A hét játékosa: Terbócs István

2021.01.26. 09:00 |

Mesternégyest és mesterhármast, valamint sok jó teljesítményt hozott az előző hét az Erste Ligában. A MAC HKB Újbuda a legutóbbi két győzelme után ismét dobogós. A meccseken egy gólja mellett hat asszisztot is kiosztott Terbócs István, így ő lett a hét legjobbja.

Terbócs István 1996-ban született Budapesten. Négyévesen a Pólus Pingvinek csapatában ismerkedett meg a sportággal, majd volt az Újpest és a Drago Skorpiók játékosa. Aztán a MAC-hoz került 15 évesen, és végigjárta a ranglétrát. A korosztályos csapat után a 2015-2016-os idényben mutatkozott be a MOL Ligában, rögtön 28 ponttal. Tagja volt a 2018-ban Erste Liga-győztes MAC Újbudának, az előző két idényben pedig a szlovák élvonalban szerepelt, 22, illetve 23 pontot gyűjtve. 2020 nyarától a MAC HKB játékosa, az Erste Ligában eddig 28 meccsen 40 pont a mérlege.

A korosztályos válogatottaknak rendszeres tagja volt, járt U18-as és U20-as vb-n is, a 2015-2016-ös idényben a Divízió II/A-t megnyerte a nemzeti együttessel, öt meccsen 11 pontot szerezve. Ebben az évben a felnőttek között is bemutatkozhatott a válogatottban. Eddig két Divízió I/A-s vb-n játszott, valamint tagja volt a februári olimpiai selejtezőt megnyerő gárdának is. 

A Csíkszereda elleni vereségek után két győzelmet arattatok az elmúlt héten. Min kellett javítani? 

Igen, előtte sűrű hetünk volt, hiszen a Brassóval is játszottunk. A négyből három nagyon jó meccset teljesítettünk. Sajnos a Csíkszereda ellen nem sikerült nyerni, de az első meccsen ellenük is jól játszottunk,  büszke is voltam magunkra, hogy jól helytálltunk. Szó szerint pontvadászat zajlik, fontos minden megszerzett pont, hiszen nem lesz középszakasz. Igyekeztünk ennek tükrében edzeni és a fejeket helyükre rakni. Ez sikerült is, mert egész jó hetet zártunk. Éleződik a hajrá, jön a következő túra, jó lenne azon is minél több pontot gyűjteni.

A Brassó ellen a góllövésben jeleskedtél, az utóbbi héten pedig főleg a gólpasszokban. Az egész idényt nézve is második vagy a liga asszisztlistáján, több mint kétszer annyi gólpasszod van, mint gólod, ami a korábbi szezonokban nem volt így. Mi a változás oka? 

A múlt héten ez annak is köszönhető volt, hogy kicsit meghúztam a vállamat, így a lövéseim nem voltak a legerősebbek, és igyekeztem inkább a helyzetek teremtéséből kivenni a részemet. Eddig valóban nem volt ennyire jellemző rám, hogy ilyen sok gólpasszom legyen, de a játékstílusommal mindig sikerül jó helyzeteket kialakítani, amiket nagy százalékkal ki is tudnak használni a többiek, főleg ha ilyen jó sorban szerepel az ember. Örülök, hogy az idén így alakul és egymásra találtunk Kreisz Brúnóval és Orbán Brance-szel. Kicsit nehezebb volt a kezdet, de most jól érezzük egymást, minden klappol és ez még csak jobb lesz. Remélem, hogy a rájátszásra még tudunk egy szintet lépni.

Most már rendbejött a vállad?

Igen, most már nincs vele gond, igyekszem a legnagyobb lövőerőmmel rázúdítani a korongot a kapura. Reméljük, hogy a góllövés is beindul majd. 

Rendre jól kezditek a meccseket, sok gólt szereztek az első percekben. Ez minek köszönhető?

A szlovák Extraligában töltött két év alatt azt megtanultuk, hogy rögtön az első másodperctől készen kell állni. Maximális erőbedobással kell játszani és fejben végig ott kell lenni, mert amikor nem így történt, akkor megbüntettek minket. Most inkább mi büntetjük meg azokat a csapatokat, amelyek nem állnak készen az elejétől. Jó lenne persze, ha a gyorsan szerzett előnyöket végig meg tudnánk tartani. 

Miben kell még fejlődnie a csapatnak?

Az előny megtartásában, ez jelenleg leginkább a védekező harmadban elkövetett hibák miatt nem sikerül. A védekezésben egyszerűbben kell játszanunk, nem ott kell a világot megváltani. Arra is szükség van, hogy a fiatalabbak higgadtabbak legyenek, jobban vigyázzanak a korongra, de az már látszódik, hogy fejlődtek ebben a szezon eleje óta. Az az alapcél ebben az idényben, hogy őket fejlesszük, és ebben látunk előrelépést. Még időnként visszaesünk, és jó lenne, ha stabilabb, kiegyensúlyozottabb lenne a teljesítmény, ha nem lennének benne hullámok, mert így öt-tíz perc alatt lerombolhatjuk, amit addig építettünk, és utána nehéz felépíteni újra. 

Mit látsz a fiatalokon, napról napra velük dolgozva?

Nem bánunk velük kesztyűs kézzel, de örülök, hogy jól állják a rájuk tett nyomást, és azt is megfelelően kezelik, amit nem mindig jó hallani. Nem volt gond velük. Jó látni, hogy szeretnének fejlődni, átgondolják, meggondolják azt is, amit mi mondunk nekik. Léptek már előre és fognak is még. Arra kell figyelniük, hogy amikor  előrelépnek és jól megy nekik, akkor se szálljanak el annyira, hogy már azt higgyék, minden zsigerből jön, mert akkor jönnek a gondok. Ha lépünk előre kettőt és egyet vissza, akkor nem lesz olyan szembetűnő a fejlődés. Ha mindig tudnak hozni egy jó szintet, akkor leszünk igazán sikeresek, és akkor lesz esélyünk a rájátszásban valami nagyot alkotni.

24 évesen még a fiatalok közé tartozol, de most már jó páran nálad is fiatalabbak, akiket terelgetni kell. Hogy tetszik ez az új szerepkör?

Fura volt az elején, mert én sem vagyok annyira idős vagy nagy tapasztalattal rendelkező játékos. Durva, hogy már én is a fiatalabbakról beszélek, és ráeszmélek, hogy már hat éve a felnőttben játszom. Valóban új ez a szerepkör nekem, eddig nem voltam ennyire húzóember és vezető. Nem okozott nehézséget, csak azt kellett megtalálnom, mik azok a dolgok, amik még segíthetnek, a tanácsokat mikor és hogyan mondjam a fiataloknak. Ezt sikerült nagyjából megérezni, de még biztosan leszek jobb ebben. Ez az idény mindenkinek tanuló év: nekem is új a szerepkör, a fiatalok is új impulzust kapnak az első felnőtt szezonjukban. Igyekszem az eddigi évek tapasztalatai alapján segíteni.

Sofron István visszatérése mekkora lökést ad?

Biztosan sokat jelent az első soruknak, mert a kiesése nagy űrt okozott. Így eredményesebbek lesznek, hiszen Sofi gólerőssége kimagasló. Látom, hogy edzésről edzésre jobban mozog, örülök, hogy már nem fáj a lába, és lövöldözheti a gólokat.

A héten erdélyi túrára utazik a csapat. Mivel lennél elégedett?

Nehéz lesz, mert sok a buszozás, ráadásul én fázós vagyok, és ott nagyon hideg van. Fejben is komoly próba ez mindenkinek. Azzal lennék elégedett, ha mindhárom meccsen olyan stabil játékot nyújtanánk, amivel már nem egyszer bizonyítottuk, hogy bárkit meg tudunk szorongatni vagy pariban tudunk lenni. Ha mindenki 60 percen keresztül teszi a dolgát, és nem hibázunk olyanokat, amik korábban problémát okoztak fontosabb meccseken, akkor biztosan tudunk győzni és pontokat hazahozni. 

Szoros az élmezőny. Hova várod az együttest az alapszakasz végére?

Kiélezett a harc, az első négy helyre hat csapat pályázik. Örülök ennek, mert így izgalmasabb a bajnokság. Egy jobban elkapott hét is sokat számíthat, a végén 2-3 pont különbség is dönthet. Szeretném, ha az első négyben zárnánk, meglátjuk egy hónap múlva, hogy mit sikerül elérni. Tudom, hogy a csapatban van annyi, hogy még előrébb is végezzünk, de attól függ, hogy mit tudunk az egónkból és életünkből feláldozni azért, hogy ezt véghez vigyük.