban, de a vendégek kontrái is veszélyesek voltak. A hazai szurkolók kicsit megnyugodhattak a 33. percben, amikor Sarcia Antonio talált be – ez volt az első gólja az FTC színeiben. Az utolsó öt perc bővelkedett a büntetésekben, Bobcek 5 percet és végleges fegyelmit kapott, ám hiába játszott sokat előnyben a Ferencváros, nem tudta ezt kihasználni.

Az utolsó harmad elején egy ideig kettős fórban is játszott a Gyergyó, de a gól nem jött össze, ahogy aztán a Fradi sima előnyéből sem. Az 50. percben Csergő Hunor egy kipattanót bekotort, így minimálisra csökkent a vendégek hátránya, akik aztán nagy erőkkel támadtak, ám az FTC-nek is akadtak lehetőségei eldönteni a meccset. A Gyergyó az utolsó percre a kapust is lehívta, azonban az állás már nem változott.

Sikerével a Ferencváros megnyerte az alapszakaszt, 1995 után először.

Nyilatkozatok

Fodor Szabolcs, vezetőedző, FTC: „Háom-négy szívrohamot is kihordtam a cserepadon, de nagyon örülünk. Keményen meg kellett küzdenünk, egy nehéz ellenfelet kellett legyőznünk. Szoros lett a vége, de örülünk, hogy behúztuk a meccset, és a Ferencváros visszakerült arra a helyre, amit én gyerekkoromban megszoktam, a liga élére. A srácok keményen dolgoztak ezért, itt a példa, hogy a kemény munka meghozza az eredményét.”

Mikael Tisell, vezetőedző, Gyergyó: „Elégedett vagyok a csapattal a vereség ellenére is. Felvettük a ritmust, gyorsan játszottunk és végig versenyben voltunk egy nehéz ellenféllel. Kicsit balszerencsések voltunk az első két gólnál, a speciális játékunk nem működött a legjobban.”

Sport Club Csíkszereda–Hokiklub Budapest 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0) - hosszabbítás után

Mindössze nyolc másodperc után Satek bevette Lundström kapuját egy szóló után, ezzel vezetést szereztek a vendégek. A gól után sem igazán találta az utat a Hokiklub kapuja felé a hazai csapat, valamire való helyzetre egészen a harmad végéig kellett várni, de Anyiszin és Panov rontott ziccert.

A második felvonásra sokkal jobb felfogásban korcsolyázott ki a Csíkszereda, és a nyomás hamar góllá érett: Valchar kipattanóját Fodor értékesítette. Igyekezett a Sportklub, de nem voltak elég pontosak a passzok, sok hiba csúszott a játékba és ha sikerült helyzetet kialakítani, akkor a vendégek kapusa, Landsman védett – a 33. percben is hatalmas bravúrt mutatott be Valchar helyzeténél. Alig egy perc múlva viszont megint a vendégek vezettek: Orbán végigvitt egy akciót és azt góllal fejezte be. A vendégek öröme nem tartott sokáig, hiszen a 37. percben egy kijátszott akció végén Valchar értékesítette csapata első fórját.

Az utolsó felvonás egy áthúzódó vendégelőnnyel kezdődött, majd jött a következő is. Ezt sikeresen kivédekezték a kék-fehérek és igyekeztek nagyobb nyomás alá helyezni a vendégeket, akiknek több alkalommal meg is gyűlt a bajuk a korongkihozatallal. Az 54. percben Anyiszin lövésénél Landsman hatalmas bravúrt mutatott be. Gól egyik oldalon sem született, így jött a ráadás.

A hazaiak frissebbek voltak. Előbb Panov szólót rontott, aztán a 64. percben Becze eldöntötte a találkozót.

Nyilatkozatok

Don MacAdam, Csíkszeredai Sportklub: „Nagyon szörnyű első harmadot játszottunk, amivel egyáltalán nem voltam megelégedve. A második felvonásra egy picit feljavultunk, de igazán a harmadik játékrészben játszottunk úgy, ahogy az minimálisan elvárható. Ekkor több gólszerzési lehetőségünk volt. Dicséret illeti a vendégcsapatot, hiszen nagy kihívás elé állítottak bennünket, amihez párosult egy remek kapusteljesítmény is. Nem kifogásként szeretném felhozni, de sok meccsünk volt az elmúlt időben és ezt figyelembe véve büszke vagyok a fiúkra. Nagy szívvel játszottak. Holnap pedig senkit nem akarok a jégpálya környékén sem látni.”

Gröschl Tamás, vezetőedző, Hokiklub Budapest: „Nem sok csapat mondhatja el magáról, hogy ebben az épületben akár egy pontot is szerez. Utolsó helyezettként mi ezt megtettük. Nagyon megdolgoztunk ezért az egy pontért és nagyon büszke vagyok a csapatra. Vitathatatlan, hogy kellett ehhez egy remek kapusteljesítmény is. Ugyanakkor szükséges ehhez az is, hogy el legyen végezve a védőmunka, figyelni kellett a kipattanókra, a lecsorgókra. Ezek mostanság kulcsfontosságúak és ebben sikerült javulnunk.”

Corona Brasov–EV Vienna Capitals II 8-4 (4-0, 2-1, 2-3)

Már az első harmadban eldöntötte a Brassó a meccset, hiszen két emberelőnyös és két sima gólt szerzett. A bécsiek szépítettek a második harmad elején, de aztán újabb két gólt kaptak.

Az 50. perc bunyója után a Capitals volt emberelőnyben, és előbb fórból, aztán nem sokkal később emberhátrányból is faragott a hátrányon, de a Brassó is magára talált, és két újabb találattal lezárta a meccset.

Péter Balázs 2+2-vel, Daniel Tranca 2+1-gyel zárt a hazaiaknál, míg a másik oldalon Alexander Maxa is két gólt és egy asszisztot jegyzett.

Nyilatkozatok

Greg Lindqvist, vezetőedző, Brassó: „Egy célunk volt ma, az, hogy győzzünk, és bebiztosítsuk a harmadik helyet az alapszakaszban. Ez talán egy rossz meccs volt, és bár nyolc gólt ütöttünk, távol voltunk a minőségi játékunktól. Így is örülünk a három pontnak.”

Christian Dolezal, sportigazgató: „Jó meccs volt, de a Brassó több gólt szerzett. Nekünk kellett volna győznünk, elég helyzetünk volt, hogy még többször betaláljunk, de csak négyszer sikerült.”

UTE–Dunaújvárosi Acélbikák 5-2 (1-0, 2-1, 2-1)

Feszült hangulatú meccsen győzött az Újpest, a két csapat összesen 158 percnyi kiállítást kapott. Az UTE sokkal többet lőtt is kapura és jobban is használta ki emberelőnyeit, két ilyen gólt is szerezve, míg a DAB hétből egyet értékesített.

Az első harmad közepén Kovács Attila szerzett gólt a hazaiaknak, és ezt a 23. percben egyenlítette ki az újvárosi csapat Franssila révén. Az UTE aztán a két fórt értékesítve ismét magához ragadta a vezetést Varga és Benk góljaival, és a 45. percben Hebar találata után már hárommal vezetett. Az 51. percben Franssila még visszahozta az Acélbikák reményeit, de a hajrában a kapuslehozatal sem segített, Stefishen üreskapus góllal eldöntötte a meccset.

Az UTE nagy lépést tett a negyedik hely felé, míg a DAB elbúcsúzhat a hatodik hely megszerzésétől.

(Fotó: FTC)