A hét játékosa: Jordon Cooke

2020.02.22. 08:00 |

A Gyergyói HK hibátlan mérleggel nyerte meg az Erste Liga középszakaszának alsóházát. Az utolsó négy mérkőzésen mindössze két gólt kapott a csapat, így a legutóbbi játékhét legjobbja a gárda kanadai kapusa, Jordon Cooke lett.


Jordon Cooke 1993-ban született az albertai Leducben. A helyi együttesben kezdett játszani az AMHL-ben, és 2010-ben elnyerte a rájátszás legjobbja címet. A WHL-es Kelowna Rocketshez került, ahol szintén megválasztották a legjobb kapusnak. 2014-től az egyetemi ligában szerepelt a University of Saskatchewan színeiben, és háromszor is a konferencia legjobb hálóőre lett, az All-Star csapatba is többször bekerült.

2018-ban a francia Gap játékosa lett, 91 százalékkal védett, majd a rájátszásban javított a mutatón. Tavaly nyáron a Gyergyó ajánlatát választotta, és az Erste Ligában a védési hatékonyságban, valamint a meccsenkénti kapott gólok átlagában is a legjobb lett.

Tagja volt a 2016-os Spengler Kupa győztes kanadai válogatottnak, de a tornán nem játszott.

 A Gyergyó tökéletes mérleggel nyerte meg az alsóházat a középszakaszban. Mi kellett ehhez a remek formához?

Felsorakoztunk a csapat taktikája, rendszere mögé, a védekezésünk szisztematikus, összeszedett lett. A playoffért játszottunk, és ennek megfelelően rájátszás stílusú hokival álltunk elő.

Mi változott az alapszakasz után?

Azért játszottunk, hogy biztos helyünk legyen a playoffban, ilyen egyszerű a dolog.

A Gyergyó a Brassóval találkozik majd a negyeddöntőben. Mit vársz, folytatódhat ez a jó sorozat?

Nagy rivalizálás van a két együttes között, így feszültséggel teli csatára számítok. Biztos vagyok abban, hogy óriási energiákat mozgósít mindenki és ebből mi merítünk több erőt. Ez a rájátszás.

Az alapszakaszban nem játszottál a Brassó ellen. Hogyan készülsz ellenük?

Ugyanúgy, ahogy általában szoktam készülni a meccsekre.

A mutatóid a legjobbak az Erste Ligában. Hogyan tudtál ilyen gyorsan beilleszkedni? A saját teljesítményeddel elégedett vagy?

Természetesen elégedett vagyok és örülök annak, hogy ennyi jó kapus közül az élen végeztem. Amióta Cameron Malcolm átvette a csapatot, a védelmünk kevés lehetőséget engedett az ellenfeleknek és ez eredményezte a jó statisztikákat is.

Az előző szezonban Franciaországban játszottál. Hogyan jött képbe a gyergyói lehetőség?

Az ügynököm hívott egy reggel azzal, hogy milyen lehetőségek közül választhatok, és a Gyergyó volt a legkedvezőbb nekem és a feleségemnek.

Milyenek a benyomásaid az Erste Ligáról?

Komoly vetélkedés van a bajnokságban és sok a tehetség. Nincs előre lefutott meccs.

Mi lepett meg legjobban?

Az, ahogyan kiharcoltuk a győzelmeket. Megmutattuk, hogy senki sem becsülhet le minket.

A kanadai válogatottal megnyerted a Spengler Kupát. Milyenek az emlékeid a tornáról?

Igazán szürreális pillanat volt az életembe. Büszke vagyok arra, hogy az USports ligából elsőként bekerültem a keretbe. Bár nem játszottam, sokat tanultam és mindig örömmel gondolok a lehetőségre.

Sok díjat nyertél már karriered során. Melyikre van a legbüszkébb?

Arra, amit a szülővárosomtól, Leductól kaptam. Nyolc kategória van azoknak, akikre büszkék, és engem sportban díjaztak.

Úgy tudni, hogy szeretsz főzni. Hogy ízlenek a székely ízek?

Rengeteg jóféle ételt kóstoltam már. A kedvencem a Karma nevű étteremben kapható. Nem tudom, hogyan kell kiejteni, de megmutatom a képet a rendelésnél.