A hét játékosa: Radim Valchar

2022.12.01. 12:00 |

Sikeres hetet zárt a Corona Brasov, amely az FTC, az UTE és a BJAHC ellen összesen hat pontot szerzett. A csapatot három fontos góllal és négy assziszttal segítette Radim Valchar, aki ezzel a játékhét legjobbja lett.

Radim Valchar 1989-ben született Karvlnában. A cseh játékos a Vitkovice utánpótlás rendszerében nevelkedett, a felnőtt csapatnál pedig egyetlen mérkőzésen szerepelt, mielőtt Észak-Amerikába költözött, hogy a juniorok között a WHL-ben próbáljon szerencsét. Összesen három szezont töltött a Portland Winter Hawks és a Lethbridge Hurricane csapatánál. Miután a WHL-ből hazatért, a cseh harmadosztályban, majd a szlovák másodosztályban játszott, és a Bardejovval kétszer is megnyerte a második vonalat. Utána Franciaországba került, a Gapben két évet húzott le, és 2015-ben aranyérmes lett. A következő idényben a finn második ligában, aztán a Bordeaux-ban játszott. 2016-ban szerződött a Csíkszeredához, és a magyar bázisú liga meghatározó csatára lett. Három évet töltött a Sportklubnál, végig 1-nél magasabb pont / mecccses átlaggal. 2019 tavaszán Erste Liga-ezüstérmes lett. Utána viszont nem játszott többet a klubban, amellyel jogi vitába keveredett. Hónapokat hagyott ki, és végül 2020 februárjában a DVTK Jegesmedvékhez került a sikeres próbajáték után, a szlovák Extraligában 14 meccsen 13 pontot gyűjtött. 2020 nyarán írt alá a Brassóhoz. Az első idényében 53, a másodikban 59 pontot szerzett, és idén is jól halad egy hasonló mutató felé, 18 találkozón 29 ponttal áll, ezzel második a ligában. Megkapta a román állampolgárságot, öt meccsen a válogatottban is szerepelt, de vb-n még nem játszott.

Hat pontot szereztetek a legutóbbi három meccsen. Mennyire vagy elégedett? 

Örülök, főleg annak, ahogy játszottunk ezen a három mérkőzésen. Bevallom, kicsit csalódott vagyok, hogy nem szereztük meg a plusz pontot a BJA ellen, de ilyen a sport, néha úgy érzed, hogy többet érdemelnél, mint amit az eredmény mutat. Összességében jó meccseket játszottunk, és így is kell folytatnunk tovább. 

Mi történt az FTC ellen az utolsó harmadban, amikor háromgólos vezetésről egyenlített az ellenfél?

Uraltuk a meccset két harmadon keresztül, és nem is tudom pontosan, mi történt, talán kicsit lazábban álltunk hozzá az utolsó harmadhoz, ezt pedig nem lehet megtenni egy olyan csapat ellen, mint a Ferencváros. 

A vezetőedző, Dave MacQueen azt mondta, hogy az UTE elleni volt az utóbbi időben a csapat legkomplettebb meccse. Egyetértesz ezzel? 

Igen, úgy érzem, hogy az egész találkozón domináltunk. Korábban is voltak jó meccseink, most viszont már teljes a keret, meg kellett találnunk az identitásunkat, és talán a legutóbbi három mérkőzés megmutatta, hogy milyennek is kellene lennie.

Két új játékos is érkezett az elmúlt napokban. Mekkora erősítést jelentenek? 

Biztosan segítségünkre lesznek, hiszen mélyebb lett a keretünk és nő az egészséges rivalizálás. Egyelőre korai értékelni, az idő majd megmutatja, hogy mire képesek, és nem is az én tisztem véleményt formálni. 

Milyen az idei Brassó?

A szezon elején kicsit küzdöttünk azzal, hogy kialakítsuk az identitásunkat, de most már a jó úton vagyunk. Jól védekező csapat akarunk lenni, amely ellen nehéz játszani, és amelyben a kapu előtti helyzetekben is megvannak a szükséges képességek, hogy olyan jó legyen, mint a liga bármelyik együttese. 

Miben kell még javulni?

Mindig és mindenben lehet javulni, fejlődni. Napról napra haladunk, és ha valamit meg kell beszélni, akkor megtesszük, megvitatjuk, bármely területről legyen is szó. 

Mit gondolsz a ligáról, mennyit erősödött?

Tetszik, hogy a liga évről évre szorosabb. Most egyik meccset sem lehet könnyelműen venni, mert bárki legyőzhet bárkit. Nekem ez nagyon tetszik. 

Magyarországi túra következik. Mit vársz a következő három meccstől?

Már csütörtökön, a FEHA ellen jól akarunk kezdeni, egy győzelemmel, aztán ugyanúgy folytatni tovább, lépésről lépésre. Hiszem, hogy meg tudjuk nyerni mindhárom meccset, de tudjuk, hogy milyen a sport, mindegyik nap és mérkőzés más és más. A lényeg, hogy élvezzük a játékot.