A hét játékosa: Radim Valchar

2020.11.28. 12:00 |

Több nagyszerű teljesítményt is láthattunk az Erste Liga legutóbbi mérkőzésein. A Corona Brassó mind a három mérkőzését megnyerte, és a csapatból többen is esélyesek voltak a hét legjobbja címre. A választás Radim Valcharra esett: a cseh csatár győztes gólt szerzett az FTC ellen a hosszabbításban, a Dunaújváros elleni két találata mellett egyet előkészített, míg a Titánok elleni sikerből három assziszttal vette ki a részét.

Radim Valchar 1989-ben született Karvlnában. A cseh játékos a Vitkovice utánpótlás rendszerében nevelkedett, a felnőtt csapatnál pedig egyetlen mérkőzésen mutatkozott be, mielőtt Észak-Amerikába költözött, hogy a juniorok között a WHL-ben próbáljon szerencsét. Összesen három szezont töltött a Portland Winter Hawks és a Lethbridge Hurricane csapatánál. Miután a WHL-ből hazatért, a cseh harmadosztályban, majd a szlovák másodosztályban játszott, és a Bardejovval kétszer is megnyerte a második vonalat. Utána Franciaországba került, a Gapban két évet húzott le, és 2015-ben aranyérmes lett. A következő idényben a finn második ligában, aztán a Bordeaux-ban játszott. 2016-ban szerződött a Csíkszeredához, és a magyar bázisú liga meghatározó csatára lett. Három évet töltött a Sportklubnál, végig 1-nél magasabb pont / mecccses átlaggal. 2019 tavaszán Erste Liga-ezüstérmes lett. Utána viszont nem játszott többet a klubban, amellyel jogi vitába keveredett. Hónapokat hagyott ki, és végül 2020 februárjában a DVTK Jegesmedvékhez került a sikeres próbajáték után, a szlovák Extraligában 14 meccsen 13 pontot gyűjtött. Nyáron alá tudott írni a Brassóhoz, és azóta a Corona legeredményesebbje, 8 meccsen 16 pontnál tart.

Szerepelt U18-as és U20-as világbajnokságon cseh színekben. Megkapta a román állampolgárságot, és játszana a válogatottban is, de a debütálás még várat magára.

A Brassó remekül kezdte a szezont. Mi a titok?

Nagyszerű társaság jött össze, és mindenkit csak az a cél vezérel, hogy keményen dolgozzunk és nyerjük meg a meccseket, ez lehet az oka a jó szereplésnek.

Te is sok pontot szereztél már, és a sorotok nagyon eredményes. Hogyan tudtátok ilyen gyorsan össszecsiszolódni?

Arra törekszünk, hogy sokat beszéljünk, ha valakinek valamilyen gondja akad, mondja el a másiknak és találjunk megoldást. Igazán élvezem, hogy ebben a sorban játszhatok. 

Mire lehet képes a Brassó idén?

Éhesek vagyunk a győzelemre, meg akarjuk nyerni a ligát. 

Ehhez mely területeken kell még fejlődni?

Nemcsak hokicsapatként, hanem az élet minden területén mindig lehet javulni, fejlődni valamiben. Mi pedig mindennap megpróbálunk még jobbá válni. 

Hamarosan volt csapatoddal, a Csíkszeredával is találkoztok. Mennyire lesz különleges neked az a meccs?

Az elején még gondolkodtam rajta, hogy milyen lesz majd, de őszintén, most már nem foglalkozom ezzel. Minden meccset izgatottan várok, attól függetlenül, hogy ki az ellenfél.

Milyennek ítéled meg az Erste Liga erősségét a korábbi szezonokhoz képest?

A liga minden évben egyre jobb és jobb lett. A fiatal játékosok fejlődnek, jobban korcsolyáznak, ügyesebb a botkezelésük, de ez nem csak itt, hanem a világ többi részén is igaz. Ha pedig néhány nagy név is ide igazol, akkor csak még erősebbé teszi a bajnokságot.