A negyeddöntő játékosa: Duschek Dávid

2020.03.07. 12:50 |

Az UTE 4-0-val ütötte ki a Dunaújvárost az Erste Liga negyeddöntőjében. A lila-fehérek kapusa, Duschek Dávid elévülhetetlen érdemeket szerzett a továbbjutásban, a négy meccsen négy gólt kapott, így ő lett az első kör legjobbja.

Duschel Dávid 1988-ban született Miskolcon. A Jegesmedvék utánpótlásában nevelkedett, majd egy debreceni szezont követően visszatért, és tagja volt a 2015-ös bajnokcsapatnak. Azon a nyáron Dunaújvárosba igazolt, ahol három évet töltött. 2018-ban visszatért az immár extraligás DVTK-hoz, de még szezon közben Újpestre került, ahol elsőszámú kapus lett.

Szerepelt U20-as vb-n, a felnőtt válogatottban pedig a 2014-2015-ös idényben mutatkozott be és hatszor szerepelt a címeres mezben.

A DAB ellen 4-0-lal jutott tovább az Újpest. Hogy sikerült ilyen jól elkapni a fonalat?

Örültünk, hogy a Dunaújvárossal kerültünk össze, mert a szezonban korábban is jól ment ellenük. Számítottunk a továbbjutásra, de a söprésre nem gondoltunk. Belülről nehezebb volt, mint ahogy tűnt, mert nem adták magukat könnyen, de jól játszottunk. A szezon második fele és a középszakasz után összeállt a csapat elöl és hátul is, így sikerült diadalmaskodnunk.

A gyengébb középszakasz után mi változott meg az elmúlt hetekben?

A sérültek visszatérése fontos volt, hiszen négy sort ki tudtunk állítani. Az első két sorunk hónapok óta együtt játszik, összeszoktak, ez volt a kulcs.

Úgy tűnik, az idény közben érkezettek is gyorsan beilleszkedtek.

Igen, nagyon jó légióscseréket hajtottunk végre, sajnálhatjuk, hogy nem az elejétől vannak velünk.

És neked is jól ment, 97 százalékos hatékonysággal védtél.

Köszönöm, de tudom, hogy a szériában másodlagos az egyéni siker. Örülök, hogy jól sikerültek a meccsek. Csapatmunka volt, ha nem segítenek a srácok, akkor nem ment volna így nekem sem. Én kisegítem őket, ők engem - rátaláltunk erre a csapatszellemre.

Mivel telt az egy hét meccsek nélkül?

Három nap szünetet kaptunk, ki tudtuk magunkat pihenni. Aztán elkezdtük az edzéseket, jégen és szárazon, és a videózást is. Úgy készültünk, hogy a Fradi lesz az ellenfél, de a Fehérvár megnehezítette a dolgát. Kipihenten és felkészülten várjuk az elődöntőt.

A Fradival szoros meccseket játszottatok az alapszakaszban. Az ő játékuk is fekszik nektek?

Az Újvárosnál tudtuk, hogy van 3-4 nagyon jó játékos, ha rájuk odafigyelünk és kivesszük a játékból, akkor meglehet a meccs. A Fradinál viszont ez 7-8 játékost jelent. Nagyon kell figyelnünk a kapu előtt, ott jól dolgoznak, és a második hullámban nagyon jól zárnak vissza.

Ráadásul parázs derbikre lehet számítani. Ez a hangulat mekkora pluszt jelent?

Örülünk, hogy a Fradival kerültünk össze, régen volt már ilyen derbi a rájátszásban. A szurkolókra nem lesz panasz, innen is biztatok mindenkit, hogy jöjjön és szurkoljon. Továbbjutást várok, de nem lesz söprés - a lényeg, hogy ott legyünk a döntőben.

És ez egyben a magyar bajnoki döntő is, aki továbbjut, aranyéremmel is gazdagodik. Ez csak fokozza az amúgy sem kicsi a tétet?

Az Erste Liga a legfontosabb, de az, hogy meg tudjuk szerezni hamarabb a magyar bajnoki aranyat, főleg a Fradi ellen, ez nekünk plusz erőt ad.

Hogyan lehet megőrizni a higgadtságot a felfokozott várakozások mellett?

Jó, ha viszi a játékosokat a hangulat, mert hideg fejjel nem lehet az összes meccset végigjátszani. Kakaskodás, adok-kapok, ütőcsapkodás, verekedés biztos, hogy lesz. Erre számítunk, de készülünk is rá. Van mit törlesztenünk és nem mindig fogjuk visszafogni magunkat, ezt garantálom.