A hét játékosa: Szűcs István

2020.11.19. 14:00 |

A DEAC folytatta remek szereplését, legutóbbi három mérkőzéséből kettőt megnyert az Erste Ligában. Hét gólnélküli meccs után először volt eredményes Szűcs István, és a nyáron érkezett csatár azóta is remek formában játszik, az előző játékhéten valamennyi ellenfélnek betalált, összesen négy góllal és egy assziszttal segítette a debrecenieket.

Szűcs István 1997-ben született Budapesten. Az UTE csapatában kezdett jégkorongozni, és a 2013-2014-es szezonban be is mutatkozott a magyar bázisú ligában a felnőttek között. 2014-ben Miskolcra került, aztán a Vasas korosztályos csapatában is szerepelt. 2016-ban a KMH-hoz igazolt, és 2018-tól két évet a Hokiklub Budapest színeiben az Erste Ligában játszott. Az első szezonban 20, a másodikban már dupla annyi pontot szerzett, ennek köszönhetően megkapta az idény felfedezettjének járó Mr. Rising Star elismerést. Jó szereplésére a MAC Újbudánál is felfigyeltek, és a két klub közötti megállapodás révén 14 meccsen a szlovák ligában is jégre lépett. Nyáron klubot váltott, a DEAC ajánlatát fogadta el, eddig négy gól és egy assziszt szerepel a neve mellett.

Múlt héten, a Dunaújváros ellen szerezted meg az első gólodat a szezonba, azóta viszont szárnyalsz. Mi hiányzott a szezon elején a ponthoz, gólhoz?

Szárnyalásnak azért nem nevezném. Az biztos, hogy nagy adag szerencse is kell, hogy befelé pattanjon a korong. Remélem, ezt a jó hullámot minél tovább tudom tartani.

Máshogy csinálsz valamit most, mint előtte?

Nem változtattam, mindent ugyanúgy végzek, ugyanúgy készülök, csak most valaminek köszönhetően bemennek a helyzeteim. Lehet, hogy erre a sortársaim jobban tudnának válaszolni.

Mennyire zavart az elején, hogy nem jöttek a gólok?

Nem tagadom, rettentően frusztrált a helyzet. Akármennyire is próbáltam elengedni, mindig ott volt legbelül, még akkor is, ha tudtam, hogy a nagy számok törvénye alapján úgyis bepattan vagy átgurul valahogy, és nem annyira fontos most, mint a rájátszásban. Az is igaz, hogy a csapat eredményessége az elsődleges, de a csapatnak is akkor megy jól, ha az egyes játékosok jól teljesítenek.

Mi hiányzott kedden az UTE ellen?

Nem hiszem, hogy az döntött, hogy az ellenfél motiváltabb volt a múltkori 8-1-es győzelmünk után. Akkor nekik nem ment, sokat hibáztak, most pedig ugyanez fordítva történt meg. Egyszerűen kevesebb gólt lőttünk, mint amennyit kaptunk.

Második helyen áll a DEAC. Mennyire vagy elégedett a szezon eddigi részével?

Az biztos, hogy nagyon fura szezon az idei eddig. November elején még csak 6-7 meccsünk volt, máskor augusztusban van ennyi. Nem rossz a mostani helyezés, de úgyis az a lényeg, hogy a végén hol állunk majd.

Összességében hogy érzed magad az új klubban és Debrecenben?

A beilleszkedés nem volt nehéz egyáltalán. Sokkal egyszerűbb, hogy a legtöbben nagyjából egykorúak vagyunk. A városban nincs olyan nyüzsgés, mint Budapesten, az emberek is másabbak, de mindent összevetve nem rossz kis hely.

Az ellenfelek kellemetlen csapatnak tartják a DEAC-ot. Hogy látod, mi az erősségetek?

A legnagyobb biztosan Hetényi Zoli, a másik pedig talán az, hogy sok a gyors játékosunk, ami elég hasznos.

Milyennek érzed a sorotokat?

Rettentő nehezen indult számunkra a szezon. Nekünk kellett a legtöbb idő, hogy összeszokjunk vagy erezzük egymást egy kicsit.

Mennyire nehéz úgy készülni, hogy néha három meccs van egy hét alatt, utána pedig hosszabb szünet is következhet?

Ez a mostani helyzet legnehezebb része. Előfordult, hogy két hétig edzettünk egy meccsért. Akkor már szinte undorom volt az edzéstől, attól, hogy szezon közben ennyi "szabadnap" van.

Milyennek tartod a liga erőviszonyait?

Sokan tartottak attól, hogy a fiatalok miatt gyengébb lesz a bajnokság, de ez nem lett igaz. Egy-egy fiatal jobb, mint némely légiós, csak itthon ez nem mindenhol divat. Ugyanolyan erős a liga, mint az elmúlt években, csak most másképp: több a fiatal, és így rohanós a játék, ami több hibával és több góllal is jár.

Tavaly te lettél az év felfedezettje. Érzed azt, hogy már jobban készülnek, jobban figyelnek rád az ellenfelek?

Szerencsére nem, mert ez csapatjáték. Ha tavaly nem olyan sorban szerepeltem volna, biztos vagyok abban, hogy nem kaptam volna meg azt a díjat. Remélem, hogy az idei sorommal még jobb szezont tudunk nyújtani.