A hét játékosa: Nagy Gergő

2023.01.27. 12:00 |

Mindhárom mérkőzését megnyerte az FTC-Telekom az előző játékhéten, így még van esélye az ötödik hely megszerzésére. Nagy Gergő csapatkapitány három góllal és két asszsiszttal járult hozzá a sikerekhez, ezzel a hét legjobbja lett.

Nagy Gergő a sportág egyik fellegvárában, Dunaújvárosban született 1989-ben. Több olyan játékossal együtt nőtt fel, akikkel később a válogatottban is szerepelt. Később Fehérvárra igazolt, ahol bemutatkozott a felnőttek között. Egy szezont a Red Bull Salzburg utánpótlásában töltött. Visszatért Fehérvárra 2008-ban, és az EBEL-csapat stabil tagjává vált. 2012-ben Miskolcra igazolt, majd a Nové Zámykban is szerepelt, mielőtt Észak-Amerika felé vette az irányt. Két szezont töltött a tengerentúlon, és játszott a CHL-ben, az ECHL-ben és az AHL-ben is. 2015-ben hazatért és újra a Fehérvár játékosa lett, majd a MAC-hoz igazolt egy évvel később. 2017 őszén, szezon közben ismét Amerikába költözött, a Quad Cityvel az ECHL-ben játszott. 2018 nyarán elfogadta az FTC ajánlatát, a csapat kapitánya lett. Két Erste Liga-aranyérmet szerzett, tavaly második lett, 2020 januárjában pedig a Magyar Kupát is megnyerte a zöld-fehérekkel. A mostani szezonban is a csapat legeredményesebbje, húzóembere, 31 mérkőzésen 45 pontot gyűjtött.

A válogatottat U18-as és U20-as szinten is képviselte, a felnőttek között pedig a 20008-2009-es szezon óta kap szerepet.  Játszott két A csoportos világbajnokságon, a tavalyi ljubljanai feljutás során pedig a válogatott kapitánya volt.

Az utóbbi három meccsben közös, hogy mindegyiket a végén, akár az utolsó harmadban vagy az utolsó percekben nyertétek meg. Ez azt mutatja, hogy a fejek és az erőnlét is rendben van?

Elég sokat dolgozunk Kiss Áron vezetésével az erőnlétünkön. Most helyén volt az erőnlétünk és a szívünk is. Ehhez nagyon jó kapusteljesítmény párosult mindhárom meccsen, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy győzhessünk. Mindennek az egyvelege eredményezte ezt a három sikert.

A Csíkszereda elleni rangadón Te döntöttél a hajrában. A címvédő ellen mindig értékesebb a győzelem?

Két hasonló csapat találkozott. A Csíkszeredának volt előtte egy meccse, arra tudtunk építeni, hogy mi kicsit frissebbek leszünk, ez fordította a javunkra a végjátékot. Nagy Kristóf azon a meccsen is remek teljesítményt nyújtott. Már hetek óta nagyon jól véd, óriási tartást ad a csapatnak, de remélem, hogy a csúcstól még így is messze van.

És a csapat mennyire van a csúcstól? A döcögősebb kezdés után már ott tartotok, ahol ilyenkor kellene?

Közhely szokott lenni, hogy egy csapat ott tart, ahol tartani kell, hiszen minden meccsre mindenki úgy megy ki, hogy győzni szeretne, legyen az a szezon elején vagy a végén. Sajnos nálunk nem állt össze a gépezet az idény első felében, többször sérülésekkel és betegségekkel is bajlódtunk, de ez nem mentség, a többi csapatnál is előfordultak ilyen esetek. Nem volt meg az elején a kémia a társaságban. Menet közben érkeztek új emberek, és most kezdünk egyre jobban összeállni, az öltöző is, és ez látszik az eredményeken is. Megismerjük egymást egyre jobban, elkezdtünk egymásért játszani, küzdeni, ennek köszönhetően tudunk az utóbbi időben győzni. Ráadásul amikor rosszul játszunk, azokat a meccseket is meg tudjuk nyerni, ez jó jel a rájátszás előtt.

A december végi UTE elleni meccs volt a fordulópont?

Nem lehet ezt egy meccsre visszavezetni, ez egy folyamat része. Idő kell megismerni egymást, az új játékosokat. Ahogy egyre több időt töltünk együtt, egyre többet beszélgetünk, összehangolódunk, és ennek a jótékony hatásait érezhetjük a jégen is.

Hogy látod, a rájátszásra majd senki sem választja jó szívvel a Fradit?

Majd az idő eldönti, nem tudok a többi csapat fejével gondolkodni, és lehet, hogy van, aki szívesen játszik velünk, bár az igaz, hogy a mostani csapat más, mint a novemberi volt. Remélem, hogy innen is van még út felfelé és javulhatunk. Meglátjuk, ki választ majd minket, de még akad feladatunk, hiszen három nehéz idegenbeli meccs vár ránk az alapszakaszban, és még nem dőlt el, hogy ki fog a kvalifikációban szerepelni, ezért pontokat kell szereznünk. Megyünk a vesztett pontok alapján első BJA-hoz, szeretnénk borsot törni az orruk alá, ami eddig még nem sikerült idén. Aztán utazunk Miskolcra, ahol sosem egyszerű játszani. A DVTK jó csapatot rakott össze, jók a fiatalok is, ellenük elveszítettük a legutóbbi két meccset. A végén pedig az egyre lendületesebben és tehetséges FEHA ellen zárjuk az alapszakaszt. Nem egyszerű a sorsolás, de az utolsó pár hét eredményei bizakodásra adnak okot.

Az utolsó meccs új helyszínen, Ajkán lesz. Mennyire dob fel egy ilyen alkalom?

Jó érzés, amikor olyan helyen játszhatunk, ahol még ismerkednek a felnőtt hokival. Szép a csarnok, reméljük, hogy megtöltik és telt ház előtt szerepelhetünk, ez a mi teljesítményünkre is plusz hatással bír. Jó kezdeményezésnek tartom ezt, reméljük, még többen megszeretik majd a hokit Ajkán és környékén. Igyekszük jó teljesítményt nyújtani, közönségszórakoztató játékot bemutatni és elhozni a három pontot.