A hét játékosa: Riku Tiainen

2020.12.08. 09:00 |

A Titánok két sikerrel a hetedik helyre jöttek fel az Erste Ligában. Riku Tiainen az első tíz meccsén kétszer volt eredményes, ehhez képest az elmúlt játékhéten öt góllal segítette a csapatát, így a finn csatár lett a hét legjobbja.

Riku Tiainen 1995-ben született Jyväskyläben. A Diskos, majd a névváltoztatás után a JYP-Akatemia együttesénél nevelkedett. Ebben a csapatban mutatkozott be a felnőttek között a 2015-2016-os szezonban a finn másodosztályban. A 2017-2018-as szezonban egy mérkőzés erejéig az élvonalban is lehetőséget kapott a JYP-ben, de a szezon nagy részét kölcsönben a KeuPa HT-ban töltötte, amellyel a rájátszásba is bejutott a második vonalban. A Kiekko-Vantaa, majd újra a KeuPa következett. A Mestisben eddig 179 meccsen 84 pontot gyűjtött. Innen került nyáron a Titánokhoz, ahol a csapat egyik húzóembere, 12 pontnál tart.

Az utóbbi három meccsen öt gólt szereztél. Mi ennek a jó formának a titka?

Nincsen titok. Jó társakkal játszom együtt, akikkel érezzük egymást, megvan a kémia közöttünk. Bárki más is szerezhette volna ezeket a gólokat, de én voltam a szerencsés, hogy én kerültem helyzetbe. Szintén segít, hogy Aatu személyében egy finn sortársam is van, a saját nyelvünkön tudunk kommunikálni, ez mindkettőnknek hasznos.

A csapat fölényesen és hosszabbtásban is nyert az elmúlt meccseken. Ez mennyire jó jel, hogy különböző módokon is képesek vagytok győzni?

Igen, jót jelent, hogy rendes játékidőben és ráadásban is tudunk nyerni, de bárki ellen képesek vagyunk győzni, ha mindenki mindent belead.

Az edzőtök tanulási folyamatról beszélt a legutóbbi meccs után. Hol tartasz benne?

Az első néhány mérkőzés nehéz volt a számomra, de utána rájöttem, hogyan kellene játszanom ebben a bajnokságban. Természetesen még javulhatok, de megvan az önbizalmam.

A csapatnak mely területen kell fejlődnie?

Abban kell javulnunk, hogy a vezetés birtokában hogyan játsszunk, jobban kell vigyáznunk a korongra. Tehetséges játékosaink vannak, végre tudjuk hajtani ezt, ha mindenki száz százalékosan a játékra koncentrál.

Milyenek az eddigi benyomásaid az Erste Ligáról?

Nagyon jó a bajnokság. Minden együttesnek minőségi játékosai vannak, legyen szó a helyi srácokról vagy a légiósokról. Emiatt minden meccsre készen kell állni, mert bármi megtörténhet, ha nem figyelsz eléggé.

A Titánokban sok a tehetséges fiatal. Hogyan segíted a fejlődésüket?

Példát akarok mutatni nekik a jégen és azon kívül is, például az edzőteremben. Újdonság a számomra, hogy az öt legidősebb közé tartozom, de meg akarom mutatni a fiatalabbaknak, mit kell tenniük ahhoz, hogy valaki profi hokijátékossá váljon. Szeretem az ilyen kihívásokat, és remélem, tudok tanácsokkal szolgálni. Persze a finn hokiból is akarok mutatni néhány fogást.

Mi a cél a következő meccsekre?

Fontos meccsek jönnek és természetesen az a célunk, hogy győzzünk. Már megmutattuk, hogy ha jól játszunk és mindenki együtt küzd, akkor bárki ellen nyerhetünk.

Mi lepett meg a legjobban Magyarországon?

Az emberek nagyon kedvesek, mindig mosolyognak és beszélgetni akarnak, de ezt szeretem. A finnországi teleken hozzászoktam a hideghez és a hóhoz, de ezt egyelőre nem tapasztalom, és ez kicsit meglep (mosolyog). Tetszik az ország, bár nem értem a nyelvet, de például amikor belépek az öltözőbe, mindenki mosolyog, és ez jó érzéssel tölt el reggelente.