A hét játékosa: Turbucz Martin

2020.12.16. 08:00 |

Az előző játékhéten az Opten Vasas HC magabiztonsan legyőzte a Dunaújvárost, majd kétszer is közel járt ahhoz, hogy meglepetést okozzon az FTC-Telekom ellen. A három meccsen négy góllal segítette csapatát Turbucz Martin, így a csatár lett a hét legjobbja.

Turbucz Martin 1994-ben született Budapesten. Játszott a Budapest Stars, az UTE, a MAC Népstadion és az Újpest-Vasas korosztályos csapataiban is. A 2012-2013-as idényben mutatkozott be a MOL Ligában újpesti mezben, nyolc meccsen három pontot szerzett. 2014 őszétől volt teljes jogú tagja az UTE felnőttkeretének. 2018 nyarán váltott, és az Erste Ligában akkor bemutatkozó Vasas játékosa lett. Az első idényében 22, majd utána 25 pontot szerzett. A mostani szezonban kilencnél tart a meglepetéseket is okozó együttesben.

A válogatottban 2014 őszén mutatkozott be, három meccsen szerepelt, és tagja volt a bő keretnek a 2016-os szentpétervári vb előtt. 2019 márciusában a Téli Universiadén a magyar együttes kapitánya volt, két assziszttal zárt.

Megvertétek a Dunaújvárost, majd kétszer megszorongattátok az FTC-t. Hogyan értékeled az előző hetet?

Pozitív volt, hogy a Dunaújvárost ilyen nagy arányban le tudtuk győzni. A csütörtöki Fradi elleni meccset sajnálom, mert hozhatónak éreztem, a játék képe alapján pontot érdemeltünk volna. Aztán vasárnap már más volt a helyzet, az FTC jobban dominált, de így is szoros meccset tudtunk játszani, ami nagy dolog. Apróságokon kell változtatni, hogy az ilyen meccseket is meg tudjuk nyerni.

A DAB elleni vagy a FTC elleni csütörtöki volt a szezon legjobb teljesítménye?

Szerencsére lehet válogatni, és nem is tudom, melyiket lehetne kiemelni. A Dunaújváros ellen sok minden összejött nekünk, az ellenfélnek pedig nem, ezért is lett ekkora a különbség. A Fradi ellen pedig nagyon jó volt az egész csapat hozzáállása és a játék is.

Két ilyen egygólos vereség után mennyire voltatok csalódottak, vagy inkább a pozitívumokra építetek?

Mondhatom, hogy csalódottak voltunk, hogy nem sikerült egy pontot sem szerezni a Fradi ellen. Szerencsére már elértük idén azt, hogy nem kell örülni annak, hogy csak eggyel kaptunk ki, minden meccsre úgy korcsolyázunk ki, hogy győzni szeretnénk. Nem szabad ugyanakkor keseregni azon, hogy nem sikerült, a pozitívumokat kell megragadni – szerencsére sok volt belőlük, és ezekre építve kell továbbmennünk.

Korábban egy gólod volt, az előző héten viszont négyszer is eredményes voltál. Változtattál valamit a korábbiakhoz képest, vagy most szakadt át egy gát?

Nem volt semmilyen váltás, ugyanúgy csináltuk a dolgunkat, én is, a társak is. Most nekem jött ki úgy a lépés, hogy én szereztem a gólok, előtte mások. Az egész csapat munkája van az én mostani négy gólomban. Természetesen jó érzés, hogy most több találat is összejött.

Ez már a harmadik éve a Vasasnak az Erste Ligában. Bár még mindig fiatal a csapat, de mennyire érezhető a mostani szereplésben, hogy már megvan a rutin?

Érződik, mindenkiben benne van legalább két év, ami sokat számít. A csapat egyre jobban összeállt. Erre a szezonra azok maradtunk, akik mindent megtesznek a győzelemért, akik motiváltabbak és ez pozitívan hat az egész társaságra. A rájátszásba szeretnénk jutni.

Már másként állnak a Vasas elleni meccsekhez a riválisok?

Mindenki komolyabban vesz minket. Korábban sem becsültek le, de tudták, hogy egy fiatal csapathoz jönnek, amelyet illik megverni. Az idei győzelmeket és szoros meccseket látva már senki sem vehet minket félvállról. Hajtunk, küzdünk végig, és ez egyre több pontban mutatkozik meg.

Mennyit segítenek a légiósok, jégen és azon kívül?

Pozitívan hatott az érkezésük az egész csapatra. Versenyhelyzet alakult ki a kereten belül. Mindenki játszani akar, minél jobb sorban, és ezért most mindenkinek még jobban oda kell tennie magát. A verseny viszi előre a csapatot.

Szalma Zsolttal és Páterka Bencével együtt a DVTK-hoz kerülsz kölcsönbe egy hétre. Mit vársz magadtól az Extraligában?

Korábban a DVTK is adott kölcsön a Vasasnak játékost, most pedig nekik van szükségük néhány emberre, és hármunkat választottak ki. Nagyon örülök a lehetőséget, mert egy magasabban jegyzett ligában is kipróbálhatom magam. Várom a kihívást, amit a szlovák liga jelent, és szeretnék minél jobban teljesíteni. Pozitív élmény lesz, sokat lehet majd tanulni a meccsekből és a tempóból. Izgatottan várjuk a hetet, és remélem, hogy tudunk abban segíteni, hogy minél több győzelmet érjen el a csapat.

Jövő héten folytatódik az Erste Liga, a Vasas az UTE ellen játszik. Volt újpestiként még mennyire különleges ez a párharc?

Pozitív doppingnak fogom fel, hogy megmutassam, mit tudok, és remélem, hogy hozzá tudom segíteni a Vasast az újabb sikerekhez.

A sűrű karácsonyi időszakot mennyire várod?

Megszoktuk, hogy minden év végén ilyen feszített a tempó. Nem bánom, hogy sok a meccs és rövidebb a karácsony, ezt szeretjük csinálni, ezért dolgozunk. Ha abbahagyjuk a hokit, akkor majd tudunk hosszabban is karácsonyozni. Már annak is örülünk, hogy a járvány mellett el tudott indulni a szezon.

Korábban a Vasast is elérte a koronavírus. Utolértétek már magatokat teljesen?

Sokat edzettünk, hogy visszanyerjük a formát és erőnléti állapotot, amiben a karantén előtt voltunk. Ez jó úton halad, ha még nem is száz százalékos. A Fradi elleni meccsek is megmutatták, hogy jó állapotban vagyunk.