A hét játékosa: Schmál Kristóf

2021.10.27. 12:00 |

A Titánok és a Dunaújváros ellen aratott győzelmek után meggyőzően játszott az UNI Győr ETO HC a DEAC és a DVTK ellen is. A sima győzelmek egyik letéteményese a két meccsen 3+2-vel záró Schmál Kristóf volt, aki a hét legjobb teljesítményét nyújtotta az Erste Ligában.

11 mérkőzés után 7 góllal és 4 gólpasszal áll az UNI Győr ETO HC 26 éves játékosa a statisztikai lapon, csapatából csak Dusan Kmec előzi meg, ami egyébként nem elhanyagolható, hiszen a szlovák játékos 6+6-ja védő létére megsüvegelendő teljesítmény.

Mégis, a hét játékosa ezzel együtt Schmál Kristóf lett, aki tevékeny részese a Győr menetelésének. Mondhatjuk menetelésnek már, hiszen míg a Titánok és a Dunaújváros ellen majdhogynem „elvárt” volt a győri siker, a DVTK és a DEAC ellen előzetesen már nem volt ennyire egyértelmű a dominancia – a vége mégis két nagy győzelem (8-1, 5-2).

Schmál Kristóf a tavalyi idényben 42 meccs alatt lőtt 16 gólt, most 11 meccs után jár 7-nél. Társaival együtt kitartott a Vasas elköltözése után, az összetartó „brigád” pedig már 18 pontnál jár és momentán nem veszélyezteti semmi a rájátszást érő helyét, kevesebb játéknappal is 10 pontos előnyben áll a Győr a kilencedik DVTK előtt. Persze, messze még a vége.

Jól sejtem, hogy a mostani szériátok titka a nagyobb önbizalmatoknak (is) köszönhető?

Mindenképp benne lehet, igen, de mi egyébként is minden meccsre úgy megyünk ki, hogy a lehető legtöbb ponttal távozzunk. Természetesen, ha sorozatban nyer az ember, az további önbizalmat ad.

Talán azért lehetett könnyebb dolgotok önbizalom terén a legutóbbi meccseken, mert már gyűjtöttetek jó pár pontot korábban, nem volt az előző szezonokhoz hasonló „hosszabb beragadás” az elején. Ilyen értelemben egész szerencsés volt a sorsolásotok.

Igen, de szerintem abból is tudtunk táplálkozni, hogy a MAC HKB és a Fradi ellen is helytálltunk, annak ellenére, hogy ott nem kaptunk érte pontot. A MAC elleni végeredmény nem adja vissza, hogy ott is partiban voltunk. Összességében azt mondhatom, hogy mára felnőttünk a feladathoz.

Minek köszönhető, hogy ennyire meggyőző mostanában a társaság?

Annak, hogy nagyon egyben van a csapat. Mindenki küzd a másikért, közös a cél, és ez a legfontosabb, ez lebeg a szemek előtt. Nagyon egységes a csapatunk.

Az elmúlt két-három évhez képest mennyiben változik az edzői stáb által felvázolt taktika, a módszerek a mindennapokban? Vannak új dolgok Ladányi Balázs és Revák Zoltán tarsolyában?

Természetesen, minden évben van egy kis újítás, és ezt jól meg is tudtuk most ragadni. Inkább úgy mondanám, hogy Godóék jól tudják frissíteni a szoftvereinket. Aki őt ismeri, tudja, hogy nem szeret veszíteni. Nyilván senki sem, de úgy, ahogy ő nem szeret, nem szeret úgy senki… Ezt a hozzáállást erősen belénk tudta nevelni.

Amikor világossá vált, hogy Győrbe kell mennetek, mennyire zárt össze a csapat? Megbeszéltétek-e egymással a döntést, vagy mindenki egymaga rágta meg a dolgot?

Az volt az érdekes, hogy amikor felmerült a költözés lehetősége, és az, hogy egy olyan helyre kerüljünk, ahol nem egy csapat vagyunk a sok közül – mint például Budapesten –, hanem a város csapata, igazából senki sem gondolkodott túl sokat. Ezt egy lehetőségként fogtuk fel.

Bejött, úgy tűnik.

Igen, az elején ugyan voltak apróbb nehézségek, de mindenki segít nekünk Győrben, és a távolból is, a barátnők, a családtagok. A város pedig mögöttünk áll.

Úgy tűnik, nézők is vannak, így azért jobb játszani. Ráadásul a kisebb pálya is látványosabbá teszi a játékot.

Abszolút, kifejezetten jó a pálya, szeretek ott játszani. Minél kisebb, annál gyorsabb a játék, gyorsabban kell reagálni, gyorsabban kell meghozni a helyes döntést. Nyilván az, hogy ott edzünk, előny lehet a meccseken, de ezt az előnyt tényleg a magunk javára kell fordítani, tenni is kell érte folyamatosan.

Mondhatjuk, hogy te is elkaptál egy jó sorozatot, igaz?

Jó formában érzem magam, de nem tudom azt mondani, hogy én, Schmál Kristóf vagyok jó szériában, hanem a sortársaim is abban vannak és a csapat is abban van. Mindenki húz mindenkit, nincs értelme egy embert kiemelni, minden összefügg egymással.

Mi kell ahhoz, hogy elkapjatok egy Fradit például?

Ha a Fradi kihagy 5 percet, az nem tűnik fel neki, megoldja, ellenben, ha mi kihagyunk öt percet, az nagyon sokba kerülhet egy ilyen meccsen. Erre kell figyelnünk, nekünk muszáj 60 percen keresztül koncentrálni.

Most lehetőség nyílhat egy erdélyi csapatot elkapni, a Csíkszereda lesz a következő két ellenfél. Mire számítasz?

Éles meccsre. Tavaly jó meccseket játszottunk a Szeredával, ott kell folytatni, ahol abbahagytuk: fókusz, koncentráltság, és akkor jó meccs lehet ez is.

Milyennek látod most az Erste Liga színvonalát?

Igazából minden csapat ellen jó és élvezetes játszani, majdnem mindegyik fejlődött is az előző szezonhoz képest. Sok a jó légiós, a fiatalok is tovább fejlődnek, szóval versenyképes, izgalmas bajnokságban játszhatunk. Várom a folytatást!