A hetedik meccsen dől el, ki lesz a bajnok

2023.03.29. 20:45 |

A második harmad után még úgy tűnt, bajnokot avatnak az Erste Ligában, ám az a hetedik meccsre marad. 

A mérkőzés Fradi-helyzettel indult, de a 4. percben a Gyergyó szerzett vezetést. A vendégek első kísérletét még hárította Arany, a gyergyóiak azonban oldalt váltottak, Orban jobbról beindulva, két védőt becsapva úgy lőtte el a korongot a hosszú alsó felé, hogy mire Arany megtalálta, az már bepattogott a kapuba. A Ferencváros még első tíz percen egyenlíthetett volna, ehhez Nagy Gergő volt a legközelebb emberelőnyben, de Rinne védte a próbálkozásait. A folytatásban mindkét csapat rendesen dolgoztatta a kapusokat, két perccel a harmad vége előtt komoly ziccert hagyott ki a Fradi: Sointu vette el a pakkot a palánknál  Szigetitől elhúzta Rinne előtt, de az elakadt a finn mamutjában. Az utolsó két percre újra fórba kerültek a hazaik, de ez csak másfél percig tartott. No, nem az egyenlítés érkezett a szünet előtt, hanem Betteridge kapott kiállítást.

Gyergyói emberelőnnyel kezdődött tehát a második harmad, de az események akkor kezdtek el zajlani, amikor már öt az ötben hokiztak a felek. Bár ez az időszak nem tartott sokáig, mivel a Fradi ismét emberhátrányba került – ezt is gond nélkül kivédekezték a zöld-fehérek. Hogy aztán jöjjön az egyenlítő találatuk: Farkas indult el egy hosszú korongra, a kapu mögött két védő sem tudta az útját állni, majd jobbról, estében úgy lőtte el a korongot, hogy az Saari lábáról felpattant és végül Rinne sisakjáról beesett a hálóba. A Gyergyó ezt követően még intenzívebben támadott, de hiba csúszott a játékukba, és a saját védekező harmadjukba kiütött korongért ismét Farkas sprintelt, majd a védők gyűrűjéből a középen érkező Seregélyhez passzolt, aki kapásból bevágta. Fordított a Fradi, sőt, három perc múlva növelte az előnyét, miután kettő az egyben elment, s míg Nagy Gergő lekötötte a védők figyelmét, Turbucznak bőven volt ideje arra, hogy a már jól ismert csellel elfektesse Rinnét és a hosszú alsóba lőjje a korongot. Szilassy Zoltán időt is kért, és az utolsó percekben a Gyergyó igyekezett nyomást gyakorolni a Ferencvárosra, de a 3–1-es álláson nem tudott változtatni a szünetig.

A Gyergyó mindjárt a harmadik harmad elején lefaragott egyet a hátrányából: nem hagyták, hogy a Fradi kihozza a harmadából a korongot, Bodó üres területre vitte, majd a kapu elé lőtt, ahol Marttinen "berúgta" a hálóba a pakk. Ha eddig nem lett volna idegtépő a találkozó, most igazán az lett, pláne, hogy a gyergyóiak 12 és fél perccel a vége előtt emberelőnybe kerültek. Haaranentől pedig elég volt egy testcsel, hogy két védő között szabaddá váljon előtte az út a kapuban – most Arany sem tudott segíteni. Az utolsó tíz percre tehát 3–3-mal fordultak a felek, és bár bőven akadt helyzet mindkét fél előtt, hogy a javára fordítsa a meccset, ez az 55. percben a vendégeknek sikerült. A hazaiak nem tudták kihozni a harmadjukból a korongot, Tranka a kapu mögül passzolt középre, ott meg Bodó "dobta fel" magának a pakkot, majd a levegőben beleütve,  Arany feje fölött a hálóba juttatta azt. 

A Ferencváros ment az egyenlítésért, lehozta a kapusát, 26 másodperccel a vége előtt időt is kért, de a meccs 4–3-as gyergyói győzelemmel ért véget, így pénteken a hetedik meccs dönt arról, melyik csapat lesz az Erste Liga bajnoka.

Fodor Szabolcs, az FTC-Telekom vezetőedzője: Azt gondolom, hogy volt egy nagyon jó hangulatú ki-ki meccs, és sajnos az ellenfél többet lőtt, mint mi. Eljutottunk az ötödik helyről egy ilyen helyzetbe, hogy húsz percre voltunk az Erste Liga megnyerésétől. De elmondhatjuk magunknak, hogy ötödik helyről úgy, hogy sokan azt gondolták, hogy a rájátszásban se leszünk benne, elvisszük a párharcot az egész szezonban domináló csapattal a hetedik meccsig. Van egy meccsünk, ahol csak nagyon keményen kell dolgoznunk. Szóval azt gondolom, hogy ez a lényeg, hogy tényleg itt tudunk lenni, ez már önmagában egy fegyvertény, illetve, hogy egy ilyen extrém erős csapat ellen hetedik meccset játszunk.

Szilassy Zoltán, a Gyergyói HK vezetőedzője: Mit mondtam a harmadik harmad előtt? Semmit nem mondtam nekik. Azt mondtam, hogy visszajöttünk már többször nagyobb hátrányból. Most meg kell csinálni. Tudjuk, mi a dolgunk strukturálisan, és azt tudtam, hogy van energiánk is hozzá, és tökünk is volt hozzá. Ugye, ez nagyon fontos volt, egy óriási karaktergyőzelem, és amiért jöttünk ma, hogy hazavigyük a szériát, a hetedik meccset, azt abszolváltuk.