A hét játékosa: Joshua Shalla

2019.10.02. 16:06 |

Mindhárom magyarországi mérkőzését megnyerte a Csíkszereda, legyőzve az FTC-t is. A még veretlen Sportklubban többen is remekeltek. A sikerekből négy góllal és három assziszttal vette ki a részét Joshua Shalla, így a kanadai csatár lett A hét játékosa.

Joshua Shalla 1991-ben született az ontariói Oshawában. Három egymás utáni pont/meccses OHL-es junioridényt teljesített, és 2011-ben a 4. kör 94. helyén draftolta a Nashville Predators, de az NHL-ben nem játszott. Megfordult az AHL-ben és az ECHL-ben, csapattársa volt korábban Kóger Dániel és Hetényi Zoltán is. Egy fél szezont töltött a brit Nottingham Panthersnél. Legutóbb az Indy Fuelben 69 meccsen 30+31-ig jutott. Nyáron több kanadai társával együtt Csíkszeredára költözött.

Jól kezdte a szezont a Csíkszereda. Mi áll a sikerek hátterében?

Mindenki belead mindent. Keményen dolgozunk, és gyorsan sikerült összehangolódni a jégen, egymásért játszunk és küzdünk. Az, hogy több meccsen is sikerült hátrányból fordítanunk, csak még jobban összekovácsolt minket.

Eredményesen játszol az első és a második sorban is. Gyorsan kialakult az összhang a társakkal?

Nagyszerű játékosok mindannyian, szerencsések vagyok, hogy velük játszhatok. Taratuhinnal és Titivel (Becze Tihamér) jól összepasszolunk, megvan a kémia. Mac (Kurtis McLean) és Broph (Evan Brophey) NHL-ben is szerepelt, okos játékosok, nekem csak a megfelelő helyen kell lennem a megfelelő időben.

Hogy jött a csíkszeredai lehetőség a nyáron?

Kerestem a lehetőségeket, és egy ismerősöm szólt róla, akivel Nottinghamben játszottam együtt. Beszéltem Jason Morgannal, és láttam, hogy még kiket igazolt a csapat. Jó lehetőségnek tűnt, így hát belevágtam.

Mennyi idő kell az észak-amerikai stílus meghonosításához a csapatnál?

Nem tudom pontosan. Nyilván egyszerűbb alkalmazkodni, ha valakivel ugyanazokat a nézeteket vallod a játékról, de a keretünkben jó játékosok vannak, elég okosak. Egy oldalon állunk, ugyanarra tartunk, így nem lehet gond.

Milyennek tartod az Erste Ligát?

Jó és gyors a játék, sok az erős csapat. Szórakoztató ellenük játszani, vannak intenzív meccsek. Sok jó játékos van a ligában.

Erdélyi rangadón és az FTC elleni rangadón is játszottál már. Hogy tetszett a hangulat?

Nagyon! Sok a szurkoló a meccseken, akik végig drukkolnak, ez pedig nagy energiát ad nekünk. Az ilyen meccsekre igazán felpörög az ember.

Mik a fő különbségek és hasonlóság az itthoni és az észak-amerikai stílus között?

Itt kicsit több idő van a koronggal bánni. Kevesebb az ütközés, így talán egy másodperccel több áll rendelkezésre a játékra. Néhány pálya viszont kisebb, így mégsincs meg ez a plusz idő.

Milyen típusú játékosnak tartod magad?

Gólszerzőnek, akinek technikája és ereje is van. Nem osztok ki sok ütést, de a méreteimet kihasználom akár a sarokban, hogy megvédjem a korongot.

Az NHL-be is draftoltak. Mi hiányzott ahhoz, hogy be is mutatkozz a ligában?

Ez jó kérdés. Nem az erőfeszítés hiánya, inkább talán a megfelelő lehetőség miatt alakult így. Így is elég szerencsés vagyok, hogy profi játékos lettem, ebből élhetek. Menő, amikor elhangzik a neved a drafton, de aztán nem mindenkinek jön össze.

Ki volt a legjobb játékos, akivel együtt szerepeltél, és ki volt a legkeményebb ellenfél?

A finn Pekka Rinne lejött hozzánk Milwaukee-ba pár meccset játszani az AHL-ben, és edzésen nem tudtunk neki gólt lőni. A két meccse közül egyiken sem kapott gólt. Az ellenfelek között sok kemény volt, talán Anthony Peluso ellen volt a legijesztőbb játszani.

Mik a célok erre a szezonra?

Győzni mindenhol, ahol lehetséges: az Erste Ligában, a román bajnokságban és a kupában is. Az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk azért, ami ezek eléréséhez kell.