A hét játékosai: Kovács Dávid és Juho Järvinen

2022.10.27. 16:00 |

A Dunaújvárosi Acélbikák hátrányból fordítva nyert az UTE ellen, majd maratoni büntetőpárbajban győzte le a DEAC-ot, ezzel már a hetedik helyen áll. Az együttes mindkét kapusának komoly szerepe volt a legutóbbi két sikerben: Kovács Dávid Újpesten negyven lövést védett, a finn Juho Järvinen pedig hét büntetőt is megfogott, így megosztva lettek a hét legjobbjai.

Kovács Dávid 1999-ben született Debrecenben. Már fiatalon Svájcba került, a Biel-Bienne, aztán a Langnau korosztályos együttesében szerepelt. Főleg a 2018-2019-es idénye sikerült jól, csapata megnyerte az alapszakaszt, meccsenként 2,42 gólt kapott. Az Egyesült Államokba került, a USPHL Premier bajnokságban érdekelt South Shore Kings igazolta le. Az NCDC-ligába nem kapott lehetőséget, így 2020 tavaszán hazajött. Egy évig nem volt csapata, egyénileg készült. 2021-ben Dunaújvárosban kapott új esélyt, tavaly 21 meccsen védett az Erste Ligában. Az új idényben nagyjából felesben védenek Juha Järvinennel, 92,4-es százalékos mutatója a harmadik legjobb a ligában. Két U18-as és két U20-as korosztályos vb-n is részt vett, az ifik között egyszer a legjobb kapusnak is megválasztották. 

Finn kapustársa, Juho Järvinen is 1999-ben született. A Viikingit, a Blues és a Hokki együttesében nevelkedett, utóbbi klub színeiben a 2019-200-as szezonban debütált a finn másodosztályban. A legutóbbi szezont a Kiekko-Espoo kapujában töltötte, ahol az alapszakaszban 90,8 százalékkal, míg a rájátszásban 93,3 százalékkal védett. Nyáron került a Dunaújvároshoz, több honfitársával együtt. Az Erste Ligában öt meccsen 92,2 százalékkal áll. 

Öt pontot szereztetek a legutóbbi két meccsen. Mi volt a legfontosabb az UTE és a DEAC ellen a sikerhez? 

Kovács Dávid: Szerintem az volt a legfontosabb, hogy egy csapatként tudtunk kiállni, egy közös cél lebegett a szemünk előtt, az, hogy mind a két meccset megnyerjük, és küzdött bennünk a bizonyítási vágy is.

Juho Järvinen: A jó védekezés volt a kulcs, valamint a győzni akarás.

Jól sikerült már az erdélyi túra is. Az mennyi önbizalmat, lendületet adott a folytatásra?

Kovács Dávid: Sok motivációt és lendületet adott nekünk, hogy 4 pontot haza tudtunk hozni, az erdélyi túránkról. Örülök, hogy szezon elején utaztunk Erdélybe, mert a túra által a csapat is jobban összekovácsolódott. 

Juho Järvinen: A túra fontos volt a csapatnak, és az, hogy pontokkal tértünk haza, sok önbizalmat adott mindenkinek. 

Juho, a DEAC ellen hét büntetőt is megfogtál. Mi a titkod?

Juho Järvinen:  Nem fedem fel a titkaimat. Annyi a lényeg, hogy valamit mindig a korong útjába kell tenni. 

Új edző és sok új játékos érkezett a nyáron. Már összeállt, összecsiszolódott a csapat teljesen? 

Kovács Dávid: Úgy gondolom, már összeállt a csapat. Nagyon jó az atmoszféra, a játékosok és az edzők között is. 

Juho Järvinen: Tetszik az öltözői hangulat, jó elegye a viccelődésnek és a komoly munkának.

Nagyjából felezitek a meccseket. Milyen a kapcsolat köztetek? Mit tanultok egymástól? 

Kovács Dávid: Juhóval nagyon jó kapcsolatunk van. A jégen van egy egészséges rivalizálás közöttünk, amit én szeretek, mert ezáltal húzzuk előre egymást.

Juho Järvinen: Nagyon jó a kapcsolatom a kapustársammal, aki egyúttal a szobatrásam is. Egészséges versengés van közöttünk, és figyeljük, amikor a másik véd, mert mindig lehet tanulni egymástól. 

Miben más a mostani csapat, mint a tavalyi? 

Kovács Dávid: Nagy részben kicserélődött a csapat. Az új légiósok frissességet hoztak a játékunkba, míg a hazaiak a tapasztalatukkal erősítik a csapatot. Plusz az új edzői stáb is nagyon jó munkát végez.

Dávid, egy évig nem volt csapatod, mielőtt 2021-ben Dunaújvárosba szerződtél. Hogyan tudtad újra felépíteni magát? A mostani jó szereplés egyfajta elégtétel is?

Kovács Dávid: Nem gondolom, hogy túl nehéz volt visszarázódni, mert nagy volt a bizonyítási vágyam, ami mindig vitt előre. Az Acélbikáknak és a kapusedzőmnek köszönhetően sokat tudtam jégen lenni és meccseket játszani, ami által könnyebben visszarázódtam. Mostanra érzem úgy, hogy azt a formámat tudom nyújtani, mint az egy év kihagyás előtt. 

Juho, nyáron érkeztél Dunaújvárosba. Milyenek az első benyomásaid a ligáról?

Juho Järvinen: Meglepett, hogy mennyire jó a színvonal, sok a tehetséges és tapasztalt játékos.

Hogy érzed magát Magyarországon összességében?

Juho Järvinen: Tetszik, hogy szinte az összes idegenbeli meccs közel van. Jártam Budapesten is néhányszor a szabadnapokon, gyönyörű város, sok látnivalóval. Szóval jó itt lenni!

Mire lehet képes idén a DAB, mik a célok?

Kovács Dávid: A cél a rájátszásba jutás, és ha ezzel a lendülettel tudunk tovább menni, akkor a rájátszásban a továbbjutásra is képesek lehetünk.

Juho Järvinen: Nagyon komoly potenciál rejlik a csapatban, de keményen kell dolgozni az edzéseken, hogy ezt a potenciált ki is hozzuk magunkból.