A hét játékosa: Nagy Gergő

2021.02.23. 10:00 |

Három vereség után három győzelemmel zárta le az alapszakaszt az FTC-Telekom, legyőzve két nagy erdélyi riválisát is. Az együttes jelenleg az első helyen áll, és biztos, hogy másodiknál nem lesz rosszabb az alapszakaszban. A három erdélyi győzelemhez három góllal és négy assziszttal segítette csapatát Nagy Gergő, így ő lett a hét legjobbja.

Nagy Gergő a sportág egyik fellegvárában, Dunaújvárosban született 1989-ben. Több olyan játékossal együtt nőtt fel, akikkel később a válogatottban is szerepelt, így mások mellett Mestyán Istvánnal, a Hetényi testvérekkel, Benk Andrással, Magosi Bálinttal és Pozsgai Tamással. Később Fehérvárra igazolt, ahol bemutatkozott a felnőttek között. Egy szezont a Red Bull Salzburg utánpótlásában töltött. Visszatért Fehérvárra 2008-ban, és az EBEL-csapat stabil tagjává vált. 2012-ben Miskolcra igazolt, majd a Nové Zámykban is szerepelt, mielőtt Észak-Amerika felé vette volna az irányt. Két szezont töltött a tengerentúlon, és játszott a CHL-ben, az ECHL-ben és az AHL-ben is. 2015-ben hazatért és újra a Fehérvár játékosa lett, majd a MAC-hoz igazolt egy évvel később. 2017 őszén, szezon közben ismét Amerikába költözött, a Quad Cityvel az ECHL-ben játszott. 2018 nyarán elfogadta az FTC ajánlatát, a csapat kapitánya lett. Az elmúlt két idényben egyaránt bajnoki címet ünnepelhetett – előbb 75, majd a félbeszakadt idényben 69 pontot gyűjtve –, 2020 januárjában pedig a Magyar Kupát is megnyerte a zöld-fehérekkel. A mostani szezonban 41 pontot gyűjtött.

A válogatottat U18-as és U20-as szinten is képviselte, a felnőttek között pedig hat világbajnokságon szerepelt, ezek közül kettő is A csoportos volt.

Kilenc pontot szereztetek a túrán. Mennyire vagy elégedett?

Maradéktalan nem lehetünk elégedettek. Sportemberek vagyunk, mind a négy meccsünket meg szerettünk volna nyerni, de jó, hogy az egész túra alatt javuló tendenciát mutattunk és egyre magabiztosabban játszottunk. Sikerült megnyerni a Csíkszereda ellen a második meccset, aztán Gyergyóban igazi csapatmunkával győztünk, mindenki hozzátette a magáét, és külön gratulálok Kikónak (Nagy Kristófnak) a shutoutjához. A Brassónak pedig szerettünk volna üzenetet küldeni, ha esetleg a későbbiekben találkozunk, hogy nem lesz egyszerű dolguk ellenünk. Boldogok vagyunk, hogy az utolsó három meccset megnyertük és jó hangulatban utaztunk haza.

Tízmeccses győzelmi sorozata volt a csapatnak, utána jött egymás után három vereség. Mi nem működött akkor?

Nehéz erre válaszolni. Mindenki nyerni akar, és lehet, hogy a hosszú győzelmi szériától kicsit kényelmesebbé váltunk. A DEAC egy jól védekező és kontrázó csapat, le tudott minket győzni. Aztán jött a MAC HKB, amely addig nem nyert ellenünk a szezonban, biztosan motiváltan léptek jégre emiatt. Jött egy nyolcnapos szünet, talán ez sem tett jót, és így érkeztünk meg Csíkszeredába. Amúgy sem egyszerű ott játszani, így meg aztán főleg. Szerencsére összekaptuk magunkat a vereség után, és úgy néz ki, hogy kilábaltunk a kisebb hullámvölgyből.

Az, hogy a Csíkszeredát és a Brassót ennyire magabiztosan vertétek meg, mennyire volt az erődemonstráció része?

Nem nevezném erődemonstrációnak. Miután az első csíkszeredai meccset elveszítettük, fűtött minket a visszavágás vágya, szerettük volna ellenük jól befejezni az alapszakaszt, szerencsére ez sikerült is. A Brassó elleni párharcot nézve 2-1-re vezettek ellenünk, ezt is szerettük volna kiegyenlíteni és megadni magunknak az esélyt arra, hogy az élre álljunk.

És mindhárom meccset remekül kezdtétek.

Igen, jó kapusteljesítmény volt mögöttünk, Kristóf és Geri is jól védett, ez pedig tartást adott a csapatnak. Elöl szerencsére is szükség van, most ebből is kijutott, hiszen nem mindennapi, hogy öt gólt szerzünk tíz perc alatt, főleg nem Csíkszeredában. Brassóban is sikerült jól kezdeni, de ismétlem, a kapusteljesítmény fontos volt mindegyik meccsen.

Ősszel arról beszéltünk, hogy nem akkor kell csúcsformában lenni, hanem majd február, március körül. Most ott tart a csapat, ahol ilyenkor kell?

Szerettük volna megnyerni az alapszakaszt. Most vezetjük egy ponttal, de a Brassónak még három meccse van hátra, ha egyet behúznak, akkor másodikként zárunk. Nem lenne tragédia ez sem. Lesz egy hetünk, hogy felkészüljünk a rájátszásra. A lényeg, hogy javuló tendenciát mutatunk. Nehéz helyzetbe sodortuk magunkat az első csíkszeredai vereséggel, de amikor kellett, össze tudtunk állni, és fontos győzelmeket értünk el, most pedig önbizalommal telve várhatjuk a folytatást. Nem lesz senkinek sem könnyű dolga ellenünk.

Hét pontot szereztél az utóbbi meccseken, akkor a saját teljesítményedre is a javuló tendencia a jellemző?

Örülök, hogy hozzá tudtam tenni a csapat teljesítményéhez. Még vannak hullámhegyek és hullámvölgyek a játékomban, ezt szeretném minél kiegyensúlyozottabbra hozni, hogy folyamatosan jól tudjak teljesíteni, és segítsek a csapatnak abban, hogy sikeresek legyünk a folytatásban.

A szezon közben érkezett Kóger Dániel beilleszkedése mennyire könnyen ment?

Nagyon hamar beilleszkedett, egy hét sem kellett neki. A csapat nagy részét ismerte, barátok is vagyunk. Szerencsére zökkenőmentes volt az érkezése, fontos tagja a csapatnak az öltözőben és a jégen is, örülök, hogy a Ferencvárosban szerepel.

Most ez a hét mivel telik: pihenés, számolgatás?

Most kaptunk két napot, ami nagyon jól jön, mindenki kicsit fel tud töltődni. Meglátjuk, hogy alakul. Szerdától készülünk újra együtt. Ha a Brassó végez az élen, akkor nem mi választunk először, de meg fogjuk találni így is, hogy mivel lehetünk sikeresek az ellen a csapat ellen, akivel játszanunk kell.