A hét játékosa: Mihály Ákos

2019.10.10. 07:30 |

A Fehérvári Titánok legutóbbi három mérkőzését megnyerte az Erste Ligában. Az együttesben többen is jó teljesítményt nyújtottak. A három sikerből három góllal és két assziszttal vette ki a részét Mihály Ákos, aki a Vasas ellen a hosszabbításban győztes találatot szerzett, így ő lett A hét játékosa.

Mihály Ákos 1999-ben Csíkszeredában született. A helyi együttesben nevelkedett, majd 2014-2015-ben egy szezont az Egyesült Államokban töltött. Fehérvárra került, és az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián játszik azóta is. Kétszeres EBJL- és EBYSL-bajnok, volt a playoff gólkirálya is az osztrák sorozatban. Az Erste Ligában az előző szezonban debütált, 57 meccsen 17 gól és 27 pont volt a mérlege, amivel kiérdemelte az év újonca díjat.

Játszott U18-as és U20-as vb-n is, februárban pedig Bledben bemutatkozott a felnőttválogatottban is, egy gólpasszt adva.

A Fehérvári Titánok a legutóbbi három meccset megnyerte az Erste Ligában. Mi kellett ahhoz, hogy így elkapjátok a fonalat a gyengébb kezdés után?

Először is fejben kellett rendet tennünk. Sok gond volt a védekező játékunkkal, de ugyanúgy a támadó játékunkkal is. A védekezést gyakoroltuk sok edzésen keresztül, és ebben sokat is fejlődtünk. Most azon vagyunk, hogy a támadásban is javuljunk, mert a góllövés még hiányos.

A szezon elején még csak asszisztjaid voltak, de az utóbbi meccseken már neked is ment a gólszerzés. Átszakadt valamilyen gát?

Igen, megtaláltam a góllövő ütőmet. Örülök, mert kicsit rá voltam stresszelve, hiszen nem úgy indult a szezon, ahogy elvártuk a csapattól és én is magamtól. Most azonban megtört a jég, elindultunk felfelé.

A mentális részt, a koncentrációt hogyan fejlesztitek?

Egyénileg is dolgozunk rajta, és csapatprogramokat is szerveztünk, hogy együtt jöjjünk ki a gödörből -  ez sikerült is.

Az utóbbi meccseken a második sorban együtt játszottál az egyik új igazolással, Mitch Zionnal is. Vele hogy alakult ki ilyen gyorsan az összhang?

Már az augusztusi edzéseken volt minitorna, és már akkor ráéreztünk egymás játékára. Ő is jól lát a pályán, és szerintem én is, ezért van sok gólpasszom. Két ilyen kategóriája játékos pedig jól érzi egymást a jégen.

Emberelőnyből sok gólt szerez a csapat. Ezt mennyit gyakoroljátok?

Elég sokat foglalkozunk vele. A rossz szériában a speciális játék sem működött megfelelően, de ahogy javultak az eredmények, látszott, hogy kezd összeállni az a két sor, amely jól megy és jól érzik egymást a tagok a jégen.

Fiatal a csapatotok, ahol nem is feltétlenül az eredményesség, hanem a hosszabb távú fejlődés a cél. Ti hogyan élitek meg ezt a helyzetet?

Mindenki fejlődni akar, azért kerültünk a Titánokhoz, mert javulni akarunk, sok játékidőt a jégen és hosszú távon az EBEL-csapatban szerepelni. Tudjuk, hogy ez nem mindenkinek adatik meg. Rosszul esik, ha kikapunk, de meg kell érteni, hogy vannak nálunk jobbak. Azért harcolunk, edzünk, hogy ez megváltozzon. Most azon vagyunk, hogy minél hosszabb legyen a győzelmi szériánk.

Az előző szezon végén elnyerted a Kósa Kupát, azaz a legjobb újoncnak járó elismerést, valamint megkaptad az Erste Higgy Magadban! program év felfedezettjének járó díját is. A tavalyi évvel már magasabbra tetted a mércét?

Nem akarok magamra nagy nyomást helyezni. Nem várom magamtól, hogy jöjjenek a gólok, gólpasszok. Persze ha nem jönnének, akkor egy idő után rástresszelnék, de szerencsére mostanában nincs gond ezzel. Szeretnék ugyanannyi pontot elérni, mint tavaly, de jó lenne még magasabbra tenni a lécet.

Testvéred, Ede Brassóban játszik. Milyen az, amikor két fivér a pályán találkozik egymással ellenfélként?

Szoktunk egymással meccs előtt beszélni, viccelődni, de a jégen ez eltűnik. Tavaly is és idén is előfordult, hogy leütközött, én pedig visszaadtam. Ez a hoki. Nem nézzük, hogy ki van ott. Nem azért megyünk oda, hogy úgy ütközzünk, hogy lent maradjon. Mindenki a saját játékát játssza. Ha meg kell küzdeni egy korongért, megküzdünk. Én élvezem az ilyen találkozókat, szerintem ő is.

A Titánokkal mi a cél idén?

Szeretnénk az első ötbe bekerülni, aztán a rájátszásban minél tovább menetelni.

Mikor láthatnak a szurkolók a fehérvári EBEL-csapatban?

Beszéltünk már erről az edzőkkel, augusztusban a Titánokból egy sor az EBEL-csapattal készült. Számítanak ránk, minden meccsen figyelnek minket. Számítok arra, hogy egy-két meccsen kapok szerepet, de ha mégsem, akkor sem bánkódom. A közeljövőben szeretnék az EBEL-csapatban játszani.

A válogatottban az előző szezonban bemutatkoztál. Számítasz újabb meghívóra?

Újabb edzői stáb van a válogatottnál, ez új esély megmutatni magamat. Szeretnék idén is játszani a felnőttválogatottban, remélem, lesz erre lehetőségem.