Az alapszakasz a számok tükrében

2020.01.20. 10:25 |
Véget ért az Erste Liga alapszakasza. A 180 mérkőzés legérdekesebb statisztikáit gyűjtöttük össze.

Az Erste Liga alapszakaszában összesen 1221 gól született, ez meccsenként 6,78-as átlag, ami nem sokkal marad el a tavalyi 6,9-estől. A Brassó és az UTE novemberi találkozóján született a legtöbb találat, 17 (11-6). A Corona még egyszer, a Fehérvári Titánok ellen jutott 11-ig.

Az alapszakaszban a Csíkszereda volt a legeredményesebb csapat, 175 gólt szerzett 36 mérkőzésen. Emellett a leghatékonyabbak is a Sportklub játékosai voltak, a lövéseik 13,91 százalékából lett gól. A második legtöbb gólt a Brassó érte el, 159-et, az FTC viszont 14-gyel kevesebb találattal is előkelőbb helyen tudott végezni a tabellán. Köszönhetően annak is, hogy a zöld-fehérek védelme működött a legjobban, mindössze 77 gólt kaptak. A Csíkszereda maradt még 100 alatt, 94-szer vették be az ellenfelek az éllovas kapuját.

A legtöbb gólt a Vasas kapta, 174-et, és a piros-kékek találtak be legkevesebbszer, 77 gólig jutottak. A Gyergyó (96) és a Hokiklub (92) sem érte el a 100-as határt, igaz, előbbi együttes csak tízzel kapott többet, mint amennyit lőtt.

Lövési hatékonyságban az UTE a negyedik, megelőzve a DEAC-ot és a Dunaújvárost, de így sem tudott bejutni a felsőházba. A legtöbb lövés a Dunaújváros kapujára érkezett, 1510, de a debreceni hálóőröknek is volt feladatuk, 1410-szer dolgoztatták meg őket. Érdekes, hogy mindkét csapat úgy végzett az első ötben, hogy több lövést kaptak, mint amennyiszer ők próbálkoztak.

A leghosszabb győzelmi szériát a DEAC építette fel, 11 találkozón át nem kapott ki október 6. és november 17. között.

Emberelőnyben a Csíkszereda játszott a legveszélyesebben, összesen 47 ilyen gólt szerzett, a fórok 33,8 százalékát sikerült kihasználni. Négy együttes áll 23 százalék körüli mutatóval, a Gyergyó is büszke lehet a 38 szerzett találatra. Az UTE viszont nem állt ilyen jól, 16 százalékkal használta ki a fórokat, ennél a HKB és a Vasas volt kevésbé sikeres. Utóbbi gárda és a Fehérvári Titánok 8-8 gólt kaptak, amikor emberelőnyben játszottak.

Emberhátrányban az FTC játszott a legbiztosabban, 84,83 százalékkal védekezték ki az ilyen helyzeteket, kevéssel megelőzve a DEAC-ot és a Gyergyót. A Csíkszereda 82,45 százalékkal a negyedik, 23-szor vették be az ellenfelek a listavezető kapuját. A Brassó szerezte a legtöbb gólt, amikor hátrányban volt, kilencet. A Vasas 66 százalékkal bekkelt hátrányban.

A Gyergyó kapta a legtöbb kiállítást, összesen 632 percet, a Brassó 612-vel a második. A HKB a legsportszerűbb csapat, 337 percet ültek a büntetőpadon játékosai, de a Vasas 357 perce is jónak mondható. Kétperces kisbüntetés a Dunaújváros hokisai ellen ítéltek a legtöbbször, 198-szor, a Gyergyó és a Brassó viszont 7-7 20 perces végleges fegyelmit gyűjtött.

A legtöbb játékost, 38-at a Hokiklub próbált ki, a Titánoknál eggyel kevesebb hokis fordult meg. A legkevesebb embert az FTC, a Csíkszereda és a DAB vetette be, 27-et.

Az alapszakasz pontkirálya a csíkszeredai Joshua Shalla lett toronymagasan, 67 ponttal. Becze Tihamér 50-nel a második, Cody Fowlie 49-cel a harmadik. Az első tízben három ferencvárosi és dunaújvárosi játékos található.

A gólkirály a brassói Fowlie lett 29 találattal, Shallának 28 volt. Asszisztokban a szeredai támadó végzett az élen 39-cel, Jakub Izackynak 31, Beczénel 30 gólpassz szerepel a neve mellett.

Izacky egy másik rangsorban is élen végzett, de erről lemondana: 99 percnyi büntetés kapott. David Mazurek 87 perccel a második, a brassói Nelson Armstrong, a gyergyó Ryan Rupert és az újpesti Jed Kiss-Rusk 85-tel a harmadik.

A kapusok között Jordon Cooke (Gyergyó) rendelkezik a legjobb mutatóval, 93,83 százalékkal védett. Szintén 93 százalék felett van Hughson (DAB) és Hetényi (DEAC) mutatója is.

(Fotó: fradi.hu)