A hét játékosa: Sági Martin

2022.01.06. 16:00 |

A DEAC mindhárom meccsét megnyerte a legutóbbi játékhéten. A csapatot két góllal és három assziszttal segítette Sági Martin, aki a hét legjobbja lett.

Sági Martin 1997-ben született. A 2013-2014-es idényben az UTE színeiben mutatkozott be a magyar bázisú nemzetközi bajnokságban, aztán két év Ausztria következett, a Linz utánpótlásában és a Feldkirchben is megfordult. 2016-ban hazatért, a DVTK játékosa lett, a szezon végén bajnoki címet ünnepelhetett. Egy év után visszatért Újpestre, aztán 2019-ben Debrecenbe költözött, egy évvel később pedig az FTC-hez írt alá. 2021-ben újra a debreceniek játékosa lett, 30 meccsen 11 gól és 14 assziszt a mérlege.

Az utánpótlás-válogatottakban is rendszeresen szerepelt, három korosztályos vb-n is járt. A felnőttek között a 2016-2017-es szezonban debütált, első góljait pedig 2021 decemberében, a bytomi tornán szerezte meg.

Még az előző játékhéten, a MAC HKB ellen azt mondta György József vezetőedző, hogy nem tudtok örülni a győzelemnek, szinte olyan volt a hangulat az öltözőben, mintha kikaptatok volna. Mi volt a legfontosabb tanulsága annak a találkozónak?

Minden meccsre megtaláljuk a megfelelő motivációt, mert a rossz szezonkezdés miatt szeretnénk minél több pontot szerezni. Azt tanultuk meg, hogy 60 percen keresztül kell jégkorongoznunk, végig fókuszálnunk kell, és keménynek maradni a saját kapunk előtt, segíteni a kapusunkat.

Az előző játékhéten mindhárom meccset sikerült megnyerni. Hogy értékeled a hetet?

Mindhárom ellenfél mögöttünk áll a tabellán, kettő a közelünkben. Az volt a cél, hogy nagyobbra növeljük a pontkülönbséget, és közelebb kerüljünk az 5-6. helyhez, mert el szeretnénk kerülni a mini playoffot. Örülök, hogy sikerült háromszor győznünk. Sok feladat van még hátra, de remélem, el tudjuk érni ezt a rövid távú célt.

A DVTK ellen az utolsó percben fordítottatok. Ez már a MAC HKB ellen tanultaknak is köszönhető volt?

A MAC meccs után sem búslakodtunk sokáig. A DVTK sajnos a találkozó nagy részében jobban játszott, mi tompábbak voltunk, de a végefelé a miskolciak elfáradtak, kicsit szétestek, nekünk pedig sikerült gyorsan fordítani.

A Győr ellen testvéred, Máté ellen játszottál, ráadásul gólt is lőttél neki. Volt csipkelődés?

Három év után először tudtam neki gólt ütni. A meccs előtt szoktunk üzengetni, de ugyanúgy készülünk, mint bármelyik másik találkozóra, és tiszteletben tartjuk egymás teljesítményét. Most nekem sikerült jobban, aminek nagyon örülök, de nem viselkedünk gyerekesen.

Novemberben váltott edzőt a klub. Mi változott leginkább György József érkezésével?

Az első és legfontosabb változás az volt, hogy több taktikai elemet építettünk a játékunkba, szervezettebbek vagyunk. A jeges edzések mellett a száraz felkészülés is komolyabb szerepet kap, ezáltal az erőnlétünk is jobb. Fontos, hogy az edző mindenkinek megadja a lehetőségét, és mindenki hozzá is tudja tenni a saját részét a csapat sikeréhez. Négy sorral játszunk, így több energiánk van a meccseken.

Neked is leginkább az edzőváltás után indult be a ponttermelés. Van összefüggés?

Az új edző érkezésével mindenki kicsit motiváltabb lett, kimozdultunk a komfortzónánkból. Mindenkinek javult a teljesítménye – örülök, hogy nekem is jobban megy. Próbálgatjuk a sorokat, sok a videómegbeszélés, a kommunikáció, ez sokat segít mindannyiunk teljesítményében. Az is fontos, hogy szervezettebbek vagyunk, nem feltétlenül az egyéni villanásokon múlik a siker, hanem az egész sor teljesítményén.

Jó visszaigazolás volt a válogatott meghívó, ráadásul Bytomban két gólt lőttél decemberben. Miket mondott neked a szövetségi kapitány?

Sean Simpsontól pozitív visszajelzést kaptam, aminek nagyon örülök. Ez extra motivációt ad a továbbiakra.

Most a koronavírusos esetek miatt nem tud elutazni a DEAC az erdélyi túrára. Az érintetteknek jobbulást kívánunk. Mennyire akaszthatja meg ez a csapat lendületét, vagy aki egészséges, dolgozik tovább?

Még kevés információnk van, de az a célunk, hogy mindenki minél hamarabb meggyógyuljon, és ennél a három meccsnél többet ne kelljen kihagyni.

Szoros a középmezőny, az 5. hely is közel van. Hogy látod, mire lehettek képesek az alapszakaszban?

A cél a legjobb hatba kerülés, ezért megteszünk mindent. Általában legfeljebb ötmeccses etapokra bontja az edzőnk az előttünk lévő időszakot, de azon belül meccsről meccsre haladunk. Szeretnénk minél több pontot gyűjteni még.

Valóban kiegyenlítettebb a mezőny az idei szezonban?

A Csíkszereda és az FTC kicsit kiemelkedik a minőségi légiósok és a válogatott játékosok miatt, de a harmadik és a tizedik hely között nagyon egyben van a mezőny, bárki bárkit legyőzhet. A Titánoké fiatal, rutintalan csapat, de már ők is okoztak már meglepetést, fejlődnek, senkit sem szabad tehát leírni. Egyre kiélezettebb a liga, szerencsések vagyunk, hogy ilyen bajnokságban játszhatunk.

Januárban rendezik a Magyar Kupa négyes döntőjét, amelynek címvédőként vág neki a DEAC. Meg lehet ismételni a tavalyi sikert?

Egyelőre a DVTK elleni elődöntőre koncentrálunk, előrébb még nem nézünk. Szeretnénk bejutni a döntőbe, utána pedig egy meccs meccsen, a legjobbunkat nyújtva bármi megtörténhet.