A végjátékban vette el a Fradi pályaelőnyét a Sportklub

2024.03.22. 21:12 |

A szeredaiak egy 58:51-nél lőtt találattal döntötték el a ferencvárosiak elleni párharc első meccsét.

Hazai oldalon sérülés miatt továbbra is hiányzott Turbucz, Roth és Nagy Kristóf, visszatért azonban Kärmeniemi és Arany is. A Csíkszeredánál Asuchak egy mérkőzésre szóló eltiltását töltötte, továbbá nem volt ott a meccskeretben O’Connor és Casaneanu sem. Szintén eltiltását követően visszatért Kubát, a légiós hátvéd az első bekkpárban ismét Rutkowskival alkotott egy duót. A párharc első mérkőzésén Arany és Adorján kaptak lehetőséget a vasak között. Megható pillanatok előzték meg a találkozót: Nagy Gergő csapatkapitány Pap Gábor, a Ferencváros októberben tragikus hirtelenséggel elhunyt korábbi csapatmenedzserének fényképével vette át a 31. magyar bajnoki címért járó serleget.

Sokkal jobban kezdett a Sportklub, a Fradin ekkor még némileg látszódott az egy hetes tétmérkőzés nélküli pauza. Fodor rögtön a 2. percben bevette Arany kapuját, azonban maradt a 0-0, a találatot ugyanis a játékvezetők annullálták. Vendég-fölénnyel folytatódott a találkozó, Sofron kellemetlen lökettel kínálta meg az FTC hálóőrét a bal oldali bedobókörből, majd a 6. percben emberelőnybe került a Sportklub, Sofron vezérletével veszélyesen kevergettek az erdélyiek, végül 10 másodperccel a ferencvárosi kiegészülés előtt góllá érett a fojtogató nyomás – Részegh középre tett korongját Szkacskov értékesítette a vas segítségével (0-1). Kezdett magára találni Fodor Szabolcs legénysége, a harmad felénél Nagy Gergőék próbálkozhattak emberfórban, az egyenlítés azonban elmaradt. A harmadzáró dudaszó előtt Nemecék sora hosszas másodpercekre beszorította a látogatókat, Adorjánnak több nagy védést is be kellett mutatnia.

A középső etap elején Beczéék iramodhattak meg kettő az egy ellen, Arany viszont a helyén volt. Néhány pillanattal később kényszerpihenőre kellett vonulniuk a csapatoknak, az egyik plexi ugyanis nem bírta a megpróbáltatásokat – rövid szünet után a találkozó természetesen folytatódott. Remek iramot diktáltak a főszereplők, ebben a játékrészben a Ferencváros sokkal több lövést adott le Adorján kapujára. A harmad utolsó öt percéhez közeledve Levin egy kiváló átadással hozta helyzetbe a hosszún érkező Péter Balázst, a csíkiak 66-osának befejezésébe azonban hiba csúszott. A pihenő előtti perceket kimondottan megnyomták a budapestiek, a Fradi hatalmas össztüzet zúdított riválisa kapujára, ami a 40. percben végül eredményhez vezetett: Ládayék nagyon beszorultak, a korong először Kestilä-hez került, aki korival gyönyörűen maga elé tette, majd a kapu torkából fonákkal elhibázta; pár másodperccel később Galajdához került a korong, a zöld-fehérek 21 esztendős támadója pedig fordulásból, egy óriási gólt ragasztott a felsőbe (1-1). A korongbedobást követően ismét Galajda viharzott el, s vezethette rá Adorjánra a játékszert, a hazaiak gólszerzője balszerencséjére nekikorcsolyázott a vendégek hálóőrének – 14 másodperccel a dudaszó előtt a bírók kisbüntetést ítéltek, így áthúzódó csíkszeredai emberfórral rajtolhatott az utolsó felvonás.

A pihenő előtti momentumok kulcsfontosságúnak bizonyultak, a szeredai előnysor ugyanis kegyetlenül kihasználta második emberelőnyét: Levin lövése Láday hathatós takarásának köszönhetően utat talált a bal sarokba (1-2). Alig kevesebb mint öt perccel később újra egyenlő volt az állás – Brady éles szögből leadott lövése kipattant a kapusról, Galajda pedig menetrendszerűen érkezett, s kiváló érzékkel bele tudott kotorni a felpattanó korongba (2-2). Elképesztő izgalmakat tartogatott a végjáték, igazi playoffhoki vette kezdetét, a nagy rohanás végül a székelyföldieknek kedvezett: az 59. minutumban újfent emberfölényes játékszituációban Péter Balázs kiválóan szúrt bele Sofron átadásába, a pakk Arany mamutjai között átcsorgott a gólvonalon (2-3). Ezt követően Fodor Szabolcs lehozta kapusát, a találkozó 4-2-es végeredményét Rokaly Norbert állította be üres kapura. Folytatás rögtön szombaton, 14:05-től, ami már az M4 Sport+ csatornán lesz követhető.

FTC-Telekom–SC Csíkszereda 2-4 (0-1, 1-0, 1-3)

Fodor Szabolcs vezetőedző, FTC-Telekom:

„Valamennyire lehetett számítani rá, hogy az elején jobb lesz az ellenfél, ők egy komoly szériából, lendületből érkeztek, komoly rájátszás-fordulatszámon pörögtek. Mi egy talán picit egyszerűbb első körön vagyunk túl, ami után kapott néhány nap pihenőt a csapat. Ilyenkor törvényszerűen kicsit rozsdásabb a társaság az újabb mérkőzés elején, ez az első harmadban látszott is, és ki is harcolta a vezetést a Csíkszereda. Utána viszont már jól játszottunk, a második harmadban jól jöttünk vissza a meccsbe. Talán a plexitörés a mi lendületünket fogta vissza kissé, de nem túlságosan, mert utána is sok helyzetünk volt és jól játszottunk. Végre azt a hokit mutattuk, amit megbeszéltünk, kezdtünk belerázódni a meccsbe. És ugye a speciális játékok… Öt az öt ellen megnyertük a meccset 2-0-ra, de több mint kétszer annyi kiállításpercünk volt, mint az ellenfélnek, ők pedig négy emberelőnyből hármat gólra váltottak. Egyenlő létszámban úgy érzem, jobbak voltunk, úgyhogy ezt kell tovább vinni. Vagy kevesebb kiállítást kell csinálnunk, vagy fel kell javulnia az emberhátrányos védekezésnek. Ezúttal végül a több emberelőnyével nyerte meg a Csíkszereda a mérkőzést. Holnap új nap jön, és ha úgy játszunk, mint ma öt az öt ellen, akkor abszolút van esélyünk kiegyenlíteni a párharcot.”

Mark LeRose másodedző, SC Csíkszereda:

„Nagyon erős ellenféllel találkoztunk, akik megnyerték az alapszakaszt. Szerencsénk is volt, és nagy fegyvertény, hogy legyőztük őket, mert tényleg egy nagyon jó csapatról beszélünk. Továbbra is felkészültnek kell lennünk egy ilyen ellenféllel szemben.”