A kvalifikáció legjobbja: Dobos Mihály Bendegúz

2023.02.17. 09:00 |

A FEHA19 söpréssel jutott tovább a DEAC ellen a playoff-kvalifikációból, és készül a BJA elleni negyeddöntőre. A debreceniek ellen három gólt szerzett, kettőt pedig előkészített a 18 éves Dobos Mihály Bendegúz, aki így ennek a körnek a legjobbja volt.

Dobos Mihály Bendegúz 2004-ben született Budapesten. A Pesterzsébeti Farkasoknál nevelkedett, majd 2021 nyarán Finnországba került, a Viikingit Mestis-ligában szereplő U18-as csapatában 13 meccsen 16 gól és 17 gólpassz volt a mérlege, a magasabb szintet jelentő SM-sarja ligában 26 meccsen 15 gól és 16 gólpassz került a neve mellé. A mostani szezont a Kiekko-Vantaa együttesében kezdte a finn juniorligában, 20 meccsen 15 pontot gyűjtött. December végén hazatért, a FEHA19 együttesében mutatkozott be az Erste Ligában. Az alapszakaszban 14 meccs egy gólt szerzett, kettőt előkészített. A kvalifikációban a DEAC ellen viszont már háromszor volt eredményes.

Folyamatosan tagja volt a korosztályos válogatottaknak. Játszott az előző szezonban az U18-asok feljutással végződő Divízió 1/B vb-jén, sőt, öt meccsen négy gólja és öt asszisztja volt. Decemberben a juniorok Divízió 1/A vb-jén is szerepelt, gólt is szerzett a negyedik helyezett együttesben.

Összességében miben voltatok jobbak, mint a DEAC?

Úgy tudtunk erre a három meccsre készülni, hogy mi csak győztesen jöhetünk ki a párharcból, hiszen nem volt semmilyen veszítenivalónk. Próbáltunk mindent beleadni, ami a csövön kifér, és ez most elég is volt a továbbjutáshoz.

Az alapszakasz hajrájában már éreztétek a biztató jeleket?

Igen, az utolsó néhány meccsünk szinte mind szoros volt, egy-két góllal kaptunk ki, csak egy kis szerencse hiányzott akkor is. Ami eddig nem ment be, az most, a kvalifikációban igen, minden belefelé pattant, vagy a saját kapunknál éppen kifelé.

Az első meccs végén egyenlített a DEAC. Hogyan sikerült nyugodtnak maradni?

Volt 15 perc szünet, ami alatt biztattuk egymást és mindenki mondta, hogy jól játszunk, nekünk áll a zászló, több helyzetet dolgoztunk ki. Nyugodtak tudtunk maradni, védekeztünk, és amikor jött a lehetőség, azt ki tudtuk használni.

Aztán pedig 6-0-ra győztetek. Akkor tényleg minden összejött?

Még mi sem számítottunk arra, hogy ekkora különbség lesz. A korai gól letörte a debreceniek szarvát, utána pedig minden bement, és a harmadik harmad csak lepörgött.

És jött a harmadik meccs Fehérváron, amelyen te szerezted a győztes gólt. Milyen érzés volt?

Szoros meccs volt, tudtuk, hogy az lesz a legnehezebb, mivel a DEAC az életéért küzdött, de folytattuk a fegyelmezett, alázatos hokit, és belőttük a helyzeteket. A gólnál jó volt felnézni a lelátóra, és látni, hogy mindenki örül. Utána csak ki kellett bekkelni a hátralévő perceket.

Az alapszakaszban 14 meccsen szereztél három pontot, most viszont már három gólod és két asszisztod van. A csapattal együtt sikerült szintet lépni?

Az alapszakaszban a pontok nem úgy jöttek, ahogy elképzeltem, pedig voltak lehetőségeim, de kifelé pattant a korong vagy valami közbejött. Eddig a rájátszásban kijött a lépés nekem is, örülök, hogy sikerült végre megtalálni a góllövő ütőt.

Szezon közben érkeztél a FEHA-hoz. Mennyire ment könnyen a beilleszkedés?

Gyorsan ment, hiszen majdnem mindenkit ismertem már, inkább a szisztémához és az edzőhöz kellett hozzászoknom. Akadtak hullámvölgyek, de most már olyan szerepet töltök be, amilyet szeretnék.

Másfél évet játszottál Finnországban. Miben tudtál leginkább fejlődni?

Úgy érzem, hogy minden játékelemben. Az idei U20-as első osztályú bajnokság sokat adott nekem a fizikális hokit, a testjátékot vagy a védekezést nézve, ezekben előre tudtam lépni

És az U20-as vb mekkora pluszt jelentett?

Úgy utaztunk ki Norvégiába, hogy tudtuk, a csapatban sok potenciál rejlik. Így is volt, ki-ki meccseket játszottunk, és még ennél is többre lehettünk volna képesek, de így is történelmi eredményt értünk el a bentmaradással.

Visszatérnél külföldre a következő szezonra?

Sokat gondolkodom rajta. A külföld mindig jó opció, de arra is gondolnom kell, hogy már csak egy U20-as évem van hátra, utána felnőttben tudok játszani. Erre oda kell figyelni, és még nem tudom, mi lesz, az idei szezonnal foglalkozom, a rájátszásra fókuszálok.

Következik a negyeddöntő, a BJA-val játszotok. Érzed, hogy most már mindenki óvatosabb a FEHA-val kapcsolatban?

Mindenkit meglepett a DEAC elleni eredmény, és jobban vigyázni fognak velünk, alaposabban felkészülnek belőlünk. A BJA lett az alapszakasz legjobbja, próbáljuk megnehezíteni a dolgukat, és a legjobbunkat nyújtani ellenük is. A lényeg, hogy továbbra is felszabadultan játsszunk. Nem tudom, mikor szerepelt a FEHA legutóbb a negyeddöntőben. Élvezni kell a hokit, beleadni mindent, és lesz, ami lesz.