A hét játékosa: Rasmus Rinne

2021.10.20. 14:00 |

Remek formába lendült a Gyergyói HK, amely az előző héten mindhárom mérkőzését megnyerte és vezeti az Erste Ligát. Fontos mentésekkel járult hozzá a sikerekhez a finn kapus, Rasmus Rinne, aki 96,7 százalékkal védett, így ő lett az ötödik játékhét legjobbja.

Az 1990-es születésű finn kapus a Jokerit és a HPK együttesében nevelkedett. Többször kölcsönadták a finn másodosztályba, majd Ässät színeinben a Liigában is bemutatkozott a 2013-2014-es idényben. Több finn klubban is megfordult, majd a 2017-2018-as szezon során az EBEL Dornbirn hívását fogadta el. Három idényt játszott az osztrák csapatban, egyszer a rájátszásba jutva. A 2020-2021-es szezont Norvégiában töltötte, de a bajnokság félbeszakadt. Nyáron a távozó Jordon Cooke helyére szerződtette a Gyergyói HK.

Volt finn utánpótlás-válogatott több korosztályban is, 2008-ban az U18-as vb-n hatodik helyen végzett.

A Gyergyói HK mind a három meccsét megnyerte az előző héten. Mi a remek forma titka?

Három szoros találkozónk volt, a győzelmeket a remek védekezésünknek és néhány igazán fontos emberelőnyös gólnak köszönhetjük.

Az emberhátrányos védekezés az egyik legjobb a ligában. Ez az egyik erősségetek?

Az emberelőnyös játék és a hátrányos védekezés is jól működik, mindkettő az erősségünk. Ennek tudható be, hogy annyi szoros meccset nyertünk már meg.

Sorozatban hét győzelemnél tartotok, és vezetitek a bajnokságot. Nyáron sok új játékos érkezett. Hogyan tudott mégis ilyen gyorsan összeállni a csapat?

Jó társaságot alkotunk, megvan a kohézió, jól érezzük magunkat együtt. Ez látható a meccseken is, hiszen segítjük egymást, harcolunk egymásért.

Hogyan jött a gyergyói lehetőség számodra?

A kapusedző, Jukka Kontsas hívott fel és kérdezte meg, hogy lenne-e kedvem a csapathoz csatlakozni. Elmagyarázta, hogy mennek a dolgok a klubnál, és mivel minden tetszett, amit hallottam, itt vagyok.

Két honfitársaddal együtt érkeztél a klubhoz. Így könnyebben ment a beilleszkedés?

Mindig jó, ha vannak még finnek a csapatban, de a helyi srácok és a légiósok is nagyon kedvesek, segítőkészek, szóval tényleg könnyű volt a beilleszkedés.

Milyenek az első benyomásaid a ligáról?

Sok a jó csapat, ezért a folytatásban is legalább ilyen szinten kell teljesítenünk, hogy győzni tudjunk.

Mennyit segítenek a gyergyói szurkolók?

Csodálatosak, a hazai és az idegenbeli meccseken egyaránt. Hálásak vagyunk a támogatásukért, és mindig jól akarunk játszani előttük.

Mi lepett meg legjobban?

Nem mondanám igazi meglepetésnek, de örömmel tapasztaltam, hogy mennyien beszélnek jól angolul és hogy a boltokban meg tudok venni mindent, amire szükségem van. Az ember mindig kicsit bizonytalan emiatt, ha új helyre költözik.