A hét játékosa: Justin Hodgman

2021.01.12. 09:00 |

Az FTC-Telekom vezeti az Erste Ligát, miután az előző játékhéten mindhárom mérkőzését megnyerte, kétszer a Dunaújváros, egyszer pedig a Gyergyó ellen. Ezeken a találkozókon összesen hat pontot szerzett Justin Hodgman, az egykori NHL-es és KHL-es kanadai csatár, így ő lett a hét legjobbja.

Justin Hodgman 1988-ban született a kanadai Bramptonban. Szülővárosában kezdett játszani, majd 2005-ben az amerikai Erie Otters csapatához került az OHL-be. 2009-ben mutatkozott be az ECHL-ben a Toledo Walleye együttesében, majd ugyanebben az idényben az NHL előszobájának számító AHL-ben is jégre lépett, a Toronto Marlies csapatával. Több ECHL-es és AHL-es csapatban is megfordult, 2010-ben pedig IHL-bajnoki cím nyert a Fort Wayne Komets-cel, a rájátszásban a remekelve.

2011-ben a finn Lahti Pelicanshoz igazolt, ahol csapattársa volt a gyergyói Tero Koskiranta is. Közel járt a gól / meccs mutatóhoz, és végül ezüstérmet szerzett az együttessel. Innen a KHL következett, és a Metallurg Magnyitogorszkban olyan sztárokkal játszott együtt, mint a Stanley Kupa-győztes Jevgenyij Malkin, Szergej Goncsar és Ryan O’Reilly. A világ második legjobb bajnokságában 11 góllal és 20 assziszttal tette le a névjegyét Hodgman. A következő szezonban a Metallurg után a Torpedo Nyizsnyij Novgorod és az Admiral Vlagyivosztok együttesében is jégre lépett, utóbbival rájátszásba jutva. 2014-ben az NHL-ben szereplő Arizona Coyotes szerződtette, így az elitligában is játszott öt meccsen, egy gólt szerezve.  Az AHL-es Portland Pirates, majd a Chicago Wolves következett, és innen tért vissza Európa, a svéd Örebróban is bemutatkozott. 2016-ban A cseh ligára váltott, de Pardubice után visszatért a finn Pelicanshoz. Ezután ismét a tengerentúlon bizonyított, az ECHL-es Fort Wayne-nél töltött két jó idényt. A legutóbbi szezont a német bajnokságban, a Krefeld színeiben teljesítette, majd 2020 nyarán az FTC-Telekomhoz írt alá. 22 meccsen 10 gól, 22 assziszt a mérlege az Erste Ligában.

Az FTC megnyerte a legutóbbi négy meccsét, az előző héten mind a hármat. Mire volt szükség a teljesítmény feljavulásához?

Jó hét van mögöttünk. December végén az egymás után vereségek ébresztőként, figyelmeztetésként hatottak. Küzdöttünk azzal, hogy belőjük a helyzeteinket, csapatként sem úgy játszottunk, ahogy általában szoktunk. Aztán visszataláltunk a kompakt játékunkhoz és kihasználtuk a lehetőségeinket.

Az előző héten három gól, három assziszt volt a mérleged. Elégedett vagy?

Örülök a teljesítménynek, de sosem vagyok elégedett. Mindig többel akarom győzelemhez segíteni a csapatomat. Lassan alkalmazkodom az új posztomhoz szélsőként, de ez jó kezdésnek számít. A sortársaim is megérdemlik ezt a díjat ugyanannyira, mint én.

Az első és a második sorban is játszottál már, különböző társakkal. Hogyan sikerül könnyen alkalmazkodnod?

Mindannyian képesek vagyunk alkalmazkodni a sorokbeli változtatásokhoz, mert bízunk az edzők döntésében és a játékrendszerben. A kémia nagyon jónak tűnik az egész csapaton belül. 

Vezeted az FTC házi pontlistáját. A korábbi csapataidban is jóval több asszisztod volt, mint gólod. Ez az önzetlenség és kiszolgálás a játékod egyik erőssége? 

A passzolás és a játékszervezés mindig is erős tulajdonságomnak számított. Megtalálni egy üresen álló társat, előkészíteni neki a helyzetet – ez tölt el a legnagyobb elégedettség. Szívesebben adok gólpasszokat, de természetesen továbbra is szeretek én is eredményes lenni.

Miben javulhat még az FTC a hátralévő hetekben? 

Rengeteg dologban lehet még előrelépni. Maradjunk a rendszerünknél, maradjunk egységesek, okos és folyamatos letámadás, csapatszintű védekezés – ezek azok a területek, amelyekre folyamatosan építenünk kell.

Hogyan jött a lehetőség tavaly nyáron, hogy Magyarországra igazolj?

Keaton Ellerbyn keresztül. Amikor láttam, hogy ide igazol, írtam neki és megkérdeztem a lehetőségről. Ez számomra is tökéletesnek tűnt. Összekapcsolt az edzői stábbal és onnan már mindent meg tudtunk beszélni.

Mit gondolsz az Erste Ligáról?

Nagyszerű bajnokságnak tartom. A liga tele van tehetségekkel és a kapusoknak is nehéz gólt lőni. Minden meccs olyan, mint egy csata, köszönhetően az itt tapasztalható munkamorálnak. Élvezem, hogy itt játszhatom.

Megfordultál az NHL-ben, a KHL-ben, a Liigában és a DEL-ben is. Ki volt a legjobb csapattársad és a legkeményebb ellenfeled? 

Ha a képességek alapján kell dönteni, akkor Jevgenyij Malkin, aki a centerem volt, amikor Magnyitogorszkban szerepeltem. Különleges hokis, szerencsés vagyok, hogy mellette játszhattam. A legkeményebb ellenfélre nehéz válaszolni. Az a stílus, ahogy én játszom, sok nem kívánt agressziót vált ki a másik csapatból, így jó sokan vannak, akik időként megkeserítették az életemet a jégen. 

Mi lepett meg Magyarországon a legjobban?

A magyarok hozzáállása. Nem tudtam, hogy mire számítsak, de sok országban, ahol korábban megfordultam, hűvös emberekkel találkoztam. Élvezem, hogy itt mennyi nagyszerű és a társaságot kedvelő emberrel futottam már össze. A csapatban a kémia nagyon jó, minden nap élvezek edzésre menni és találkozni a srácokkal. Már barátokra is szert tettem Budapesten, amiért nagyon hálás vagyok.