A hét játékosa: Taavi Tiala

2023.10.12. 17:00 |

A második játékhéten is egy légiós, az UTE finn szélsője lett A hét játékosa. Taavi Tiala 3 góllal és 2 assziszttal „köszönt be” be a liláknál.

Az UTE remekül kezdte a bajnokságot, első három mérkőzését csont nélkül, azaz pontveszteség nélkül nyerte meg – nem ehhez voltak hozzászokva az elmúlt években az újpesti szimpatizánsok. Ez a makulátlanság (mármint a 100 százalékos mérleg) egyik csapatnak sem sikerült a mezőnyből az idénykezdet során, a szériában fontos szerepe van a finn légiónak. Az új igazolások közül Taavi Tero Tiala 3+2 ponttal zárta az elmúlt hetet – így ő lett A hét játékosa.

Már a BJAHC elleni 4-1-es siker során assziszttal mutatkozott be, hogy aztán a Csíkszereda ellen 2 gólt lőjön és kiosszon egy gólpasszt, majd a DVTK Jegesmedvék elleni rangadón újra betaláljon. Benne volt a győztes gólban is, finn sortársaival hozták össze a harmadik találatot, 3-2-re hozta ezt a meccset az Újpest.

„Jó zenéket hallgattunk az öltözőben és megválasztottuk a meccs legjobb játékosát” – válaszolta a 30 éves Taavi Tiala a kérdésünkre, mely szerint hogyan ünnepelték a DVTK elleni sikert még kedden este a Megyeri úton. (A csapat honfitársát, Miro Saarelainent választotta MVP-nek.)

„Mivel minden meccset meg szeretnénk nyerni, számítottunk arra, hogy jól sikerülhet a szezonrajt, már csak azért is, mert képzett játékosaink vannak. De annak ellenére, hogy háromból hármat hoztunk, még nagyon sokat kell dolgoznunk, hogy még jobbak legyünk. Augusztus elején érkeztem Budapestre, őszintén szólva nem sok mindent tudtam a csapatról, így a döntésemet az alapján hoztam meg, amit Markus Juurikkalával telefonon beszéltem. Mindenkitől azt hallottam, hogy Budapest egy csodálatos város, szóval izgatottan vártam, hogy megérkezzek. Néhány barátom játszott már Magyarországon, ők meséltek a tapasztalataikról, és én is úgy látom, hogy ez egy versenyképes bajnokság” – mondta a hét legjobbja, aki korábban egyébként még nem járt a magyar fővárosban.

„Elias Elomaát és Aku Kestilä-t ismertem már személyesen, és Erik Nemec, valamint Szita Donát is volt csapattársam, nem teljesen ismeretlen tehát mindenki a mezőnyből. Az újpesti finn csapattársaimat csak névről ismertem, de az biztos, hogy Miro Saarelainen a legviccesebb az öltözőben. Egyébként mindenki bizalommal fogadott a csapattársak közül, ez jól esett. Az a célom, hogy a legjobbamat nyújtsam a szezon során, egészséges maradjak és bajnoki címhez segítsem a csapatot” – tette hozzá Taavi, aki kemény, melós játékosnak tartja magát, aki a fizikális hokira helyezi a hangsúlyt, és aki a védekező és támadóhokiban is megbízható teljesítményre képes.

Eddig úgy tűnik, igaza van.

„Nagyon örülök, hogy nem kell nagy távolságokat utazni egy-egy meccsre, mint Franciaországban, ahol legutóbb játszottam. A csapattársak már meséltek arról, hogy a Ferencváros elleni bajnokinak hatalmas hagyományai vannak, nagyon várom már azt a meccset és azt, hogy átéljem az ottani hangulatot, remélem, sok nézővel” – mondta az újpesti drukkerek egyik új kedvence, aki szabadidejében leginkább a magánéletére koncentrál, nem véletlenül.

„A kisfiam most lesz tíz hónapos, szóval nagyon sok időt próbálok vele és a barátnőmmel tölteni. Elkezdtük felfedezni a várost, sok helyen jártunk már és egyet kell értsek azokkal, akik előzetesen szép helynek írták le. Nincs még kedvenc helyem, de a Parlament épülete és a környéke nagyon tetszett, különösen az esti fényekkel. Egyébként a szabadidőmben más sportágak eseményeit követem, minden érdekel, ami sport” – zárta gondolatait Taavi Tiala.

Az UTE légiósa a legutóbbi két évben az Amiens együttesében játszott, tavaly összesen 36 alapszakasz és 4 playoff-meccset nyomott le, 8 gól és 10 assziszt volt a mérlege, ebben a tekintetben elég jól áll százalékosan a mostani újpesti idényben. A 2020/21-es szezonban a lengyel Cracovia Krakow csapatában főleg a rájátszásban volt ponterős – előtte a finn ranglétrán haladt végig, a Mestis ligában töltötte a legtöbb időt.