Aranyérmes a Csíkszereda

2022.04.09. 19:28 |

A Sportklub 5-3-ra győzött az FTC-Telekom ellen az Erste Liga döntőjének ötödik meccsén, így megnyerte a párharcot is, megvédve a címét.

SC Csíkszereda–FTC-Telekom 5-3

A vendégeknél visszatérhetett eltiltása után Nagy Gergő, Bohunicky viszont nem tudott játszani, ezért is meg kellett variálni a bekkpárokat. A Csíkszereda alaposan bekezdett, a kapujához szögezte a Fradit, és másfél perc sem telt el, amikor Szkacskov egy szép csel után megszerezte a vezetést. A zöld-fehérek rögtön reagáltak, nagyobb tempóra váltottak, és Tóth Adrián járt közel az egyenlítéshez, de fonáklövése elcsúszott a kapu előtt. A 8. percben a Sportklub került emberelőnybe, aztán viszont Kuljas kapott 2+2 percet, ami alatt Fowlie-nak volt nagy helyzete. A Csíkszereda a kivédekezett hátrány után magára talált, Stachnak több lövése is veszélyes volt, de Szkacskov és Sofron is megdolgoztatta Aranyt. Hajós kapott büntetést még a harmad hajrájában, és ezt a 19. percben értékesítette a Csíkszereda: a betett korong közelről, Részegh korcsolyájáról csorgott be.

Hazai helyzetekkel kezdődött a második harmad, aztán Sofron kiállítása törte meg a lendületet, de a Sportklub ki tudta védekezni ezt az időszakot. Az FTC főleg távolról veszélyeztetett, és hiányzott belőlük az az élesség, ami eddig megvolt. Egyenlő létszámnál a szeredaiak jártak közelebb az újabb gólhoz, Rokaly Szilárd közelről tesztelte Aranyt. A 28. percben Fowlie és Tamminen is büntetést kapott, a kettős fórt pedig fél perc alatt kihasználta a kékmezes csapat, Szkacskov lőtte be középről kíméletlenül a helyzetét. Próbálta fokozni az iramot a Fradi, Adorján több nagy védést is bemutatott. Közben egy veszélyes ellenakció végén Stach ziccerét Arany húzta le. A 36. percben két-két játékos kapott büntetést összeakaszkodás után, de gól nélkül pörgött le ez a periódus. A hajrában bátran lőttek a vendégek, de a szépítés nem jött össze.

A harmadik felvonásból egy perc telt el, amikor a Sportklub újabb gólt szerzett, Stach mattolta Aranyt. A Fradi próbálkozott, de továbbra is sok hibával játszott. A 47. percben újabb balhé kerekedett, aminek a végén Hajó kapott 5 plusz véglegest. Emberhátrányban mégis több lehetősége is volt az FTC-nek, főleg Nagy Gergő volt aktív. Kógernek is le kellett ülnie, és még az ötpercesből is volt hátra, így a Csíkszereda kettős előnyben rohamozhatott. Kuljas botja eltört egy lövésnél, de Sofron góllal tudta befejezni az akciót – az elődöntő legjobbjának ez volt az első találata a fináléban. Hazai büntetés következett, amit 12 másodperccel a lejárta előtt Nagy Gergő váltott gólra, ezzel szépített a Fradi. A vendégek folytatták a felzárkózást, az 55. percben Tamminen középre tett korongja egy hátvédről pattant be. A hajrában azonban Hegyi és Kóger is büntetést kapott, utóbbi véglegest, így pedig nem volt esélyük közelebb zárkózni a zöld-fehérektől. A Csíkszereda taktikusan tartotta a korongot, lövéssel sem igazán próbálkozott. Viszont az utolsó perc sem múlt el bunyó nélkül, Fowlie és Sofron, valamint McFadden és Szkacskov akadt össze. A Fradi még 25 másodperccel a vége előtt szerzett egy gólt, Nagy Gergő volt eredményes, de másra nem maradt idő.

A Csíkszereda 4-1-es összesítéssel nyerte meg a finálét, és megvédte a címét.

A döntő MVP-je David Stach lett, 5+4-gyel zárt.

Nyilatkozat

Rico Rossi, vezetőedző, SC Csíkszereda: „Fantasztikus volt a találkozó, mindig egyedi érzés, amikor bajnokságot nyer egy csapat. Lenyűgöz, hogy egy ilyen kisváros ilyen hatalmas jégkorong hagyománnyal büszkélkedhet. Számos elvárás volt felém és a csapat felé, amikor ide érkeztem, de eddig sikerrel vettük az akadályokat. A döntő legnehezebb pillanata Salló sérülése volt mindannyiunknak, mélyre kerültünk, de nagyon örülök, hogy a fiatal hátvéd jól van és mi is visszakapaszkodtunk. Egyértelműen a serleg magasba emelése a legjobb pillanata a szezonnak."

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC-Telekom: „A Csíkszereda nagyon ránk jött már a találkozó elején, az első harmadban nem találtuk a játékunkat. A második harmadban némileg jobbak voltunk, de a helyzeteink nem akartak bemenni. A végén kapaszkodtunk, de sajnos kevés volt már az idő. Tudtuk már a keretek kialakításánál, hogy a Csíkszereda papíron is nagyon erős, ezt pedig a gyakorlatba is át tudták ültetni. Bejutottunk a döntőbe, ezzel pedig 29-szeres magyar bajnokok lettünk, amire büszkék lehetünk. A papírformát végül nem tudtuk borítani a döntőben."