A hét játékosa: Leo Fitzgerald

2018.09.27. 07:30 |

Izgalmas játékhéten van túl az Erste Liga. Az élen jelenleg a Csíkszereda és az FTC-Telekom áll azonos pontszámmal. A Ferencváros három győzelmet aratott, amelyeken Leo Fitzgerald hét ponttal segítette csapatát, így ő lett A hét játékosa.

Leo Fitzgerald a kanadai Port Alberniben, Brit Columbia tartományban született, és igazi hokicsaládban nőtt fel, hiszen ikertestvéreivel együtt jégkorongozott. A hármasikrek közül Leo mellett Myles is a Ferencváros játékosa nyár óta, igaz, egyelőre sérült, míg Gerry a Minnesota Wildhoz tartozik, az AHL-es Iowánál szerepel. A testvérek utánpótlásszinten játszottak a BCHL-es Nanaimo Clippers, a Prince George Spruce Kings és a Victoria Grizzlies együttesében is. A Prince George-ban csapattársuk volt az Edmonton Oilers játékosa, Jujhar Khaira. Leo és testvére a Bemidji State University csapatában szerepeltek az egyetemi bajnokságban. Miután végzett, az ECHL-es a South Carolina Stingray alakulatába került, ahol először nem játszott együttes testvéreivel. Ez azonban nem tartott sokáig, hiszen nyáron az FTC-hez igazolt Mylesszal együtt. 

Az FTC-Telekom eredményes hetet zárt, amiből alaposan kivetted a részed. Minek köszönhető a sikeres szereplés?

Egyre jobban megszokom, hogy milyen a játék a ligában és a nagyobb jégfelületen. Sokat segít, hogy egyre jobban megismerem a társaimat, egyre jobban összeszokunk. Tudnunk kell, hogy hova helyezkedik a másik, és így sokkal proaktívabban kell játszani.

Amellett, hogy együtt szerepelhetsz a testvéreddel, mi volt a legfőbb oka, hogy az FTC-Telekomot választottad?

Az ügynököm megfelelő helyet keresett nekem, és egyszer csak jött ez a lehetőség. Már hallottam az itteni hokikultúráról, és Magyarországra mindig el akartam jönni. Azt hallottam, hogy az Erste Ligában is nagyszerű játszani.

Milyenek az első benyomásaid a ligáról?

Nagyobb a pálya és gyors a játék. Nem igazán tudtam, hogy mire számítsak, de jó a hoki és vannak erős csapatok. Alkalmazkodnunk kell a különböző játékstílusokhoz a bajnokságban.

Mik a céljaid a szezonban?

Nem tűztem ki semmilyen célt. Eredményes akarok lenni és segíteni a csapatot, amennyire csak tudom.

Milyen érzés volt, amikor mindkét testvéreddel együtt játszottál?

Igazán menő, hogy mindig mellettem volt a két testvérem, ami azt is jelentette, hogy ha új csapathoz kerültünk, akkor is volt már két olyan társ, akit ismertünk. Ez sokkal könnyebbé tette a dolgokat, bárhova is mentünk. Csak akkor nem játszottunk együtt, ha valamelyikünk sérült volt, illetve az előző szezonban változott, amikor az ECHL-ben szerepeltem. Végig együtt voltunk az egyetemen is, néha az edzők ugyanabba a sorba is raktak minket. Ez az első teljes szezon, amikor mind a hárman nem játszunk együtt.

A hoki előtt színészkedtetek is. Miért mégis a sportot választottátok?

Szerepeltünk két filmben még gyerekként. A nagynénénk jelentkezett meghallgatásokra a nevünkben viccből, de végül bekerültünk a Minizsenik című filmbe, majd néhány évvel később a folytatásba is. Sportolni is akartunk, nem csak színészkedni, és a hokit választottuk, ami mellett aztán ki is tartottunk.